Pavļuta darbībās policija nesaskata epidemioloģisko noteikumu pārkāpumus

Valsts policija nav saskatījusi epidemioloģisko drošības noteikumu pārkāpumu faktā, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts stingrā “lokdauna” laikā oktobrī ciemojās pie pensionāriem. Tobrīd bija aizliegta divu mājsaimniecību tikšanās un pat mazbērns nedrīkstēja apciemot savus vecvecākus, izņemot gadījumus, ja omītei vai opītim bija vajadzīga palīdzība. Kas ir atļauts veselības ministram, nav atļauts tautai?
©Ekrānšāviņš

Neatkarīgā jau rakstīja, ka 21. oktobrī, dienā, kad Latvijā tika ieviests “lokdauns”, veselības ministrs Daniels Pavļuts, televīzijas kameru pavadīts, devās līdzi vakcinācijas brigādei uz Vecmīlgrāvi un ciemojās pie pensionāriem, kuriem tika veikta vakcinācija. Tobrīd Latvijā jau bija stājušies spēkā grozījumi MK rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas aizliedz ciemošanos.

“Valentīnas kundze vakcīnu saņēma savās mājās Vecmīlgrāvī. Viņa ir viena no tūkstošiem senioru, kuri vakcinēsies šonedēļ. Pateicos viņai par šo izvēli un lūdzu iedrošināt arī citus. Ieteikums no mutes mutē dzimtajā valodā strādā: seniors - senioram un mazbērni - vecvecākiem. Tuvākajās nedēļās pateikties par izdarīto izvēli un lūgt iedrošināt citus vakcinēties došos arī vakcīnbusa izbraukuma vakcinācijās Rīgā un reģionos,” mikroblogošanas vietnē “Twitter” 21. oktobrī pauda D. Pavļuts, ierakstam pievienojot attēlus, kā ciemojies pie Valentīnas kundzes. Tās dienas vakarā Pavļuta viesošanos pie pensionāres, kura saņēma poti ar Covid-19 vakcīnu, savā sižetā atspoguļoja arī TV3 ziņas. Tas, vai Valentīnes kundze bija vienīgā, kuru apciemoja veselības ministrs, vai arī D. Pavļuts šajā dienā apciemoja daudzus pensionārus, nav zināms.

Arī Saeimas deputāti Jūlija Stepaņenko, Ļubova Švecova, Māris Možvillo un Karina Sprūde vērsa Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka uzmanību uz šo faktu.

“2021. gada 21. oktobrī plkst. 16.37 vietnē “Facebook” persona vārdā Daniels Pavļuts savā lapā ir izvietojusi paziņojumu, kurā stāsta par savu vizīti pie kādas kundzes. No ierakstam pievienotajām bildēm ir redzams, ka Daniels Pavļuts ir apmeklējis kundzi viņas mājoklī. Ir izslēgts, ka Daniels Pavļuts varēja pats uzņemt šīs fotogrāfijas. No tā secināms, ka pie kundzes mājoklī bija ieradušās vismaz divas šai mājsaimniecībai nepiederošas personas. No ieraksta konstatējams, ka abas personas iekļuvušas kundzes mājoklī ar konkrētu mērķi, pārliecināt kundzi veikt vakcināciju pret Covid-19. Tā kā šis fakts tika fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem un vēlāk ievietots “Facebook” publiskai apskatei, secināms, ka abu personu ierašanās kundzes mājoklī nav saistīta ar aprūpes pakalpojumu sniegšanu, bet gan ar politiskiem mērķiem, ņemot vērā to, ka ierakstu kādu brīdi bija apmaksājusi Kustība “Par”. Līdz ar to Daniels Pavļuts kopā ar vēl kādu personu, kas ir veikusi fotofiksāciju, apzināti pārkāpis Ministru kabineta rīkojuma Nr. 720 punktu 5.49.8., riskējot inficēt iedzīvotājus ar vīrusu Covid-19.

Ņemot vērā iepriekš minēto, lūdzam veikt visas nepieciešamās darbības, lai izvērtētu iepriekš minēto informāciju un pārkāpuma konstatēšanas gadījumā sauktu pie atbildības abas iepriekš minētās personas - Danielu Pavļutu un personu, kura veikusi fotofiksāciju privātpersonai piederošā mājoklī,” vēstulē A. Rukam rakstīja deputāti.

Valsts policija veica šo ziņu un informācijas pārbaudi, un tika pieņemts lēmums atteikt uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu, jo netika konstatēti epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumi, Neatkarīgo informēja Valsts policijā.

Jāatgādina, ka grozījumi MK rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājās spēkā 21. oktobrī un ilga līdz 14. novembrim, paredzēja aizliegt privātus pasākumus un privātu pulcēšanos, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros. Ja nepieciešams nodrošināt personas aprūpi vai ja persona mājsaimniecībā dzīvo viena, pieļaujami apmeklējumi, bet ne vairāk kā divu mājsaimniecību ietvaros. Pieļaujama arī nepilngadīgu bērnu un vecāku tikšanās, ja bērni un vecāki nav vienas mājsaimniecības locekļi, izņemot gadījumu, ja bērnam, kādam no vecākiem vai vecāku mājsaimniecības locekļiem jāievēro izolācijas, mājas karantīnas vai pašizolācijas prasības.

Valsts uzturētajā vietnē “covid19.gov.lv” skaidrots, ka mājsēdes laikā divu dažādu mājsaimniecību tikšanās atļauta, lai:

- nodrošinātu personas aprūpi;

- nodrošinātu atbalstu vientuļai (mājsaimniecībā dzīvo viena) personai;

- vecāki, kuru nepilngadīgie bērni dzīvo citā mājsaimniecībā, varētu tikties ar bērniem (izņemot, ja jāievēro izolācija, mājas karantīna, pašizolācija).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā