EKSPRESJAUTĀJUMS. Vai elektrības cena pieaugs arī aizsargātiem lietotājiem?

Atbild AS “Latvenergo” preses sekretāre Ivita Bidere:
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

- Šobrīd, līdz 1. septembrim, atbalsta sistēma paliek nemainīga - par pirmajām patērētajām 100 vai 300 kWh atkarībā no aizsargāto lietotāju grupas tiek piemērota samazināta un nemainīga elektroenerģijas cena - 0,03758 EUR/kWh (bez PVN). Papildus tam saglabājas līdzšinējie atbalsta nosacījumi sistēmas pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponentēm atkarībā no pieslēguma tehniskajiem parametriem. Par elektroenerģijas patēriņu virs 100 vai 300 kWh elektroenerģijas cena ir atbilstoši klienta līgumam.

Jāsaka, ka kopumā vidējie patēriņi visās aizsargāto lietotāju grupās iekļaujas atbalsta apjomā - tā, piemēram, šajā gadā trūcīgie un maznodrošinātie vidēji mēnesī patērēja 66 kWh, 1. grupas invalīdi - 84 kWh, ģimenes ar bērniem invalīdiem - 95 kWh, savukārt daudzbērnu ģimenes - 242 kWh.

Pēdējos mēnešos aizsargāto lietotāju atbalsts piešķirts aptuveni 75 tūkstošiem mājsaimniecību.

Taču jārēķinās, ka jau pavisam drīz - septembrī, mainīsies aizsargāto lietotāju atbalsta principi. Stājoties spēkā jauniem MK noteikumiem par aizsargātā lietotāja atbalstu, mainīsies atbalsta apjoms un piešķiršanas veids - tā būs fiksēta atbalsta summa 5 vai 10 eiro mēnesī. Šo atbalstu varēs uzkrāt gada ietvaros, turklāt atbalsts summēsies, ja atbalstāmais atbildīs vairākām aizsargāto lietotāju grupām. Mainīsies arī atbalsta piešķiršanas kārtība - procesu vadīs Būvniecības un valsts kontroles birojs, mājsaimniecības atbilstību aizsargāto lietotāju grupai nosakot automātiski, salīdzinot datus valsts datu reģistros un, tāpat kā līdz šim, nodrošinot valsts budžeta līdzekļus.

Atbalstu varēs saņemt ikviena elektroenerģijas tirgotāja klienti. Atbalstāmo grupas saglabāsies tās pašas, kas atbalstu saņem līdz šim, tas ir, daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērnu vai aizbilstamie vecumā līdz 18 gadiem, personas ar 1. grupas invaliditāti, ģimenes, kuru aprūpē ir bērns invalīds vecumā līdz 18 gadiem, trūcīgas un maznodrošinātas personas.

KONTEKSTS

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Latvijas valstij piederošais “Latvenergo” un privātā “Latvijas gāze” nākuši klajā ar gandrīz kā savstarpēji saskaņotiem vai nokopētiem paziņojumiem, ka paaugstinās savus tarifus mājsaimniecībām attiecīgi par 10 līdz 42% elektrībai un par 25% līdz 43,1% dabasgāzei.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā