Itālijā skolās māca, ka Latvija ir Krievijas sastāvā

Itālijā vidusskolēniem ģeogrāfiju māca pēc mācību grāmatas, kurā Baltijas valstis, tajā skaitā Latvija, kartē attēlotas kā Krievijas sastāvdaļa. Latvijas vēstniecība Itālijā kopā ar Igaunijas un Lietuvas vēstniecībām šobrīd gatavo vēstuli Itālijas izglītības ministram. Vai šī ģeogrāfijas mācību grāmata Itālijā tiks izņemta no apgrozības, pagaidām nav zināms.
©Ekrānuzņēmums no Twitter/ Olga Tokariuka

Pirmā kļūdaino karti Itālijas ģeogrāfijas grāmatā, visticamāk, pamanīja Ukraina, jo šīs valsts vēstniecība jau ir nosūtījusi protesta vēstuli grāmatas izdevējiem. Pie Krievijas reģioniem šajā grāmatā ir pieskaitīta arī Ukraina un Kaukāza valstis.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Ukrainas žurnāliste Olga Tokariuka mikroblogošanas vietnē “Twitter” dalījās ar itāļu ģeogrāfijas grāmatas attēlu, kurā redzamajā kartē vairākas valstis, tostarp Baltijas valstis, pievienotas Krievijas teritorijai. Kā pie attēla raksta žurnāliste, vidusskolas ģeogrāfijas grāmatā attēlots “Krievijas reģions”, kura teritorijā atrodas arī Latvija, Lietuva, Igaunija, Ukraina, kā arī Kaukāza valstis.

“Ukrainas vēstniecība Itālijā jau nosūtījusi protesta vēstuli grāmatas izdevējiem, ceru, ka arī citas valstis tā rīkosies,” ierakstā pauž O. Tokariuka.

Ieraksts izpelnījās sašutuma pilnus komentārus, kuros cilvēki norāda, ka šī ir dezinformācija, turklāt grāmatā nav attēlota arī bijušās Padomju Savienības karte, jo teritorijā nav iekļauta Kazahstāna. Tāpat cilvēki uzsver, ka jau 30 gadu daudzas no “Krievijas reģionā” iekļautajām valstīm ir neatkarīgas.

“Gribēju teikt, ka, iespējams, grāmatas izdevējs pieder Krievijai, bet tad ieraudzīju, ka nākamajā lapā Krima ir Ukrainas teritorijā. Esmu apjucis,” pauž viens no ieraksta komentētājiem.

Neatkarīgā sazinājās ar Latvijas Ārlietu ministriju, lai informētu par šo gadījumu un noskaidrotu, kāda ir Latvijas nostāja šī jautājuma risināšanā.

“Latvijas vēstniecība Itālijā šo jautājumu risina kopā ar Igaunijas un Lietuvas vēstniecībām Itālijā. Tiek skaņota Baltijas valstu vēstnieku kopīga vēstule gan izdevējiem, gan Itālijas izglītības ministram,” Neatkarīgajai atbildēja Ārlietu ministrija.

Šobrīd Latvijas vēstniece Itālijā ir bijusī Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā