Noziedznieku migrantu vilnis var sasniegt arī Latviju

Riska valstu migranti, kas Baltkrievijā gaida savu iespēju nelegāli iekļūt Eiropas Savienībā, sava mērķa sasniegšanai var izmantot ne vien Lietuvu, kas šobrīd ceļ trauksmi par noziedzīgās migrācijas vilni, bet arī Latviju, kas pēc izdarīšanās ar Baltkrievijas karogu hokeja čempionāta gaitā nu iekļuvusi prezidenta Aleksandra Lukašenko melnajos sarakstos.
©Lietuvas robežsardze

Latvijas Valsts robežsardzes regulārajās atskaitēs vai ik pārdienas figurē kādi trešo valstu pavalstnieki - irākieši, sīrieši, krievi un ukraiņi no okupētajiem apgabaliem, līdz laimes zemei Latvijai atkuļas pat cilvēki no Nigērijas. Protams, atskaitēs fiksēti tie daži nelegāļi, kurus robežsargiem izdodas notvert un aizsūtīt uz cietumu vai turieni, no kurienes nākuši, bet par reālajiem skaitļiem īsta priekšstata un pierādījumu nav nevienam.

Pirmais šī gada ķēriens

Tas ir tāpat kā ar kontrabandas cigaretēm, kas tiek konfiscētas smieklīgi mazos daudzumos, taču pētījumos uzrādītais kopējais kontrabandas patēriņš tiek lēsts pie 20%. Par migrantu iespējami nelegālo klātbūtni Latvijā liecina gan pēdējos gados samilzusī viltus studentu problēma, gan viņu acīmredzami daudzskaitlīgā klātbūtne ēdiena kurjerbiznesā. Tomēr līdz šim nav pazīmju, kas Valsts robežsardzei liktu runāt par Latviju sasniegušu nelegālās migrācijas vilni. Vismaz pagaidām.

Pēc tam, kad Lietuva piektdien pieprasīja Eiropas Savienības organizācijas FRONTEX palīdzību, arī Latvijā tika noķerta šogad pirmā nelegāļu grupa no Baltkrievijas. Robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone stāsta, ka tie bija četri Irākas pilsoņi. Zīmīgi, ka arī Lietuvas kolēģi gatavojas no Baltkrievijas nākošu irākiešu invāzijai. Ģeogrāfiski Latvija viņus interesē mazāk nekā Lietuva, jo no turienes maršruts uz Poliju un Vāciju ir tuvāks. Latvija vairāk interesē no Krievijas ienākošos vjetnamiešus, taču, kopš šī robežjosla izbūvēta un žogs ierīkots, mēģinājumi nelegāli šķērsot zaļo robežu ir ievērojami mazinājušies.

Pieaugums 20 reižu

Uz Baltkrievijas robežas žoga nav, taču robeža pati par sevi ir daudz pārskatāmāka. Protams, Latvijas robežsargi šobrīd pastiprināti monitorē situāciju, jo signāli par iespējamu nelegālo migrantu vilni pienāk gan no Baltkrievijas, gan Lietuvas, un Lietuva apgalvo, ka slikto kaimiņattiecību dēļ Baltkrievija uz migrantiem pierobežā skatās caur pirkstiem. Baltkrievi to noliedz, un arī viņu oficiālā ziņu lente liecina, ka nelegāļu ķeršana nav pārtraukta.

Jaunākais gadījums fiksēts 11. jūnijā Voranovskas rajonā. Tiek ziņots, ka pārkāpēju grupa šķērsojusi signalizācijas infrastruktūru, taču pieiet robežai nepaguva un tika aizturēta. Kā ziņo Baltkrievijas robežsardze, kopš gada sākuma būtiski pieaudzis to migrantu skaits, kas mēģina nelikumīgi iekļūt Eiropas Savienības valstīs, un tieši uz Lietuvas robežas aizturēto migrantu skaits pieaudzis 20 reizes.

Nelegāla migrācija ir noziegums

Lietuvas varasiestādes šobrīd bažījas, ka baltkrievu robežsargi ir saņēmuši pavēli skatīties uz citu pusi, kad migranti nāk. Migrantu ir daudz, un prezidents Aleksandrs Lukašenko maija beigās esot piedraudējis, ka Baltkrievija vairs nebremzēs narkotiku un migrantu plūsmu pāri robežai. Starpvalstu konfliktu, jāatgādina, izraisīja no Atēnām uz Viļņu lidojošas lidmašīnas piespiedu nosēdināšana Minskā viena opozicionāra aresta nolūkā. Iespējams, ka šie draudi jau tiek pildīti. Vakar Lietuvā paņemta ciet kārtējā migrantu grupa. Tas noticis īsi pēc pusnakts Ignalinas rajonā. Četri no aizturētajiem uzreiz pieprasīja patvērumu. Tā ir bieži piekopta migrantu viltība, lai aizkavētu viņu nosūtīšanu atpakaļ. Iepriekš robežpārkāpēji notverti svētdienas naktī, turklāt īpaši lielā skaitā - 48 cilvēki. Lietuvas ziņu aģentūras vēsta, ka Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite saistībā ar pastiprinājušos migrantu plūsmu no Baltkrievijas ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā. Nelegāla robežpārkāpšana ir noziegums, nelegālo migrantu pārvietošana ir noziegums. Tie, kuri vēlas tik pāri, pārvadātājiem maksājot no 15 līdz 30 tūkstošiem eiro. No Stambulas un Bagdādes lido uz Minsku, un tālāk tiek vesti Eiropas robežas virzienā.

Nākamā izvēle - Latvija

Lietuvas Iekšlietu ministrija ziņo, ka no 1. līdz 16 jūnijam robežu nelikumīgi šķērsojuši 204 nelegālie migranti. Uz robežas ir pastiprināti robežsardzes spēki, taču ar to acīmredzot nepietiek, lai notvertu visus noziedzniekus. Tāpēc tiek lūgta Eiropas robežsardzes organizācijas FRONTEX palīdzība. Jūlija vidū Lietuvā varētu ierasties aptuveni 30 Eiropas labā dienošo robežsargu. Šobrīd nelegālo migrantu takas iemītas praktiski visā robežas garumā, jo žoga, tāpat kā uz robežas ar Latviju nav. Ja leiši uzliks fizisku apsardzi visā robežas garumā, tad neizbēgami - noziedznieki meklēs citus ceļus iekļūšanai Eiropas Savienībā, un tad nākamā izvēle kritīs uz Latviju. Ceļš garāks, bet arī daudz maz iestaigāts. Latvijas Valsts robežsardzei šobrīd jābūt ļoti vērīgai, un pārējiem dienestiem gataviem sniegt tai atbalstu. Noziedznieki ir tuvumā un lielā skaitā. Lietuvas robežsardze lēš, ka Minskā pašlaik atrodas ap 1500 migrantu, kas tuvākajā laikā mēģinās iekļūt Eiropas Savienībā. Kas tie ir par cilvēkiem un ar kādiem mērķiem, var tikai minēt.

Labākajā gadījumā viņi ir tikai noziedznieki, sliktākajā - teroristi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā