Vecāku organizācija: valstij steidzami jānodrošina kontracepcija sociālā riska ģimenēm

Jau vairāk nekā pirms trim gadiem valdība nolēma nodrošināt valsts apmaksātu kontracepciju sociālā riska ģimenēm, ņemot vērā tobrīd augsto zīdaiņu un māmiņu mirstību Latvijā, kam viens no iemesliem bija neplānota grūtniecība un nevēršanās pie ārstiem grūtniecības laikā.
PLĀNS. Jau 2018. gada vasarā valdība apstiprināja Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu, kurā paredzēja vismaz 8000 sociālā riska ģimeņu nodrošināt bezmaksas kontracepciju ©Ilze Zvēra/F64

Tagad bezmaksas kontracepcijas jautājumu vēlreiz aktualizējusi vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, ņemot vērā pēdējā mēneša laikā atklātībā nākušos faktus par vardarbību pret maziem bērniem, kuri acīmredzot ģimenēs nav bijuši gaidīti un aprūpēti.

Lai pasargātu sievietes riska situācijās

Neatkarīgā jau 2018. gadā rakstīja par Veselības ministrijas sagatavoto plānu, kas paredzēja no 2019. gada vismaz 8000 riska grupas sievietēm nodrošināt valsts apmaksātu kontracepciju. Ziņojumā, ko bija sagatavojuši eksperti, vērtējot māšu un zīdaiņu mirstību Latvijā, un ko izskatīja politiķi, bija secinājums, ka sievietēm, kuras ir pakļautas sociālajam riskam vai ir sociāli nelabvēlīgā situācijā, nav pieejama informācija par ģimenes plānošanu. Tāpēc Veselības ministrijas sagatavotajā plānā par mātes un bērna veselību tika iekļauts pasākums - nodrošināt valsts kompensētu kontracepciju sociālā riska ģimenēm un reproduktīvās veselības pakalpojumu pieejamību tuvu sievietes dzīvesvietai.

Priekšlikuma būtība bija sniegt sievietēm informāciju par grūtniecību un iespējas grūtniecību plānot, bet gadījumā, ja grūtniecība nav vēlama, nodrošināt drošu kontracepciju.

Tobrīd tika lēsts, ka šāds atbalsts būtu nepieciešams ap 8000 sieviešu, sākot no 2019. gada otrās puses, un valsts budžetā tam bija nepieciešams pusmiljons eiro.

Bērnam nav jādzimst ģimenē, kur ir vardarbības risks

Pagājušā gada nogales traģiskie notikumi nevienu nav atstājuši vienaldzīgu. Lai arī policija joprojām izmeklē šīs krimināllietas, pašreiz pieejamā informācija liecina, ka bērni ir miruši tīšas vardarbības dēļ. “Jautājumu par bezmaksas kontracepcijas pieejamību atkārtoti pašlaik aktualizējam tieši šo traģisko notikumu dēļ,” saka vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. 2021. gada decembra vidū Ziepniekkalnā savās mājās tika atrasts nodurts trīs gadus vecs bērns, bet 31. decembrī Liepājā savā ģimenē mājās tika atrasts miris divus gadus vecs bērns, kura ķermenis bija klāts ar acīmredzamiem zilumiem. Vecāku organizācija atklātā vēstulē Veselības ministrijai, Labklājības ministrijai un citām ar šo jomu saistītām institūcijām un amatpersonām pieprasa nekavējoties uzsākt valsts apmaksātas kontracepcijas nodrošināšanu atsevišķām sabiedrības grupām.

“Bērniem jādzimst ģimenēs tad, kad viņus tajās kāds gaida. Tad, kad ģimene ir gatava mīlēt un aprūpēt savu bērnu, sargāt un lolot, nevis izmisumā veikt abortu, nodot glābējsilītē, piekaut vai nogalināt,” atklātā vēstulē norāda Inga Akmentiņa-Smildziņa. Organizācijas vadītāja arī atgādina, ka Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā no 2018. līdz 2020. gadam valdība bija apstiprinājusi atbalsta pasākumu - valsts apmaksātu kontracepciju sociālajam riskam pakļautām sievietēm. Tomēr tas netika ieviests, tāpēc 2020. gada septembrī vecāku organizācija aicināja Veselības ministriju un citus ekspertus uz diskusiju, vaicājot, kāpēc plāns arvien nav īstenots, kā arī rosināja to neatlikt. “Tas īpaši aktuāli ir arī pandēmijas laikā, jo arvien biežāk izskan ziņas par vardarbību pret bērniem ģimenē un vispār par vardarbības pieaugumu, ko var skaidrot ar dažādiem psihosociāliem faktoriem,” saka Inga Akmentiņa-Smildziņa. Tomēr diemžēl ne pirms trim gadiem, ne arī 2020. gadā šis pasākums - bezmaksas kontracepcija - nebija realizēts.

Vecāki: ielaistas problēmas, kuras neviens nerisina

“Mēs aicinājām bezmaksas kontracepciju sākotnēji nodrošināt vismaz kādai no sabiedrības grupām, piemēram, sievietēm, kas tiek atbrīvotas no ieslodzījuma vietas, cilvēkiem ar psihiskām slimībām,” stāsta I. Akmentiņa-Smildziņa. “Ar Veselības ministrijas pārstāvi pārrunājām, ka kontracepcijas veidiem būtu jābūt dažādiem - piemērotiem katram cilvēkam un viņa situācijai. Piemēram, ja dzemdību nodaļā māte atsakās no jaundzimušā bērna, dot iespēju speciālistam jau dzemdību vietā piedāvāt sievietei atbilstošu kontracepcijas metodi.” Tomēr ne šīm sieviešu grupām, ne arī citām bezmaksas kontracepcija valstiskā līmenī tā arī nav pieejama.

Bezmaksas kontracepcijas nodrošināšana Eiropas Savienības valstu vidū ir sen zināms un izplatīts sabiedrības veselības profilakses pasākums (piemēram, to nodrošina Vācijā, Francijā, Beļģijā, Nīderlandē, Dānijā), kas novērš daudzas tādas situācijas, kas Latvijā jau kļuvušas par nopietnām, ielaistām problēmām. I. Akmentiņa-Smildziņa min vairākas no tām, piemēram, mākslīgie aborti. Latvijas veselības statistikas datubāzes dati liecina, ka Latvijā ik gadu tiek veikti vidēji 3000 abortu, un šo situāciju varētu uzlabot, ja vismaz daļai sieviešu būtu pieejama valsts apmaksāta kontracepcija.

Dati liecina, ka turpina pieaugt abortu skaits, ko veikušas nepilngadīgas meitenes: 2019. gadā abortus izdarījušas 55 meitenes vecumā līdz 18 gadiem, savukārt 2020. gadā - 81.

Tāpat ik gadu vairāk nekā simt bērnu piedzimst nepilngadīgām meitenēm.

Veselības ministrija: nav naudas

“Ģimenes, kurās pērn decembrī risinājās traģiskie notikumi, jau bija savu bāriņtiesu redzeslokā, un šīs ir ģimenes, kurām būtu bijusi jāsaņem valsts apmaksāta kontracepcija, lai bērni tajās varētu ienākt, kad ģimene ir gatava uzņemties rūpes un atbildību par jaunu dzīvību,” uzsver Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Mēs, vecāku organizācija, gribētu lietot vārdu “aicinām”, taču mums ir jāsaka “pieprasām”, jo mēs pieprasām nekavējoties uzsākt bezmaksas kontracepcijas nodrošināšanu atsevišķām sabiedrības grupām. Paužam gatavību iesaistīties darba grupā, ja tāda tiek veidota, ar mērķi noteikt, kurām sabiedrības grupām un kādā kārtībā būtu pieejama valsts apmaksāta kontracepcija.”

Veselības ministrijā Neatkarīgā noskaidroja, ka 2020. gadā tika sagatavots ziņojums, kā veicies ar Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna realizāciju, un tajā patiešām secināts, ka pasākums ar kontracepciju joprojām nav īstenots. Īsā atbilde pašlaik ir tāda, ka visus šos gadus nav bijis pietiekama finansējuma šī pasākuma realizācijai, bet ar detalizētāku skaidrojumu Veselības ministrijas eksperti sola iepazīstināt tuvākajā laikā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā