Vai ikvienam iespējams saņemt trešo Covid-19 vakcīnas poti?

Daži jau ir saņēmuši trešo Covid-19 poti, nebūdami prioritārajā grupā. Neatkarīgā skaidro, vai tāda iespēja ir ikvienam
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Atbild Nacionālā veselība centra Vakcinācijas projekta nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vasiļjeva:

- Papildu vakcināciju pret Covid-19 imūnsupresētām (ar būtiski novājinātu imunitāti) personām veic ģimenes ārsti, ārstējošie ārsti ārstniecības iestādē Rīgā (RAKUS, PSKUS, BKUS) un citviet Latvijā (Vidzemes slimnīca, Daugavpils reģionālā slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Rēzeknes slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca), ja ir pagājušas vairāk nekā 28 dienas no pilna vakcinācijas cikla pabeigšanas (2. potes vai, ja pārslimota Covid-19 infekcija un viena pote, vai viena “Janssen” pote).

Ārstniecības persona, apskatot datus e-veselībā, var redzēt, cik un kad vakcinācijas pret Covid-19 ir veiktas un ar kāda ražotāja vakcīnu.

Sākot ar 15. septembri, saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendāciju un Ministru kabineta lēmumu papildu vakcīnas devu var saņemt imūnsupresētas personas, kam ir:

* Aktīva vai nesena terapija pacientiem ar solido orgānu audzējiem vai hematoonkoloģiskām saslimšanām;

* Pacienti pēc solido orgānu vai hematopoētisko cilmes šūnu transplantācijas;

* Smags primārs imūndeficīts;

* HIV infekcija ar CD4 šūnu skaitu <50;

* Aktīva terapija ar kortikosteroīdiem augstās devās, alkilējošiem medikamentiem, antimetabolītiem, TNF blokatoriem un citiem imūnsupresējošiem vai imūnmodulējošiem bioloģiskajiem preparātiem;

* Pacienti ar ilgstošu dialīzi.

Konteksts

Latvijā oficiāli vakcīnas pret Covid-19 trešo devu varēja sākt saņemt tikai ar 15. septembri un šī iespēja ir atvēlēta tikai noteiktām iedzīvotāju kategorijām. Publicists un žurnālists Lato Lapsa trešo poti saņēma jau augusta vidū.

“Ikvienam cilvēkam, ja viņš atbildīgi pats pieņem lēmumus par savu veselību, nevis gaida, kad kaut ko, balstoties uz mēnešus veciem datiem, izdomās dumpji un perevoščikovi, ir visas iespējas apmeklēt jebkuru izbraukuma vakcināciju un saņemt trešo devu,” ierakstā mikroblogošanas vietnē “Twitter” savu izvēli par labu 3. potei skaidroja L. Lapsa. Trešā pote pašsajūtu L. Lapsam ietekmējusi neesot: “Man pēc pirmās “AstraZeneca” nākamā diena bija pašvaka, tagad pēc papildu “Pfizer” kā trešā - pilnīgi nekā,” atklāj L. Lapsa.

Savukārt kolekcionārs un puķkopis Jānis Rukšāns pēc trešās devas devās ārpus Latvijas. (https://tautaruna.nra.lv/slavenibas/357965-pazistamais-kolekcionars-ruksans-ar-3-vakcinas-devu-potejas-arzemes-un-par-savu-naudu/)

Par trešās potes pieejamību visiem, kas to vēlas, iestājas arī premjers Krišjānis Kariņš.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā