Islandē testus liek taisīt pat pilnībā vakcinētiem tūristiem

Islande bija viena no pirmajām valstīm pasaulē, kas jau martā vairs neprasīja veikt Covid-19 testus vakcinētiem tūristiem un pirms mēneša atcēla visus Covid-19 ierobežojumus. No šodienas situācija atkal ir mainījusies. Atkal stājušies spēkā Covid-19 ierobežojumi, un Covid-19 tests ir jātaisa arī visiem vakcinētajiem.
Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas centrs šī gada maijā ©Francisco Anzola, (creative commons licence)

Islandē šobrīd vairāk nekā 85% no iedzīvotājiem vecumā virs 16 gadiem ir saņēmuši abas Covid-19 vakcīnu devas. Tomēr pēdējo nedēļu laikā ir strauji audzis ar Covid-19 inficēto skaits. 20. jūlijā tika konstatēti 114 gadījumi, 24. jūnijā - 90 gadījumi, 25. jūnijā - 85 gadījumi. Iepriekšējā Covid-19 vilnī, kas Islandē bija pērn rudenī, augstākais vakcinēto skaits vienā dienā bija 9. oktobrī, kad saslimšana tika konstatēta 101 cilvēkam. Kopš pandēmijas sākuma Islandē reģistrēti 7233 infekcijas gadījumi un 30 ar koronavīrusu saistīti nāves gadījumi. Vairums jauno infekcijas gadījumu ir Covid-19 “Delta” paveida dēļ, kas pirmoreiz tika konstatēts Indijā.

Islande no paša pandēmijas sākuma uzsvaru lika uz masveida iedzīvotāju testēšanu. Testēšana ļāva efektīvi noteikt inficētos un izolēt viņus. Pateicoties apjomīgajai testēšanai un vakcinācijai, vasaras sākumā Covid-19 gadījumu skaits bija ievērojami samazinājies. Bija dienas, kad vispār netika atklāts neviens jauns gadījums. Islande jūnija beigās atcēla noteikumus par sociālo distancēšanos, sejas masku valkāšanu, sabiedriskas pulcēšanās ierobežojumiem un bāru un restorānu darbības laiku, kurus tā bija ieviesusi pērnā gada martā.

Taču tagad atkal ir noteikti pulcēšanās ierobežošanas pasākumi, proti, drīkst pulcēties tikai līdz 200 cilvēkiem, ir atjaunota viena metra sociālā distancēšanās, bāri un restorāni ir jāslēdz ne vēlāk kā plkst. 23. Peldbaseini un iekštelpu sporta nodarbību vietas var uzņemt cilvēkus līdz 75% no savas ietilpības, un iekštelpās būs obligāti jāvalkā sejas maskas. Tas tiek darīts, lai ierobežotu “Delta” varianta izplatību, jo, kā izteicās Islandes amatpersonas - “pat pilnībā vakcinētas personas var inficēties ar Covid-19 un var inficēt citus”.

Islandē dzīvojošie ir neizpratnē, kā Covid-19 atkal ir varējis kļūt tik apdraudošs, ja tika darīts viss iespējamais, lai savaldītu Covid-19, proti, testēšana, distancēšanās, attālinātais darbs, vakcinēšanās. Arī tūristiem bija jāievēro stingri nosacījumi. No testiem un pašizolācijas varēja izvairīties tikai vakcinētie.

Tagad Covid-19 tests ir jāveic arī vakcinētajiem. Ieceļojot Islandē, visiem, tostarp arī vakcinētām personām un bērniem, jāuzrāda negatīvs ne agrāk kā 72 stundas pirms ieceļošanas veikts Covid-19 tests. Vakcinētām personām tas var būt PCR vai antigēnu tests. Nevakcinētām personām tikai PCR tests, liecina informācija Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Nevakcinētiem iebraucējiem ir jāveic vēl divi Covid-19 testi. Pirmais ierodoties, bet otrais 5 dienas vēlāk. Šādi testi uz robežas jāveic arī bērniem. Starp pirmo un otro testēšanu personām jāatrodas karantīnā, kuru var pavadīt savā dzīvesvietā vai arī karantīnas viesnīcā, kurā uzturēšanās ir bez maksas. Vakcinētas personas tiek aicinātas atkārtoto testu veikt brīvprātīgi.

Visiem ieceļotājiem, ne agrāk kā 72 stundas pirms brauciena, jāaizpilda elektroniskās reģistrācijas forma https://visit.covid.is/.

Tai pašā laikā Latvija Islandi joprojām uzskata par salīdzinoši drošu valsti, jo tajā 14 dienu kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits, pēc Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, pagājušajā nedēļā bija 14,7, kas ir mazāks nekā Latvijā - 27,7.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā