Par ko Jurijs Perevoščikovs saņem atlīdzību no Pasaules veselības organizācijas?

Atbild SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja:
©Ekrānšāviņš

- Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Pasaules veselības organizācijā darbojas arī kā viens no konsultantiem. Viņš kopā ar citiem konsultantiem sniedz konsultācijas par vakcinācijas drošuma jautājumiem. Šīs konsultācijas nav saistītas tieši ar Covid-19 vakcīnām, bet ar vakcinācijas drošumu kā tādu, un to viņš dara jau vairākus gadus, katrā ziņā krietni pirms Covid-19. J. Perevoščikovs šīs konsultācijas sniedz sava atvaļinājuma laikā, un arī uz klātienes tikšanām PVO dodas sava atvaļinājuma laikā.

Tāpat arī viņa amatpersonas deklarācijā norādītie ienākumi no Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra ir kompensācija par viņa izdevumiem, dodoties uz šīs iestādes organizētām ekspertu tikšanām.

Konteksts

J. Perevoščikova valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka viņš 2020. gadā saņēmis 290,76 eiro no Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC), kas atrodas Zviedrijā, un 11 380 ASV dolārus no Pasaules veselības organizācijas (PVO), kas atrodas Šveicē. Arī iepriekšējos gados J. Perevoščikovs savā amatpersonas deklarācijā bija norādījis ienākumus no šīm organizācijām. 2019. gadā viņš bija saņēmis 1340 ASV dolārus no PVO un 745,50 eiro no ECDC, 2018. gadā - 13 367 ASV dolārus no PVO, 522,75 ASV dolārus no Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskā bērnu fonda un 337,70 eiro no ECDC, 2017. gadā - 10 430 ASV dolārus no PVO un 160 eiro no ECDC.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā