Kovids Lembergam radījis nopietnus plaušu bojājumus

Aivaram Lembergam atkal ir negatīvs Covid-19 tests, taču atklājies, ka slimības laikā vīruss nopietni bojājis trešo daļu plaušu, Neatkarīgā noskaidroja no A. Lemberga tuviniekiem.
Lai arī testi liecina, ka Aivars Lembergs Covid-19 ir uzveicis, šajā cīņā viņš guvis bīstamus plaušu ievainojumus – liecina Dobeles slimnīcā veiktā plaušu datortomogrāfija ©Andrejs Terentjevs/F64

Pagājušajā nedēļā pēc negatīvā Covid-19 testa Cietumu slimnīcas ārsti Olainē turpinājuši veikt A. Lemberga veselības stāvokļa izmeklējumus. Lai gan Cietumu slimnīcas rentgens neko aizdomīgu plaušās nav atklājis, gaidītā atlabšana nav sekmējusies.

Piektdien A. Lembergs aizgādāts uz Dobeles pilsētas slimnīcu, lai tur veiktu Olainē nepieejamo pakalpojumu - plaušu datortomogrāfiju. Dobelē izmeklēšanā atklājies, ka Covid-19 vīruss A. Lembergam bojājis trešdaļu plaušu.

Pēc veiktās izmeklēšanas viņš atgādāts atpakaļ Olainē uz Cietumu slimnīcu un ievietots vairs ne korpusā, kur atlabst ar kovidu sirgstošie, bet gan tajā, kur tiek ārstēti pacienti ar pārējām slimībām. Slimnīcā A. Lembergs joprojām atrodoties pieslēgts pie intensīvās terapijas sistēmām.

Jāatgādina, ka A. Lembergs pirms inficēšanās ar Covid-19 vairākkārt lūdza viņam nodrošināt balstvakcīnu, taču Eiropas Zaļu aģentūras un Latvijas Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām atbilstoša pote viņam tā arī netika piešķirta.

Viņa ārstēšanai Olaines ārsti lēmuši izmantot medikamentu “Dexametazon”. “Wikipedia” norādīts, ka “Deksametazons” ir glikokortikoīdu medikaments, ko lieto reimatisko problēmu, vairāku ādas slimību, smagu alerģiju, astmas, hroniskas obstruktīvas plaušu slimības, krustu, smadzeņu pietūkuma, acu sāpju pēc acu operācijas, augšējās dobās vēnas sindroma un tuberkulozes antibiotiku ārstēšanai.

Medikamenta lietošanas instrukcijā lasāms brīdinājums par nopietnām preparāta lietošanas blaknēm. Šo preparātu aicina izvairīties lietot tiem, kuriem ir nieru vai aknu problēmas, piemēram, aknu ciroze vai hroniska nieru mazspēja; augsts asinsspiediens un sirdsslimības; ja ģimenes anamnēzē ir diabēts; sirgstošiem ar osteoporozi, glaukomu, zarnu slimību vai kuņģa čūlu, epilepsiju, migrēnu, nepietiekamu vairogdziedzera aktivitāti, parazītisku infekciju, tuberkulozi, septicēmiju vai sēnīšu infekciju acī, malāriju ar smadzeņu komplikācijām, herpi, astmu utt.

Lietošanas pamācībā teikts, ka ārstēšana ar lielām šā medikamenta devām “var mazināt organisma spēju cīnīties ar infekciju. Dažkārt tās var izraisīt infekcijas, kas rodas no mikroorganismiem, kas reti izraisa infekciju normālos apstākļos (ko dēvē par oportūnistiskām infekcijām).”

“Ir svarīgi ārstēšanas laikā izvairīties no saskares ar ikvienu, kurš slimo ar vējbakām, masalām vai jostas rozi. Ja jums šķiet, ka jums varētu būt bijusi saskare ar kādu, kam ir šādas pazīmes, jums nekavējoties jāinformē ārsts. Jums arī jāinformē ārsts, vai jums ir bijušas infekcijas slimības, piemēram, masalas vai vējbakas, un vai jums ir veikta vakcinācija.” Tāpat norādīts uz citām blaknēm.

Kā skaidroja tuvinieki, šobrīd tiek gaidīts Olaines slimnīcas ārstu konsīlija lēmums par ārstu konsīlija secinājumiem, kas iepriekš tika izdarīti ārpus Cietumu slimnīcas. Šajā konsīlijā piedalījās neirologs, neiroķirurgs, terapeiti un citi speciālisti. Cietumu slimnīcas ārstu konsīlija lēmums nepieciešams, lai A. Lemberga aizstāvība varētu lemt par tālākiem soļiem saistībā ar piemērotā drošības līdzekļa, apcietinājuma, nomaiņu.

Tā kā šobrīd faktiski aizsākas Ziemassvētku un Jaungada brīvdienas, par A. Lemberga turpmāko likteni saistībā ar piemēroto drošības līdzekli, visticamāk, tiks lemts jau nākamajā gadā. Tiesa pirmo apelācijas instances sēdi noteikusi 24. janvārī.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā