Nacionālais Veselības dienests: par kovidsertifikātu īsziņas nevienam nesūtīsim

Nacionālais Veselības dienests pašlaik strādā pie tehniskā risinājuma, lai iedzīvotāji saņemtu atgādinājumus, ka tuvojas Covid-19 vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa beigas. Pašlaik to noskaidrot var, vienīgi pašiem veicot aprēķinus. Tāpat cilvēkiem, kuriem nav internetbankas, atkal jāmeklē iespējas jauno sertifikātu izdrukāt.
DERĪGUMS. Vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu jāizrēķina pašiem, jo īsziņas un atgādinājums, ka tas tuvojas beigām, neviens nesūtīs. ©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Sertifikāta derīguma termiņš jārēķina no dienas, kad ir saņemta pēdējā vakcīnas deva, stāstīja Nacionālā Veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala. Pēc Vakcinācijas projekta nodaļas aprēķiniem, pašlaik Latvijā ir vismaz 180 000 iedzīvotāju, kuriem jau pēc nepilna mēneša sertifikāts vairs nebūs derīgs. Nacionālais Veselības dienests silti iesaka iedzīvotājiem negaidīt pēdējo brīdi, bet jau laikus pieteikties balstvakcīnas saņemšanai.

Balstvakcīnu saņēmusi trešā daļa

Veselības ministra padomnieks rīcībpolitikas jautājumos Kaspars Bērziņš atgādināja, ka, - samazinoties pamatvakcinācijas efektivitātei, iedzīvotājiem ir svarīgi veikt revakcināciju, jo tā par 90 procentiem samazina risku nonākt slimnīcā. “Daudzas valstis izvēlējušās šādu risinājumu, īpaši domājot par omikrona variantu. Mēs esam izvēlējušies divus termiņus vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņam - deviņus mēnešus un piecus mēnešus atkarībā no primārās vakcīnas veida, un mūsu lēmums seko daudzu Eiropas valstu piemēram,” lēmumu pamatoja Kaspars Bērziņš. Covid-19 vakcinācijas sertifikāti būs derīgi līdz šā gada 15. februārim.

Nacionālais Veselības dienests

Balstvakcīnu pašlaik ir saņēmuši 30 procenti no tiem iedzīvotājiem, kuriem pašlaik ir tiesības saņemt balstvakcīnu (941 000 personas). Vispār vakcināciju uzsākuši (pirmā vakcīnas deva) 70 procenti Latvijas iedzīvotāju, bet vakcināciju noslēguši 67 procenti iedzīvotāju.

Tas nozīmē, ka vismaz trešā daļa Latvijas iedzīvotāju nav vakcinēti, nemaz nerunājot par balstvakcīnas saņemšanu.

Nacionālā Veselības dienesta dati arī rāda, ka decembra otrajā pusē un janvāra sākumā lielākā daļa no ikdienu vakcinētajiem cilvēkiem saņem balstvakcīnu, bet samazinās to cilvēku īpatsvars, kas veic pamatvakcināciju.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča norādīja, ka šajā datumā, pēc pašreizējiem dienesta datiem, 349 000 cilvēkiem sertifikāta derīguma termiņš jābeidzas, tomēr ir zināms, ka pašlaik jau 170 000 cilvēku ir saņēmuši balstvakcīnu un viņiem sertifikāta tiks atjaunots. Tas nozīmē, ka balstvakcīna vēl ir nepieciešama 180 000 cilvēku, ja vien viņi vēlēsies sev derīgu Covid-19 sertifikātu. Pieļaujot pastiprinātu cilvēku interesi par balstvakcīnu, Nacionālais veselības dienests atjauno lielo vakcinācijas centru darbību, kā arī vakcinācijas centri tiks atvērti vairākās pašvaldībās un notiks izbraukuma vakcinācija, kas jau pierādījusi savu efektivitāti. Eva Juhņēviča sprieda, ka vakcinācijas iestādes spēs uzņemt visus interesentus, galvenais lai iedzīvotāji būtu ieinteresēti vakcinēties. Vēl amatpersonas uzsver, ka pašreizējā situācijā balstvakcīnu saņemt primāri nevajag sertifikāta dēļ, bet lai pasargātu sevi no Covid-19 infekcijas smagām sekām.

Jārēķina pašiem

Diemžēl par vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu cilvēki atgādinājumu nesaņems. Vismaz pagaidām šāda tehniska risinājuma vēl nav. Tiesa, virkne- gandrīz miljons iedzīvotāju - ir saņēmuši atgādinājumu par balstvakcīnas saņemšanas iespēju, kas teorētiski nozīmē, ka vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš beigsies.

Nacionālais Veselības dienests

Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala sacīja, ka pašlaik dienests strādā pie tehniskā risinājuma, lai pēc 15. februāra parādītu paziņojumu par sertifikāta derīguma terminu, bet pašlaik vienīgā iespēja noskaidrot serttifikāta derīguma termiņu, ir pašam aprēķināt - pēdējās vakcinācijas reizei pieskaitot noteiktu dienu skaitu, kas ir atkarīgs no konkrētās vakcīnas un fakta, vai cilvēks ir slimojis. Tiesa, Līga Gaigala saka arī tā:

“Mums nevajadzētu ne skaitīt un rēķināt, bet doties uz balstvakcināciju, lai pasargātu sevi no omikrona varianta, kas šajos apstākļos ir svarīgākais.”

Tomēr, ja cilvēka vēlas izrēķināt un saprast, kad tad beidzas sertifikāta derīguma termiņš, tad jāapskatās diena, kad ir veikta primārā vakcinācija un šim datumam jāpieskaita 270 vai 150 dienas, atkarībā no vakcīnas. Ja primārā vakcinācija pret Covid-19 veikta ar “AstraZeneca” (“Vaxzevria”), “Pfizer/BioNtech” (“Comirnaty”) vai “Moderna” (“Spikevax”) vakcīnām, tad derīguma termiņš sertifikātam ir deviņi mēneši jeb 270 dienas.

Ja primārā vakcinācija ir veikta ar “Vaccine Janssen” (“Johnson&Johnson”), sertifikāta derīguma termiņš ir piece mēneši jeb 150 dienas. Ja cilvēks ir pārslimojis Covid-19 pirms vakcinācijas un pēcāk ir saņemta viena vakcīnas deva, tad sertifikāta derīguma termiņš ir deviņi mēneši jeb 270 dienas.

Nacionālais Veselības dienests

Balstvakcinācijas sertifikāts kļūs derīgs izmantošanai pēc tam, kad vakcinācijas iestāde ir ievadījusi datus par vakcinācijas faktu e-veselībā. Tās var būt maksimums divas dienas, bet atšķirībā no primārās vakcinācijas, kad sertifikātu varēja saņemt 14 dienas pēc vakcīnas, tagad tas darbosies faktiski uzreiz (kā jau minēts, kad dati tiks ievadīti sistēmā). Balstvakcinācijas sertifikātam pašlaik nav noteikts derīguma termiņš. “Pašlaik nav domāts noteikt derīguma termiņu sertifikātam pēc balstvakcīnas, tomēr mēs sekojam zinātnes attīstībai, skatīsiemies, kas notiek pasaulē,” sacīja veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš. Derīguma termiņš nav noteikts arī tiem cilvēkiem, kuri ir pārslimojuši Covid-19 un veikuši pilnu vakcinācijas kursu. Lai arī sertifikāta termiņš šiem cilvēkiem nebeigsies, arī viņi noteiktā laikā var saņemt balstvakcīnu.

Vēl ir daudzi cilvēki, kuri izslimojuši Covid-19, bet tas nav bijis apstiprināts laboratoriski, un vēlāk veikuši pilnu vakcināciju, arī šiem cilvēkiem, lai atjaunotu sertifikātu, ir jāveic balstvakcinācija. Atjaunotais sertifikāts būtu jālejuplādē no jauna, savukārt veikaliem un citām iestādēm, kuras strādā zaļajā režīmā, jāatjauno savas mobilās aplikācijas, ko tās izmanto, lai pārbaudītu sertifikātus. Jāuzsver, ka darba pienākumu veikšana nebūs saistīta ar sertifikāta derīguma termiņu vai balstvakcīnu. Galvenais, lai ir veikta primārā vakcinācija.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā