No ūdelēm vēl izspiedīs maksimālu labumu

Mazgāt rokas un skatīties reizi dienā video ar dzīvnieciņiem. Tāds ir valdības apstiprinātais risinājums, iespējams, bīstamākajam kovida perēklim Latvijā – uzņēmuma “Baltic Devon Mink” ūdeļu audzētavai Iecavas novadā. Pretēji epidemiologu ieteikumam ūdeles netiks izkautas. Šis risinājums ļaus no dzīvnieciņiem izspiest vēl maksimālu labumu līdz 2026. gadam, kad nozari iecerēts slēgt.
©Andrejs Terentjevs/F64

Par zvēraudzētavu likvidāciju jau vairākus gadus cīnās radikālā organizācija “Dzīvnieku brīvība”, un attiecīga vienošanās ar politiķiem konceptuāli ir panākta. Saeimā tiek virzīti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā, nosakot, ka “aizliegta lauksaimniecības dzīvnieku audzēšana un turēšana, ja audzēšanas vai turēšanas vienīgais un galvenais nolūks ir kažokādu ieguve”. Nozares slēgšanu atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, vēstulē atbildīgajai Saeimas komisijai vēstot, ka “dzīvnieku nogalināšana kažokādu ieguvei un dzīvniekiem nodarītās ciešanas nav atbilstošas mūsdienu sabiedrības prasībām un savienojamas ar ētikas normām”. Protams, no politiķu puses tas ir populisms, jo ar ko gan dzīvnieka nogalināšana apēšanai būtu diži labāka par nogalināšanu mugurā vilkšanai. Taču no ārzemēm līdzfinansētā “Dzīvnieku brīvība” savu skandalozo publisko akciju dēļ ir ietekmīga organizācija, un politiķi to respektē. Tāpēc faktisku likvidāciju Latvijā ir piedzīvojis cirka žanrs, un tāpēc tiks likvidēta kažokzvēru audzēšanas nozare.

Likvidācija operatīvi novērsta

“Dzīvnieku brīvības” stratēģiskais mērķis ir panākt pilnīgu dzīvnieku produkcijas lietošanas aizliegumu, aizstājot to ar augu valsts produktiem un sintētiskajiem materiāliem. Aizliegt ēst gaļu. Aizliegt ādas zābakus, bikšu siksnas un auto beņķus. Taču šo plašāko kontekstu politiķi neanalizē, un pašlaik fokuss ir tikai uz ūdelēm. Līdz ar kovida uzliesmojumu uzņēmuma “Baltic Devon Mink” ūdeļu audzētavā varēja sagaidīt, ka kažokzvēru audzēšanas nozares gals pienāks ātrāk un ja ne visas novietnes, tad tieši šai firmai piederošās tiks nekavējoties izkautas. Taču noticis negaidītais. Pretēji Slimību profilakses un kontroles centra un zinātnieku rekomendācijām Operatīvā vadības grupa, kas valdības paspārnē izveidota cīņai ar pandēmiju, nolēma, ka ūdeles netiks likvidētas. Lūk, Zemkopības ministrijas skaidrojums:

“16. decembra Operatīvās vadības grupas sēdē, apspriežot Zemkopības ministrijas piedāvāto Ministru kabineta lēmumprojektu par kažokzvēru audzētavas SIA “Baltic Devon Mink” likvidāciju, panākta vienošanās, ka Zemkopības ministrija un Pārtikas un veterinārais dienests sadarbībā ar epidemioloģijas speciālistiem izstrādās papildus stingrākas biodrošības prasības, papildu kontroles un stingrākus uzraudzības pasākumus. Tāpat Zemkopības ministrija sagatavos Ministru kabineta lēmuma projektu par aizliegumu ievest Latvijā ūdeles.”

Tagad būs kašķis par kompensāciju

Operatīvās vadības grupas sēdes nav publiskas, taču nav šaubu, ka aiz slēgtām durvīm tika runāts par kompensācijām. “Dzīvnieku brīvības” noplūdinātā informācija liecina, ka likvidācijas pasākumu tīrās izmaksas būtu 275 tūkstoši eiro. Kopā ar nelielu kompensāciju uzņēmuma īpašniekiem - 1,4 miljoni eiro. Savukārt Zemkopības ministrija publiski minējusi ievērojami lielāku summu - 20 miljonus. Taču arī tā tālu atpaliek no tās naudas, ko par sava rūpala slēgšanu pieprasa “Baltic Devon Mink”. Jau oktobra sākumā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Bobs van Ansems ar aģentūras LETA starpniecību pavēstīja, ka “nozares slēgšanas gadījumā uzņēmumam nepieciešama kompensācija 50 miljonu eiro apmērā”. Juristu kantori uzņēmums jau ir noalgojis. Un te vietā parunāt plašāk par uzņēmumu un tā līdzšinējiem panākumiem biznesā. “Lursoft” datu bāze liecina, ka “Baltic Devon Mink” pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam “Van Ansem Participaties B.V.”, un kā patiesie labuma guvēji norādīti divi Nīderlandes pilsoņi: Van Ansem Johannes Martinus Theodorus Maria un Van Ansem Nicolaas Wilhelmus Johannes Maria. Ģimenes uzņēmumam pieder kažokzvēru audzētavas ne vien Latvijā, bet arī Polijā, Rumānijā un ASV. “Baltic Devon Mink” gada pārskati liecina, ka Latvijā ūdeļu bizness gadu no gada strādā ar zaudējumiem.

Ar optimismu nākotnē

Arī 2020. gads tika noslēgts ar zaudējumiem vairāk nekā 417 tūkstošu eiro apmērā. Tos segusi mātes sabiedrība “Van Ansem Participaties B.V.”. Vadības ziņojumā minēts, ka pie vainas pandēmija. Kažokādu izsoles visā pasaulē tika atceltas, un izsoļu nami apturēja avansu izmaksu ūdeļu saimniecībām. Tuvojoties gada beigām, situācija uzlabojusies, pieprasījums pēc kažokādām atkal kāpis. Šogad ar kādu uzņēmumu Ķīnā noslēgts tiešās sadarbības līgums, ādas veiksmīgi izdevies realizēt arī izsolēs Somijā. Un vēl viena brīnišķīga ziņa - Valsts ieņēmumu dienests izdevis lēmumu par nodokļu nomaksas termiņu pagarinājumu 517 tūkstošu apmērā uz trim gadiem. “Augstāk minētie notikumi ļauj Sabiedrībai optimistiski raudzīties nākotnē,” - uz šādas nots noslēdzas vadības ziņojums par pagājušo gadu. Taču iespējams, šobrīd Sabiedrībai ir pamats vēl lielākam optimismam.

Sērgas piemeklētas fermas piespiedu slēgšana ar 50 miljonu eiro lielu kompensāciju no Latvijas nodokļu maksātāju naudas būtu brīnišķīgs zelta izpletnis likvidācijai tāpat lemtajā nozarē.

Acīmredzot valdības kuluāros turpinās stīvēšanās par kompensāciju apjomu, un tieši tāpēc sākotnējais lēmums par “Baltic Devon Mink” audzētavas likvidāciju ir atcelts. Ministru kabinets lēmis Covid-19 perēkli ūdeļu fermā “ārstēt”, tēlaini izsakoties, ar homeopātiskām metodēm.

Ar homeopātiju pret vīrusu

Problēma ir sarežģīta - vīruss fermā jau vairākkārt ir pārvarējis sugas barjeru, pārceļojis no ūdeles uz cilvēku un no cilvēka uz ūdeli. Zinātnieki uzskata, ka tas rada jauna epidemioloģiski bīstama vīrusa varianta parādīšanās risku. Tāpēc zinātnieki piedāvāja dzīvniekus izkaut, bet valdība izšķīrās par citiem - tās skatījumā ne mazāk skarbiem epidemioloģiskās un biodrošības pasākumiem. Darbiniekiem un ūdelēm būs jātestējas, jāvalkā aizsargmaskas. Būs vajadzīgs kvadrātkods. Uz ūdelēm vismaz reizi dienā būs jāpaskatās videonovērošanas kamerās. Darbiniekiem būs jānoklausās instruktāža. Rokas un inventārs būs jādezinficē. Un no citām valstīm Latvijā ūdeles ievest nedrīkstēs, bet, vadājot tepat pa Latviju - brauciens būs jāreģistrē žurnālā. Tas noteikti apturēs bīstamā vīrusa izraušanos no perēkļa “Baltic Devon Mink” ūdeļu fermā!

UZZIŅA

Kopš 2021. gada 1. janvāra tiek veikti ūdeļu paraugu laboratoriskie izmeklējumi uz Covid-19 infekciju. Līdz š.g. 11. novembrim inficētajā novietnē ņemti un laboratoriski izmeklēti:

1) 151 paraugs dzīvām ūdelēm un 30 paraugos konstatēta vīrusa klātbūtne;

2) 156 paraugi dzīvām ūdelēm un 90 paraugos konstatētas antivielas pret Covid-19 infekciju;

3) 309 paraugi no ūdeļu līķiem un 151 paraugam konstatēta vīrusa klātbūtne.

Avots: Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 28. septembra noteikumos Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. Anotācija.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā