Senioriem izmaksās 20 eiro pabalstu, pārbaudot vakcinācijas datu bāzi

Saeima atbalstījusi grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas paredz piešķirt ikmēneša atbalstu 20 eiro apmērā vakcinētajiem senioriem.
ATBALSTS. Divdesmit eiro ikmēneša pabalsts nebūs piesaistīts elektrības rēķinam, bet to saņems līdz ar ikmēneša pensiju ©Inga Paparde

Pabalstu plānots izmaksāt par laika posmu no 1. novembra līdz 31. martam. Lai šo pabalstu izmaksātu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, kas veic pensiju izmaksu, būs jāpārbauda informācija par katra seniora vakcinācijas statusu Nacionālā veselības dienesta datu bāzē. Tam nepieciešams laiks, tāpēc pabalstu sāks izmaksāt decembrī.

Ar šādu likuma grozījumu valdība un Saeima vēlas sasniegt divus mērķus, un, kā izriet no likumprojekta anotācijas, pirmais un svarīgākais ir panākt, lai vairāk senioru vakcinētos pret Covid-19. Otrs mērķis ir atbalstīt seniorus elektroenerģijas cenu kāpuma laikā ar ikmēneša pabalstu. Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka no 527 220 iedzīvotājiem 60 un vairāk gadu vecuma grupā vismaz vienu vakcīnas devu ir saņēmušas 302 884 personas (jeb 57 procenti), bet vakcināciju noslēgušas 279 757 personas (jeb 53 procenti). Likumprojektā ir noteikts:

lai persona kvalificētos atbalsta saņemšanai, tai jādzīvo Latvijā un pilns vakcinācijas kurss jāveic līdz 2021. gada 31. decembrim.

Pabalsts pašlaik ieplānots uz pieciem mēnešiem - no šā gada 1. novembra līdz 31. martam. To saņemt varēs visi pret Covid-19 vakcinētie vecumā no 60 gadiem, kā arī iedzīvotāji, kuriem būs konsilija atzinums par nepieciešamību atlikt vakcināciju.

Vai saņems seniori, kuri vēl nesaņem pensiju?

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pabalstu 20 eiro mēnesī izmaksās bez personas iesnieguma, ja persona ir Latvijā piešķirtās vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēja, tajā skaitā priekšlaicīgi un avansā piešķirtās pensijas saņēmēja, speciālās valsts pensijas saņēmēja, atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmēja, valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta vai valsts sociālā pabalsta saņēmēja. Šie cilvēki pabalstu saņems līdzīgi kā līdz šim saņem pensiju, atlīdzību vai pabalstu.

Tomēr ne visi Latvijas iedzīvotāji jau 60 gadu vecumā saņem pensiju, jo tāda vēl var nebūt pieprasīta, vai pabalstu. Ja cilvēks no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nesaņem nevienu pakalpojumu, pabalstu izmaksās, pamatojoties uz personas iesniegumu. Tas jāiesniedz sešu mēnešu laikā no likumprojekta spēkā stāšanās dienas, ja vakcinācija veikta pirms grozījumiem, kas paredz pabalsta 20 eiro mēnesī izmaksu, vai no pilna vakcinācijas kursa pret Covid-19 pabeigšanas dienas, ja pilns vakcinācijas kurss veikts pēc likumprojekta spēkā stāšanās dienas līdz 2021. gada 31. decembrim.

Pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra sāks izmaksāt 2021. gada decembrī, vienlaikus izmaksājot šo pabalstu par diviem mēnešiem - novembri un decembri. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai ir nepieciešams pārejas posms, lai pielāgotu savu informācijas sistēmu pabalsta izmaksai, kā arī lai saņemtu nepieciešamo informāciju no Nacionālā veselības dienesta par cilvēku vakcinācijas statusu.

Labklājības ministrija aprēķinājusi, ka pabalsta izmaksai papildus nepieciešami ap 48,5 miljoniem eiro, un to finansēs no valsts pamatbudžeta. Aprēķini veikti, pieņemot, ka novembrī būs vakcinējušies jau 80 procenti no visiem iedzīvotājiem vecumā virs 60 gadiem, bet decembrī jau - 95 procenti.

Anotācijā skaidri par to, kāpēc jāvakcinējas

Jāpiebilst, ka likumprojekta anotācija ir kā īss un kodolīgs skaidrojums, kāpēc senioriem ir jāvakcinējas, un to var izmantot, mudinot seniorus vakcinēties. “Covid-19 simptomi lielākajai daļai saslimušo ir viegli līdz vidēji smagiem, taču slimība var izpausties arī smagi, ar nopietnām komplikācijām un pat nāvi. Vidēji katrs desmitais saslimušais nokļūst slimnīcā. Smaga slimības gaita ir īpaši raksturīga personām augsta riska grupās: gados vecākām personām, personām ar sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, hroniskām elpceļu slimībām, vēzi,” teikts anotācijā. Pasaules pētījumu rezultāti liecina, ka aptuveni 10 procentiem inficēto personu pēc slimošanas vēl ilgāk nekā trīs mēnešus novērojams kāds no slimības simptomiem. Covid-19 skar ne tikai personu individuāli, bet arī visu sabiedrību kopumā.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, valstis ir spiestas ieviest pārvietošanās un citus ierobežojumus, kas atstāj smagas ekonomiskas sekas iedzīvotājiem, piemēram, darba vietu zaudēšanu un ienākumu samazināšanos. Vīrusa izplatība jo īpaši smagi ietekmēja gados vecākas personas un personas ar invaliditāti, un viņu ģimenes locekļu dzīvi un ikdienu. Tika ierobežota sociālo pakalpojumu saņemšana, slēgti dienas aprūpes centri un izglītības iestādes, ierobežota veselības aprūpes, plānveida operāciju un rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība, trūka aprūpētāju un personiskās aizsardzības līdzekļu, kā rezultātā vēl vairāk pastiprinājās gados vecāku personu un personu ar invaliditāti izolētība.

Vai cilvēkus nopērk?

Valdības ierosinātais 20 eiro pabalsts piecus mēnešus nebija vienīgais, ko deputāti ceturtdien apsprieda parlamenta sēdē. Opozīcijas deputāti bija ierosinājuši vēl divus citus priekšlikumus. Bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča ierosināja piešķirt 500 eiro vienreizēju pabalstu visiem senioriem neatkarīgi no Covid-19 vakcinācijas fakta, jo patiešām būšot atbalsts senioriem, kuri visvairāk cieš no pieaugošās dzīves dārdzības. Savukārt ideju sasaistīt šo pabalstu ar vakcināciju deputāte novērtēja kritiski - tā esot pensionāru uzpirkšana. “Šis ir mēģinājums nopirkt seniorus, iedodot 20 eiro mēnesī apmaiņā pret vakcīnu. Zinot, cik neapskaužamā situācijā ir lielākā daļa no Latvijas senioriem, protams, ka šādu iespēju izmantos, un nav jau nosodījums par to. Tā ir senioru bezizeja un izmisums,” uzskata R. Petraviča. Viņa arī uzsvēra, ka “seniori ir jāuzrunā ģimenes ārstiem, lai cilvēks saņemtu atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem, rastu pārliecību, uzticēšanos vakcīnai”.

Citu priekšlikumu bija iesnieguši Saeimas deputāti no Zaļo un zemnieku savienības Edgars Tavars un Viktors Valainis. Viņi rosināja šos 20 eiro maksāt arī senioriem, kuri ir uzsākuši vakcinācijas kursu vai arī kuriem ir Covid-19 pārslimošanas sertifikāts. Abus šos priekšlikumus Saeimas vairākums noraidīja, apstiprinot valdības variantu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā