Nacionālais veselības dienests: Ar nepareizu preparātu vakcinēti 283 pusaudži

Pēc Neatkarīgās publiskotajiem datiem par pusaudžu vakcinēšanu pret Covid-19 ar viņiem nepiemērotām vakcīnām veselības ministrs Daniels Pavļuts nāca klajā ar paziņojumu, ka tā bijusi cilvēcīga kļūda. Arī pēc šī paziņojuma publiski pieejamos Covid-19 vakcinācijas datos septembrī parādījās jauna informācija par diviem pusaudžiem, kas vakcinēti ar nepareizu preparātu.
©Pixabay

Saeimas deputāti pēc Neatkarīgās raksta lūdza skaidrojumu Veselības ministrijai (VM) par pusaudžu vakcināciju ar viņiem nepiemērotu vakcīnu. VM, atsaucoties uz Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem, deputātus informēja, ka nepiemērotu vakcīnu līdz 9. septembrim Latvijā ir saņēmuši 283 pusaudži. Un tas nav daži vai atsevišķi pusaudži, kā pēc notikušā sacīja D. Pavļuts. Arī skaidrojums, ka šādi pārkāpumi notikuši tikai pusaudžu vakcinācijas sākumposmā, neatbilst patiesībai, jo tie turpinājās arī augustā, tas ir, divus līdz trīs mēnešus pēc vakcinācijas uzsākšanas par 18 gadiem jaunākiem iedzīvotājiem.

NVD dati liecina, ka nepareizie preparāti 202 gadījumos ir potēti ārstniecības iestādēs, 2 gadījumos - feldšeru vecmāšu punktos un 79 gadījumos ģimenes ārstu praksēs.

Ekrānšāviņš

Veselības inspekcija informēja, ka vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji pēc inspekcijas pārbaudēm ir ieviesuši papildu pacientu drošības pasākumus, lai šādu gadījumu riskus maksimāli mazinātu. Ieviestas nepieciešamās atpazīstamības zīmes, un pēc katra gadījuma notiek proaktīva vakcinācijas pakalpojuma sniedzēja saziņa ar vecākiem un ģimenes ārstiem, lai nodrošinātu veselības stāvokļa novērošanu.

Tajā pašā laikā publiski pieejamos Covid-19 vakcinācijas datos vakar no rīta bija redzama informācija par trīs pusaudžiem, kas septembrī vakcinēti ar “Jannsen” - 3. septembrī un 15. septembrī 15 gadus veci pusaudži (“Veselības centru apvienība” un “Vizuālā diagnostika”) un 20. septembri - 16 gads vecs jaunietis (SIA “Kārvins”).

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vasiļeva Neatkarīgajai uzsvēra, ka saskaņā ar sniegto paskaidrojumu datos atrodamā informācija par 15. septembrī ar “Jennsen” vakcinēto 15 gadus veco pusaudzi ir datu ievades neprecizitāte, jo jaunietis ir saņēmis “Pfizer” vakcīnas pirmo devu, ko apstiprina konsultatīvā anketa un ievadītas vakcīnas sērijas numurs, un viņam ir pieraksts uz otrās vakcīnas devas saņemšanu saskaņā ar vakcinācijas rokasgrāmatā atrunāto otrās vakcīnas saņemšanas termiņu.

Skaidrojumu par 20. septembrī vakcinēto jaunieti ar nepiemēroto vakcīnu līdz vakardienas vakaram neizdevās iegūt.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju 15. septembrī “Vizuālā diagnostika” vakcināciju bija veikusi ar “Comirnaty” un “Janssen” vakcīnu, 3. septembrī “Veselības centru apvienība” potēja ar Comirnaty” , “Janssen” un “Spikevax”, savukārt 20. septembrī SIA “Kārvins” ar “Comirnaty” un “Janssen” vakcīnām.

Veselības inspekcija informēja, pārbaudēs atklājušies arī vairāki gadījumi, kad e-veselības sistēmā kļūdaini norādīts ievadītās vakcīnas nosaukums - jaunietis saņēmis tam paredzēto vakcīnu, bet sistēmā kļūdaini ievadīts citas vakcīnas nosaukums. Šie ieraksti e-veselības sistēmā esot izlaboti.

Ja vakcinētāji, ievadot datus vakcinācijas sistēmā, mēdz kļūdīties, tad rodas bažas, cik bieža ir šāda kļūdīšanās un kādas sekas tas varētu radīt, ja vajadzības gadījumā būtu jāatrod kādā konkrētā dienā ar konkrētu vakcīnu potēti cilvēki.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā