Vai veselības ministrs Daniels Pavļuts pārkāpis epidemioloģiskās drošības prasības?

Dienā, kad Latvijā tika ieviests “lokdauns”, veselības ministrs Daniels Pavļuts, televīzijas kameru pavadīts, devās līdzi vakcinācijas brigādei uz Vecmīlgrāvi un ciemojās pie pensionāriem, kuriem tika veikta vakcinācija. Tā kā tobrīd Latvijā jau bija stājušies spēkā grozījumi MK rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas aizliedz ciemošanos, radušās bažas, vai veselības ministrs nav pārkāpis šīs prasības.
©Ekrānšāviņš

Ekrānšāviņš

“Valentīnas kundze vakcīnu saņēma savās mājās Vecmīlgrāvī. Viņa ir viena no tūkstošiem senioru, kuri vakcinēsies šonedēļ. Pateicos viņai par šo izvēli un lūdzu iedrošināt arī citus. Ieteikums no mutes mutē dzimtajā valodā strādā: seniors - senioram un mazbērni - vecvecākiem. Tuvākajās nedēļās pateikties par izdarīto izvēli un lūgt iedrošināt citus vakcinēties došos arī vakcīnbusa izbraukuma vakcinācijās Rīgā un reģionos,” mikroblogošanas vietnē “Twitter” 21. oktobrī pauda D. Pavļuts, ierakstam pievienojot attēlus, kā ciemojies pie Valentīnas kundzes. Tās dienas vakarā Pavļuta viesošanos pie pensionāres, kura saņēma poti ar Covid-19 vakcīnu, savā sižetā atspoguļoja arī TV3 ziņas. Tas, vai Valentīnes kundze bija vienīgā, kuru apciemoja veselības ministrs, vai arī D. Pavļuts šajā dienā apciemoja daudzus pensionārus, nav zināms.

Uz jautājumu par iespējamiem MK rīkojuma pārkāpumiem, ciemojoties pie pensionāres vai pensionāriem, kad to nedrīkstēja darīt, Veselības ministrija neatbildēja. Arī premjera Krišjāņa Kariņa atbilde bija lakoniska un izvairīga: “Vakcinācija pret Covid-19 un tās aptveres palielināšana, it īpaši riska grupām, tostarp senioriem, ir mūsu kopīgā stratēģija izejai no šīs pandēmijas. Gan vakcinācijas, gan tās popularizēšanas procesā ir stingri jāievēro valstī šobrīd noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, ņemot vērā augsto saslimstību.”

Grozījumi MK rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājās spēkā 21. oktobrī, paredz aizliegt privātus pasākumus un privātu pulcēšanos, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros. Ja nepieciešams nodrošināt personas aprūpi vai ja persona mājsaimniecībā dzīvo viena, pieļaujami apmeklējumi, bet ne vairāk kā divu mājsaimniecību ietvaros. Pieļaujama arī nepilngadīgu bērnu un vecāku tikšanās, ja bērni un vecāki nav vienas mājsaimniecības locekļi, izņemot gadījumu, ja bērnam, kādam no vecākiem vai vecāku mājsaimniecības locekļiem jāievēro izolācijas, mājas karantīnas vai pašizolācijas prasības.

Valsts uzturētajā vietnē covid19.gov.lv skaidrots, ka mājsēdes laikā divu dažādu mājsaimniecību tikšanās atļauta, lai:

- nodrošinātu personas aprūpi; - nodrošinātu atbalstu vientuļai (mājsaimniecībā dzīvo viena) personai; - vecāki, kuru nepilngadīgie bērni dzīvo citā mājsaimniecībā, varētu tikties ar bērniem (izņemot, ja jāievēro izolācija, mājas karantīna, pašizolācija).

Valsts policija 15. oktobrī nolēma uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu par divu politiķu iespējamiem Covid-19 drošības noteikumu pārkāpumiem veikala “Lidl” atklāšanā. Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans sociālajos tīklos bija dalījies ar fotogrāfiju, kurā redzams kopā ar labklājības ministru Gati Eglīti veikalu “Lidl” atklāšanas dienā, kurā abi redzami veikala telpās bez sejas aizsegiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā