Valstī trūkst vairāk nekā 8000 būvniecības speciālistu; alga – no 700 līdz 4500 eiro

Šā gada septembra beigās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) bija reģistrētas 23 617 vakances. Visvairāk būvniecības jomā – nedaudz virs 8000 aktuālo sludinājumu. Tiek meklēti būvstrādnieki, betonētāji, palīgstrādnieki, krāsotāji, elektromontieri, metālmateriālu metinātāji, mūrnieki un tamlīdzīgu profesiju pārstāvji.
26.11.2021. Helmuts Nikandrovs Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Solītais atalgojums vairumā gadījumu no 1000 līdz 1500 eiro, bet atsevišķiem speciālistiem pārsniedz 2000 un pat 4000 un vairāk eiro mēnesī. Daļā sludinājumu kā viena no prasībām minēta vajadzība pēc Covid-19 sertifikāta.

Piemēram, krāsotājiem darba samaksa ir ap 1300 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas (dati ņemti no NVA Vakanču portāla), nekustamo īpašumu speciālistiem - ap 2000 eiro, pieredzes bagātam elektrotehniķim dažs labs darba devējs sola pat 4500 eiro mēnesī. Tāmētājiem atalgojums ap 3000 eiro. Betonētājiem, palīgstrādniekiem salīdzinājumā ar iepriekšminētajiem daudz mazākas algas, sākot no 700 eiro mēnesī.

Tūkstošiem brīvu darba vietu

Darba devēji aktīvi meklē darbiniekus arī šādās nozarēs: apstrādes rūpniecība - 3206, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība - 3131, transports un uzglabāšana - 2303, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība; automobiļu un motociklu remonts - 1836.

Kā liecina NVA apkopotā informācija, visvairāk pieprasītās vakances augstas kvalifikācijas profesijās ir programmētājs, pārdošanas speciālists, medicīnas māsa; vidējas kvalifikācijas profesijās - kravas automobiļa vadītājs, betonētājs, mūrnieks; zemas kvalifikācijas profesijās - palīgstrādnieks, būvstrādnieks, ceha strādnieks.

Taču vakances daudzās profesijās aizpildās lēni. Kā norāda NVA, septembra beigās bija reģistrētas 15 694 ilgāk par mēnesi neaizpildītas brīvās darba vietas, kas veido 66,5% no brīvo darba vietu kopskaita pārskata perioda beigās (23 617). Lielākais ilgstoši neaizpildīto vakanču īpatsvars vērojams Vidzemes (69,8%) un Rīgas (69,5%) reģionos, savukārt mazākais Kurzemes reģionā - 37,6%.

Vajag, bet nav

TOP profesijas Rīgas reģionā, kurās darba tirgus pieprasījums nesakrīt ar piedāvājumu (nav aizpildītas ilgāk par sešiem mēnešiem), ir kravas automobiļa vadītājs, palīgstrādnieks, vilcējautomobiļa vadītājs, būvstrādnieks, krāsotājs. Latgales reģionā: vilcējautomobiļa vadītājs, metālmateriālu metinātājs, pārtikas un dzērienu tehnologs, internists, ergoterapeits. Vidzemes reģionā: ēku celtnieks, kūdras ieguves palīgstrādnieks, vilcējautomobiļa vadītājs, elektriķis, galdnieks. Zemgales reģionā: kravas automobiļa vadītājs, kurjers, šķirotājs (roku darbs), būvstrādnieks, metāla konstrukciju atslēdznieks. Savukārt 2021. gada septembra beigās Kurzemes reģionā nav ilgstoši neaizpildītu (ilgāk par sešiem mēnešiem) brīvu darba vietu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā