Ja vakcinētai personai tiek konstatēts Covid-19, vai sertifikāts joprojām ir derīgs?

Atbild Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas konsultante Inga Vasiļjeva:
©Pixabay

- Jautājums par to, ka vakcinācijas sertifikāts nebūs derīgs laika periodā, kad saslimušam cilvēkam ir jāievēro izolācija, vēl tiks konceptuāli skatīts.

Vienlaikus jāatzīmē, ka vakcinēts cilvēks slimo vieglākā formā un ir mazāk infekciozs apkārtējiem. Tomēr tas neizslēdz iepriekš minēto par izolācijas ievērošanas prasībām. Covid-19 pozitīvs cilvēks nedrīkst apmeklēt pasākumus u.tml. (nepieciešama pilnīga norobežošanās no veseliem cilvēkiem) un ir jāievēro izolācija mājās. Izolācija mājās vai izolēšanās ir atrašanās mājās vai citā speciāli izvēlētā vietā, atsevišķā, labi vēdinātā telpā un, ja iespējams, ar atsevišķu tualeti. Šādi drošības pasākumi ieteicami uz laiku, kamēr vērojami saslimšanas simptomi vai uz citu epidemiologu noteikto laika periodu.

Izolācijas laikā nedrīkst tikties ar citiem cilvēkiem, iziet no telpām, kurās tiek ievērota stigra izolācija (tai skaitā nedoties pastaigās, uz veikalu u.c.), uzņemt ciemiņus.

Katru dienu jāsazinās ar savu ģimenes ārstu (ja situācija kļūst kritiska, jāzvana 113). Jālieto sejas maska, ja ar Covid-19 saslimušais dzīvo kopā ar vēl kādu vienā mājsaimniecībā. Jālieto atsevišķs dvielis, ēšanas piederumi, dzeramie trauki, gultas veļa un citi saimniecībā bieži izmantojami piederumi.

Ārstējošais ārsts pieņem lēmumu par izolācijas izbeigšanu un darba nespējas lapas noslēgšanu Covid-19 pacientam, balstoties uz šādiem pamatprincipiem:

* ja cilvēkam, kuram apstiprināta Covid-19 infekcija, nav novēroti slimības simptomi (bezsimptomu infekcija), izolāciju var pārtraukt 10. dienā pēc infekcijas laboratoriskās apstiprināšanas;

* ja Covid-19 infekcija norit ar simptomiem, bet slimība ir viegla vai vidēji smaga, tad izolāciju var pārtraukt 10. dienā no saslimšanas sākuma ar nosacījumu, ka simptomi (drudzis u.c. akūtas infekcijas pazīmes) nav novēroti vismaz 3 dienas;

* ja Covid-19 infekcijas norise ir smaga, izolāciju var pārtraukt 20. dienā no saslimšanas sākuma ar nosacījumu, ka simptomi (drudzis u.c. akūtas infekcijas pazīmes) nav novēroti vismaz 3 dienas.

Konteksts

Ar Covid-19 iespējams inficēties arī vakcinētai personai (ar iegūtu Covid-19 sertifikātu). Analizējot Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā esošo informāciju par reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem un salīdzinot indivīdu līmenī ar Nacionālā veselības dienesta Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā (e-veselībā) esošo informāciju par vakcinētajām pret Covid-19 personām, iegūta informācija, ka no 2020. gada 28. decembra līdz 2021. gada 2. jūlijam Covid-19 infekcija konstatēta 101 209 cilvēkiem, t. sk. 4074 (4%) cilvēkiem pēc pirmās vakcīnas devas un 292 (0,3%) cilvēkiem infekcija konstatēta pēc 14 dienām, pabeidzot vakcinācijas kursu. Tiesa, cilvēkiem, kas saņēmuši 1. poti, Covid-19 infekcija tika konstatēta 9,6 reizes retāk nekā Covid-19 gadījumu sastopamība populācijā kopumā, bet cilvēkiem, kas pilnīgi vakcinēti (2 potes un 14 dienas pēc vakcinācijas) - 93,6 reizes retāk nekā Covid-19 gadījumu sastopamība populācijā kopumā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā