Infektologs Uga Dumpis: Covid-19 delta variants Latvijā dominēs augustā

Covid-19 Indijas paveids jeb tā sauktais delta variants, kas ir trīs reizes lipīgāks par sākotnējiem koronavīrusa variantiem, Latvijā dominēs augustā, liecina P. Stradiņa slimnīcas infektologa, Latvijas Universitātes profesora Ugas Dumpja prognoze.
PROGNOZE. Infektologs Uga Dumpis prognozē, ka Covid-19 vīrusa delta variants Latvijā dominēs augusta vidū, tāpēc, lai iegūtu imunitāti, ir jāvakcinējas tūlīt ©Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Ar citiem Covid-19 paveidiem slims cilvēks vidēji inficē divus citus iedzīvotājus, bet ar delta variantu inficētais - sešus līdz astoņus. Tāpēc eksperti norāda: lai Latvijā mazinātu draudus par trešo Covid-19 vilni, steidzami ir jākāpina vakcinācijas aptvere.

Delta variants lipīgākais no visiem

“Visā pasaulē ir sācis izplatīties Covid-19 vīrusa delta variants, ko pirmoreiz aprakstīja Indijā, un, “pateicoties” šim variantam, mēs redzam pašlaik lielus vīrusa izplatības uzliesmojumus Krievijā, Portugālē un arī Lielbritānijā,” stāsta infektologs Uga Dumpis. Šis vīrusa variants ir daudz lipīgāks, tāpēc izplatās tik straujos tempos. Infektologs skaidro, ka vīrusa infekcijām ir reprodukcijas skaitlis, ar ko mēra šī vīrusa spēju reproducēties, proti, cik daudz citu cilvēku var inficēt viens cilvēks, kas inficējies ar konkrēto vīrusu. “Gripai šis skaitlis ir zem divi, Uhaņas Covid-19 variantam tas ir 2,5 līdz 3, bet pēdējie dati par delta variantu liecina, ka ar šo paveidu inficējies cilvēks var inficēt sešus līdz astoņus citus cilvēkus,” turpina Uga Dumpis. “Infekciozitātē delta variants ir līdzīgs vējbakām un cūciņām, kuras ir ļoti lipīgas slimības un no kurām nevar izvairīties bez vakcinācijas, tāpēc pret šo delta variantu var cīnīties tikai ar vakcinācijas palīdzību.”

Raksturojot situāciju Lielbritānijā, infektologs norāda, ka imunitāte pēc vienas vakcīnas devas ir nepietiekama, savukārt pilns vakcinācijas kurss labi darbojas pret delta variantu un ietekmē vīrusa transmisiju, to apturot. Lielbritānijas dati parāda, ka vislabākā pieredze pret delta variantu ir ar “Pfizer/BioNTech” un “AstraZeneca” vakcīnu, kā arī, ņemot vērā, ka būtībā arī “Moderna” vakcīna ir līdzīga “Pfizer” vakcīnai, varot uzskatīt, ka visas šīs vakcīnas, kā arī “Janssen” vakcīna, kur nepieciešama tikai viena vakcīnas deva, labi darbojas, aizsargājot pret delta variantu. U. Dumpis uzsvēra, ka pilna aizsardzība pret vīrusu ir pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas.

Delta dominēs augustā

“Mēs paredzam, ka vīrusa delta variants dominēs augusta vidū, tāpēc, lai iegūtu imunitāti, ir jāvakcinējas tūlīt,” uzsvēra Uga Dumpis. Tas, protams, attiecas uz tiem, kuri to nav vēl izdarījuši un īpaši uz tiem, kuri ir Covid-19 riska grupā - gados vecāki cilvēki, hronisko slimību pacienti.

Vairākas pasaules valstis ir ziņojušas jau par delta plus variantu, par ko U. Dumpis sacīja, ka pašlaik Latvijā tāds nav reģistrēts, bet tas, iespējams, ir tikai laika jautājums, kad šāds variants varētu parādīties Latvijā. Uz jautājumu, kāpēc pie tik lielas vakcinācijas aptveres, kā tas ir Lielbritānijā, tomēr tik strauji izplatās delta variants, infektologs norādīja, ka Lielbritānijā sākotnēji vakcinēja stingri pēc vecuma grupām, un tie, kuri tagad slimo ar delta variantu, lielākoties ir gados jauni cilvēki, kuri vēl nebija paspējuši saņemt vakcīnu vai bija saņēmuši tikai vienu vakcīnas devu, kad vēl nav izveidojusies pietiekami liela aizsardzība. “Delta varianta uzliesmojums ir saistīts ar nevakcinētajiem jauniešiem, un tas, kas mums jāmācās no Lielbritānijas, ir saprast, ka pie tik lipīga vīrusa, vakcinācijai ir jābūt ļoti plašai, un galvenais, jāvakcinē visi tie, kuriem ir risks saslimt smagi un nonākt slimnīcā,” uzsvēra infektologs.

Kādi ir dati: vai vakcinētie saslimst un nomirst?

Eksperti arī publiskojuši datus par vakcinēto saslimstību ar Covid-19. To, ka pēc vienas vakcīnas devas, kā arī pēc pilna vakcinācijas kursa, var tomēr inficēties ar Covid-19, neviens nenoliedz, tomēr Slimību profilakses un kontroles centra dati skaidri parāda, ka neviens cilvēks, kurš pilnībā pabeidzis vakcinācijas kursu, pusgada laikā kopš vakcinācijas sākuma, nav smagi saslimis vai nomiris ar Covid-19. Līdz šim slimnīcās ievietoti 11 440 pacienti ar Covid-19 un no viņiem 97 procenti nebija vakcinēti pret Covid-19, bet trīs procenti bija vakcinēti ar vienu vakcīnas devu.

Tiesa, ir reģistrēts viens nāves gadījums, kad mirusi persona, kas bija pabeigusi vakcinācijas pret Covid-19 kursu. Šo nāves gadījumu eksperti izmeklē padziļināti, taču, kā norādīja epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, pacients bija bez Covid-19 simptomiem, slimnīcā nonākusi citu veselības sarežģījumu dēļ, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka nāves cēlonis ir cits.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā