Cerīgs sākums ģimenes aizsardzībai Satversmē

Jau nakts laikā – pirmajās parakstu vākšanas stundās par grozījumiem Satversmē, nostiprinot valsts pamatlikumā ģimenes jēdzienu, nobalsojuši vairāk nekā tūkstoš cilvēki. Šī pieteikta kā nācijas izdzīvošanai izšķiroši svarīga iniciatīva. Ja politiķi nespēj pasargāt Satversmi un sabiedrības vairākumu no LGBT ideologu uzbrukuma, tas jādara pašai sabiedrībai.
©Logo

Nepieciešamais parakstu skaits, lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, ir 154 868 - ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita. Pirmajā naktī pirmais procents jau ir savākts. Protams, šo balsotāju vidū pamatā ir paši parakstu vākšanas ierosinātāji. Latvijas vīru biedrības vīri un viņu sabiedrotie. Tādu ir daudz. Privātpersonas, nevaldības organizācijas un draudzes, uzņēmumi, kas piebiedrojušies Memorandam ģimenes vērtību stiprināšanai. Tūkstoši cilvēku. Tāpēc var prognozēt, ka vismaz sākotnēji parakstu vākšana ritēs raiti.

Satversmes tiesas kļūda

Nelielam atgādinājumam, par ko tad ir šis stāsts. Satversmes 110. pantā jau ir pateikts, ka valsts aizsargā laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, aizsargā ģimeni un bērnus. Taču pēdējos gados LGBT kopienas lobisti cenšas šo pantu lasīt pa savam - ar tālejošu mērķi legalizēt viendzimuma laulības un attiecīgi arī bērnu adopciju šādās ģimenēs. Milzu pakalpojumu seksa minoritātēm pērnā gada nogalē izdarīja Satversmes tiesa, iejaucoties parlamenta īstenotajā ģimenes politikā. Tēviem paredzētais paternitātes atvaļinājums ar tiesas spriedumu tika piešķirts sievietei, kura nav bērna māte un vēl jo vairāk nav bērna tēvs. Piešķirts tādēļ, ka viņa ir lesbiete un bērna mātes partnere. Tiesa uzdevusi parlamentam nodrošināt šādas privilēģijas seksa minoritātēm visā likumdošanā, un Saeima tagad domā, kā to izdarīt. Plašāk par to Neatkarīgā rakstīja publikācijā “Referendums. Atbilde ģimenes jēdziena pārrakstītājiem.”

Kas ir, un kas nav ģimene

Nekavējošu atbildi uz ierosināto parakstu vākšanu snieguši arī paši ģimenes jēdziena pārrakstītāji - LGBT kopienas propagandas darbinieki. Viņi izplata melus, ka parakstu vākšana vērsta pret ģimenēm - tādām, kas nav laulājušās, kurās nav bērnu, kur māte un meita dzīvo ar vecmāmiņu vai vientuļais tēvs ar bērnu. Tie, protams, ir meli. Tieši pretēji - piedāvātajā likumprojektā visām ģimenēm tiek nodrošināta aizsardzība. Visām. Bet būtiskākā atšķirība ir tekstā ietvertā patiesība, ka tēvs ir vīrietis, un māte - sieviete. Homoseksuālis, lesbiete, transseksuālis, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā ar otru homoseksuāli, un kaut vai diviem un trim, nav ģimene. Arī divi studenti vienā dzīvoklī nav ģimene. Viņi ir biedri, partneri, draugi, piedzīvotāji, bet ne ģimene. Un arī vecāku lomu sadali pēc skaita - vecāks Nr. 1, vecāks Nr. 2, vecāks Nr. 3 utt. neparedz ne Civillikums, ne Satversme.

Piedāvātā jaunā redakcija

Lūk, Satversmes 110. panta jaunā piedāvātā redakcija, kurā tiek nodrošināta aizsardzība visām ģimenēm. Lai to, kas jau tagad pateikts šajā pantā, nevarētu traktēt pilnīgi pretēji nolūkam, ar kādu tas savulaik tika uzrakstīts. Likumprojekts paredz izdarīt Latvijas Republikas Satversmē grozījumus 110. pantā, izsakot to šādā redakcijā:

“110. Valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti - un ģimeni, kuras pamatā ir laulība, asinsradniecība vai adopcija. Valsts aizsargā bērna tiesības, tostarp arī tiesības augt ģimenē, kuras pamats ir māte sieviete un tēvs vīrietis. Valsts aizsargā vecāku tiesības un viņu brīvību nodrošināt bērniem audzināšanu saskaņā ar savu reliģisko un filozofisko pārliecību.

Valsts īpaši palīdz bērniem ar invaliditāti un vecākiem, kas par viņiem gādā, bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības, daudzbērnu ģimenēm, kā arī mātēm un tēviem, kuri bez otra vecāka gādā par bērniem.”

Kāpēc LGBTQIA+ ir bīstami

Grozījumos 110. pantam piedāvāts Satversmei neraksturīgi garš izskaidrojums, taču te neko traktēt pa savam vai pārprast vairs nevar. Viss salikts juridiski precīzi pa plauktiņiem. Latvijas pilsoņiem atliek izlemt, vai aktīvi piedalīties un nosargāt sabiedrības vairākuma intereses vai pasīvi noskatīties no malas, kā tiek dekonstruēta tradicionālā vērtību sistēma un ģimenes izpratne. Kā ģimenes un bērnu intereses tiek pakārtotas LGBT liberālajai ideoloģijai. Iespējams, šai kontekstā pamudinājumam parakstīties kādam var kalpot arī pārdomas, kuru autors ir kustības “Austošā saule” vadītājs Raivis Zeltīts:

“Ja homoseksuāļu tiesību kustība Rietumos būtu apstājusies ar homoseksualitātes dekriminalizāciju un vispārējo attieksmes maiņu pret tiem, kuriem ir netradicionāla seksuālā orientācija, tad problēmas nebūtu. Ar katru nākamo burtu LGBTQIA+ (šī ir svaigākā versija!) kļūst tikai sliktāk. Viss, sākot ar ceturto burtu, atsaucas uz dženderisma teoriju, idejām par dzimumu kā sociālu konstruktu, vīriešiem, kas mēģina zīdīt bērnus, “dzemdējošiem cilvēkiem” sieviešu vietā, sieviešu izspiešanu no profesionālā sporta, vīriešiem izvarotājiem sieviešu cietumos, kas “identificējas kā sievietes”, “drag queen” šoviem bērnu bibliotēkās, bērnu iesaisti seksa šovos un cita veida murgiem, kas tiek arvien vairāk normalizēti. Viss uzskaitītais ir tas, kas šobrīd reāli notiek! (..)Nevajag domāt, ka šis vājprāts nekad neatnāks līdz mums.”

Droši vien atnāks. Seksa politikas festivāls “Baltic Pride” ir šīs atnākšanas vēstnesis. Arī tāpēc Satversmes 110. pants jāpārraksta izsmeļošākā formā.

Kur un kā parakstīties

Lai savāktu likumprojekta virzībai sākotnēji nepieciešamo parakstu skaitu, atvēlēts gads. Satversmē noteikts, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesība iesniegt Valsts prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu, kuru prezidents pēc tam nodod izskatīšanai Saeimai. Ja Saeima vēlētāju Satversmes grozījumu projektu nepieņem bez satura grozījumiem, par to rīkojama tautas nobalsošana.

Tātad šobrīd sācies procesa pirmais posms. Nobalsot iespējams vairākās vietās un veidos. Klātienē un internetā. Klātienē - dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja vai pie zvērināta notāra. Ārvalstīs parakstīties iespējams Latvijas Republikas pārstāvniecībās. Taču daudz ērtāk ir parakstīties neklātienē - portālā latvija.lv. Nekur nav jādodas, minūtēs piecās var tikt galā. Meklētājā jāieraksta Vēlētāju iniciatīvas, un īsceļs aizvedīs uz konkrēto elektronisko pakalpojumu.

Ekrānšāviņš

Parakstītājiem te jābūt uzmanīgiem, jo bez Satversmes grozījumu iniciatīvas, tur atrodas vēl divas citas, un tās ekrānā redzamas augstāk. Rudenī tām atvēlētais gads būs cauri un sekmes parakstu vākšanā bijušas vājas. Sabiedrību pārlieku neinteresē ne Saeimas atlaišana, ne likuma grozījumi par tautas nobalsošanu. Paredzams, ka Latvijas vīru biedrības rosinātā parakstu vākšana par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē gūs lielākus panākumus. Labais uzvarēs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā