Tikai vakcinētie seniori saņems elektropabalstu, pārējiem jāsavelk jostas vai jāvakcinējas

Valdību veidojošo partiju koalīcija vienojusies par 20 eiro kompensāciju izmaksu energoresursu izmaksu segšanai vakcinētiem senioriem. Politiķi uzsver, ka tas būs atbalsts senioriem laikā, kad aug elektrības cenas.
BURKĀNS vai pātaga – kā valdības ierosinājumu izmaksāt pabalstu elektrības izmaksu segšanai tikai vakcinētām personām uztvers seniori? ©F64

Tomēr straujais elektroenerģijas cenu kāpums skar arī nevakcinētus seniorus, kuriem šāds atbalsts nepienāksies. Tikai tad, ja seniors vakcinēsies. To paredz Labklājības un Finanšu ministrijas vakcinācijas veicināšanas programma senioriem.

Burkāns vakcinētajiem pensionāriem

Premjerministrs Krišjānis Kariņš pēc koalīcijas sanāksmes pastāstīja, ka politiķu vidū panākta vienošanās, kā atbalstīt seniorus elektroenerģijas cenu kāpuma situācijā un vienlaikus mudināt viņus vakcinēties. “Vairāku mēnešu garumā vakcinētajiem senioriem tiks izmaksāta konkrēta summa. Tas palīdzēs senioriem tikt galā ar šo izaicinājumu,” teica premjers, ar izaicinājumu, visticamāk, domājot strauji augošās elektrības cenas.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis šo pabalstu nodēvēja par motivācijas pasākumu. “Līdz šim šai senioru grupai, sākot no 60 gadiem, mums īsti nebija nekāda arsenāla, lai veicinātu vakcinēšanos. Tagad piecu mēnešu garumā 20 eiro ikmēneša atbalstu saņems seniori, kuri jau ir vakcinējušies, gan arī tie, kuri izdarīs to tagad,” sacīja G. Eglītis. Viņaprāt, tas ir motivējošs pasākums un veicinās vakcināciju senioru grupā.

Finanšu un Labklājības ministrija izstrādājušas vakcinācijas veicināšanas programmu tieši senioru atbalstam un motivēšanai vakcinēties, jo vecāka gadagājuma cilvēki ir vislielākā Covid-19 riska grupa, kuras vakcinācijas rādītāji pašlaik nav pietiekamā līmenī. No premjera teiktā izriet, ka jau šonedēļ valdība varētu lemt par šī pabalsta piešķiršanas nosacījumiem un kārtību, piemēram, kādā veidā šis atbalsts tiks nodrošināts, vai par elektrību norēķini notiks automātiski, jau iekļaujot atbalstu, kā arī vai pabalsts pienāksies tikai tiem, uz kuru vārda ir noslēgts līgums ar elektrības tirgotāju.

Nevakcinētajiem - jāiet pēc vakcīnas vai pabalstu nesagaidīt

Nevakcinētie seniori uz šādu pabalstu pretendēt nevarēs. Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, pašlaik vakcinācijas procesu pabeidzis 182 851 seniors jeb personas virs 60 gadiem. Vecumā no 60 līdz 69 gadiem vakcinēti 140 309 seniori, bet vecuma grupā no 70 līdz 79 gadiem - 95 964 cilvēki. Vecumā no 80 līdz 89 gadiem pret Covid-19 vakcinējušies 45 257 seniori, bet 90 līdz 99 gadu vecumā - 4544. Seniori ir viena no riska grupām saslimt ar Covid-19, turklāt riskējot ar vidēji smagu un smagu slimības gaitu. Arī Covid-19 mirstības dati rāda, ka lielāks skaits nāves gadījumu ar Covid-19 ir tieši pensijas vecuma cilvēkiem.

Senioriem virs 65 gadu vecuma Veselības ministrija iesaka saņemt arī balstvakcīnu, tas ir, trešo vakcīnas devu, lai pastiprinātu aizsardzību pret Covid-19.

Gatavo atbalsta sistēmu arī citām grupām

Valdība tuvākajā laikā plānojusi izskatīt arī atbalsta sistēmu aizsargātajiem lietotājiem - maznodrošinātām un trūcīgām personām, cilvēkiem ar pirmās grupas invaliditāti, daudzbērnu ģimenēm un citiem iedzīvotājiem - lai palīdzētu pārvarēt pieaugošās izmaksas saistībā ar elektroenerģijas cenu kāpumu.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs stāstīja, ka viens no priekšlikumiem ir par desmit eiro palielināt atbalsta apjomu visām aizsargātajām lietotāju grupām. Šis priekšlikums kopā ar atbalstu senioriem ļaus nekavējoties kompensēt elektroenerģijas cenu pieaugumu vismaz 150 000 mājsaimniecību, kuras nevarētu samaksāt šo elektrības cenu kāpumu. Atbalsta apjomu paredzēts noteikt diferencētā apjomā: daudzbērnu ģimenei - 20 eiro, trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) - 15 eiro, ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti - 15 eiro, bet personai ar pirmo invaliditātes grupu vai tās aizgādnim - 15 eiro.

UZZIŅA

Covid-19 vakcinācija

Vakcinēto iedzīvotāju sadalījums pēc vecuma

Gadi Vakcinēto skaits
10-19 62 287
20-29 106 338
30-39 150 085
40-49 141 578
50-59 148 155
60-69 140 309
70-79 94 964
80-89 45 257
90-99 4544

Avots: Nacionālais veselības dienests

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā