Par naudas izņemšanu no bankomāta dažos gadījumos jāmaksā komisijas maksa divām bankām

Izņemt skaidru naudu bez komisijas maskas no bankomāta ar bankas karti, ko izdevusi kāda no Latvijas komercbankām, var tikai daļā gadījumu, proti, izmantojot tikai savas bankas vai draudzīgās bankas bankomātu, kā arī nepārsniedzot noteiktu limitu mēnesī. Pārējos gadījumos ar atsevišķiem izņēmumiem jārēķinās ar komisijas maksu, turklāt dažreiz pat ar divkāršu, ko iekasēs gan paša banka, gan arī tā banka, kurai pieder bankomāts.
©Ilze Zvēra/F64

Latvijas iedzīvotājiem kopumā ir vairāk nekā 2 miljoni maksājumu karšu, kuras ir izdevušas Latvijā reģistrētas bankas vai ārzemju banku filiāles. Ar maksājumu kartēm var norēķināties par pirkumiem, izņemt skaidru naudu no bankomāta gan Latvijā, gan ārpus tās.

Ja banku kartes Latvijā šobrīd ņem pretī gandrīz visos veikalos, tad iespēja izņemt skaidru naudu no bankomāta ar katru gadu sašaurinās. Finanšu asociācijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijā ir 906 bankomāti, no kuriem var izņemt skaidru naudu. Tajā skaitā 386 piedāvā arī naudas iemaksas funkcijas. Pirms septiņiem gadiem Latvijā bija pieejami 1175 bankomāti ar naudas izmaksas funkciju. Tātad šo gadu laikā šādu bankomātu skaits ir samazinājies par aptuvenu piektdaļu. Gadu laikā kļuvis šaurāks arī draudzīgo bankomātu tīkls, kas nozīmē, ka, vēloties izņemt skaidru naudu, klientam, ir uzmanīgāk jāskatās, no kāda bankomāta viņš to grasās to darīt. Kādreiz “Swedbank”, “SEB bankas” un “DNB Bankas” klienti varēja šajos bankomātos izņemt skaidru naudu, nešķirojot, kurai no minētajām bankām tas pieder, bet šobrīd šādi “draudzējas “ vairs tikai “Swedbank” un “SEB Banka”. “DNB Bankai” 2017. gadā apvienojoties ar “Nordea”, jaunizveidotā ”Luminor” banka vairs iepriekšējo praksi neturpināja.

“Swedbank” un “SEB banka” joprojām draudzējas

Tas, ka nauda tiek izņemta no savas bankas bankomāta vai draudzīgās bankas bankomāta vēl nenozīmē, ka nebūs jāmaksā komisijas maksa. “Swedbank” mediju attiecību vadītājs Janis Krops Neatkarīgajai skaidro, ka bankomātiem vienmēr ir bijis limits, kas iestājas no noteiktas summas, izņemot skaidro naudu. “Swedbank” bankomātu tīklā šis limits, no kura nav jāmaksā komisija ir līdz 750 eiro mēnesī. Ja šo limitu pārsniedz, piemēram, par 50 eiro, tad no šiem 50 eiro tiek ieturēta komisijas maksa 0,5% apmērā (25 centi). “Tomēr dati rāda, ka ļoti neliels klientu skaits mēneša laikā izņem no bankomāta vairāk par 750 eiro mēnesī. Aptuveni 15% klientu vispār nelieto skaidro naudu (nemaz neizņem to no bankomāta), kamēr lielāka daļa atlikušo klientu izņem vidēji līdz 300 eiro mēnesī,” stāsta J. Krops.

Ekrānšāviņš

“Swedbank” ir “draudzīgais” bankomātu tīkls kopā ar “SEB banku”. Izmantojot šo bankomātu, “Swedbank” klienti var izņemt skaidru naudu līdz 750 eiro bez komisijas maksas. Savukārt izmantojot citu banku bankomātu pakalpojumus Latvijā vai ārvalstīs, “Swedbank” piemēro komisijas maksu. Turklāt jārēķinās, ka, izņemot no bankomātiem skaidru naudu ārzemēs, var nākties maksāt komisijas maksu arī ārvalstu bankai. “Runājot par ārzemju bankomātiem - tas atkarīgs no katras valsts un tajā esošās bankas, jo katra banka nosaka savus nosacījumus skaidras naudas izņemšanai. Saviem klientiem iesakām pārliecināties pirms skaidras naudas izņemšanas kādas citas bankas bankomātā, cik liela ir šīs naudas izņemšanas komisijas maksa vai kādi vispār ir nosacījumi, lai vēlāk nav nepatīkamu pārsteigumu,” uzsver J. Krops.

Bez maksas arī SEB bankomātos Lietuvā un Igaunijā

“SEB bankas” klienti var bez komisijas izņemt naudu līdz 600 eiro mēnesī “SEB bankas” bankomātos visā Baltijā, kā arī “Swedbank” bankomātos. Pārsniedzot šo limitu, tiek ieturēta komisijas maksa 0,29% no darījuma summas. Citas bankas bankomātos (gan Latvijā, gan ārzemēs) skaidras naudas izņemšana no pirmā eiro ir par komisijas maksu (2% no darījuma summas, minimālā summa - 3 eiro).

Ekrānšāviņš

Uz Neatkarīgās jautājumu, kas saņem komisijas maksu gadījumos, kad klients izņem naudu no cita bankomāta, “SEB banka” skaidro, ka tas atkarīgs no bankomāta, kurā klients izņem naudu. “Piemēram, ja klients ņem naudu kādā Latvijas bankomātā un “SEB bankai” ar šo banku ir noslēgts starpbanku komisijas līgums, tad komisijas tiek maksātas un tiek sadalītas, kā šajā līgumā atrunāts. Taču banka un citi karšu pieņēmēji, kuriem ir bankomāti, var uzlikt savu komisiju par apkalpošanos viņu bankomātos pēc saviem ieskatiem, piemēram, par valūtas konvertāciju, bilances skatīšanos, rēķinu apmaksu utt. Tā kā iespējami vairāki komisiju veidi, tāpēc nevar atbildēt viennozīmīgi, kura iestāde tieši saņem komisiju,” uzsver “SEB bankas” speciālisti.

“Citadeles” klientiem reizi mēnesī bez maksas arī ārpus Latvijas

Skaidras naudas izmaksa “Citadeles” klientiem bez maksas pieejama gan vairāk nekā 140 “Citadeles” bankomātos, gan līdz noteiktai summai citu banku bankomātos Latvijā un ārzemēs, Neatkarīgajai skaidro “Citadeles” privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks. Pēc viņa teiktā, “Citadele” pagājuša beigās izveidoja jaunās paaudzes maksājumu kartes, kuras paplašināja klientu iespējas bez komisijas veikt naudas izmaksas, līdz ar to bez maksas naudas izmaksa iespējama no visām X kartēm, neatkarīgi vai tā pilda maksājumu kartes vai kredītkartes funkciju. “Citadeles” jaunās paaudzes maksājumu kartes veidotas pēc abonementu principa, tas nozīmē, ka katrai “X” kartei ir savs pakalpojumu kopums un iespējas, kas ietekmē arī, cik lielu summu bez maksas var izņemt no jebkura bankomāta Latvijā vai ārzemēs: līdz 750 eiro mēnesī var izņemt no “X smart” kartes, līdz 1000 eiro mēnesī - “X supreme” un 1500 eiro mēnesī - “X prime”.

Ekrānšāviņš

“Citadeles” cenrādis liecina, ka “Citadeles klienti” bez maskas naudu var izņemt no citiem bankomātiem vienu reizi mēnesī.

“Lai gan jauno “X” karšu klientiem draudzīgi ir visi pasaules bankomāti, ceļotājus aicinām būt vērīgiem, jo ir valstis, kur bankomāta turētājs piemēro komisijas papildmaksu. Informācija par papildmaksu vienmēr parādīsies bankomāta ekrānā, un tā tiek automātiski pieskaitīta izņemamajai summai, respektīvi, ja klients ņem 100 eiro un papildmaksa ir 1,50 eiro, tad bankomāta turētājs jau iesūta kopējo darījumu summu 101,50 eiro, un klients arī savā izrakstā redz, ka izņemtā summa ir lielāka,” teic J. Mūrnieks.

Skaidras naudas izmaksa “Citadeles” klientiem pieejama ne tikai bankomātos, bet arī teju 240 tirdzniecības vietās - maksājot ar karti veikalos, kuri aktivizējuši pakalpojumu “naudas izmaksa” . Statistika rāda, ka, piemēram, pagājušogad pieprasījums pēc skaidras naudas izmaksas veikalos palielinājās par vairāk nekā 30%.

Ar “Luminor Black” arī Covid-19 apdrošināšana

Šobrīd “Luminor” bankai Latvijā ir 175 bankomāti, un papildus tam “Luminor” klientiem ir iespēja izmantot naudas izmaksas pakalpojumu arī dažādās tirdzniecības vietās. “Luminor” attīstības vadītāja Baltijā Jekaterina Ziniča Neatkarīgajai stāsta, ka bankas klientiem, kas izmanto “Luminor Visa” debetkartes, bez maksas iespējams izņemt līdz pat 600 eiro visos “Luminor” bankomātos Latvijā un visā Baltijā, savukārt, ja nepieciešams izņemt vairāk nekā 600 eiro, tad komisijas maksa būs 0,2%.

“Luminor” bankas klientiem, kas izmanto “Luminor Black” karti, naudas izņemšana ārvalstīs un arī Latvijā no citu banku bankomātiem 400 eiro apmērā ir bez maksas, kā arī 600 eiro jebkurā “Luminor” bankomātā. Atšķirībā no citu banku kartēm “Luminor Black” kartei nav noteikts nekāds ierobežojums skaidras naudas izņemšanas biežumam no bankomāta, tādējādi, sniedzot klientiem brīvības sajūtu.

Ekrānšāviņš

“Luminor Visa Infinite” lietotājiem limits skaidras naudas izņemšanai bez papildu komisijas maksas mēneša ietvaros “Luminor” bankomātos Baltijā sasniedz līdz 1000 eiro un papildus 1000 eiro bez komisijas maksas var tikt izņemti jebkurā bankomātā pasaulē.

“Redzam, ka mūsu klienti ļoti novērtē piedāvāto “Luminor Black” maksājumu karti, kas ietver gan debeta, gan kredītkartes funkcijas, jo aktuāls ir ne tikai piedāvātais bezmaksas skaidras naudas izņemšanas pakalpojums, bet arī kredītkartē ietvertā Covid-19 apdrošināšana ārpus Latvijas.

Novērojam, ka cilvēku ieradumi mainās un arvien svarīgāku lomu ieņem bezskaidras naudas norēķini, taču kopumā skaidra nauda joprojām ir plaši izmantots norēķinu veids Latvijā, īpaši vasaras sezonā reģionos ārpus pilsētām,” stāsta J. Ziniča.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā