Covid-19 sertifikāts: valdība nav gatava atcelt derīguma termiņu

Plašās Covid-19 izplatības dēļ valdība ārkārtas sēdē vienojusies uz divām nedēļām pārcelt vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu, jo ne visi iedzīvotāji pašlaik var saņemt balstvakcīnu, kas nepieciešama šī dokumenta darbības pagarināšanai.
LĒMUMS. Ja valdība pēdējā mirklī nebūtu pārcēlusi Covid-19 sertifikāta darbības termiņu, tad otrdien vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju no zaļās zonas nonāktu sarkanajā ©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Visticamāk, Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu valdība šonedēļ vēlreiz mainīs, kas liecina, ka valdība drīzāk gatava šādām lēmumu pieņemšanas rokādēm nekā lēmumam pielikt punktu sertifikāta derīguma termiņam. Kādus vēl lēmumus pieņēmusi valdība, un vai sabiedrība spēj tiem izsekot un ievērot?

Sertifikāts bez balstvakcīnas derīgs līdz martam

Šādu lēmumu valdība pieņēma ārkārtas sēdē pagājušajā piektdienā. Jāatgādina, ka jau no 1. februāra ir noteikts primārās vakcinācijas derīguma termiņš - 270 dienas, un šis noteikums ir spēkā visā Eiropas Savienībā. Pēc šī termiņa par pilnībā vakcinētu tiek uzskatīta persona, kas veikusi balstvakcināciju. Savukārt pakalpojumu saņemšanai un pasākumu apmeklēšanai Latvijā primārās vakcinācijas derīguma termiņam būtu jāstājas spēkā 15. februārī, tas ir, šo otrdien, kad cilvēki, kuri nebūs saņēmuši balstvakcīnu un kuriem no primārās vakcinācijas veikšanas brīža būs pagājušas 270 dienas (vai 150 dienas “Janssen” vakcīnas gadījumā), vairs nevarētu apmeklēt ne veikalus, ne pasākumus, kuri strādā tā sauktajā zaļajā režīmā.

Valdība, pieņemot lēmumu pārcelt vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu, ņēmusi vērā Veselības ministrijas situācijas skaidrojumu: apstākļos, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji objektīvu iemeslu dēļ (ir saslimuši, inficējušies vai atrodas mājas karantīnā) nevar veikt balstvakcināciju, nepieciešams pagarināt laiku vakcinācijas pabeigšanai līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Nav paspējuši vakcinēties vai nevēlas to darīt

Veselības ministrijas speciāliste Sintija Gulbe “Neatkarīgajai” pastāstīja, ka pašlaik Latvijā notiek ļoti strauja Covid-19 izplatība un katru dienu tiek reģistrēts vairāk nekā 10 000 jaunu saslimšanas gadījumu. “Šādos apstākļos arī daudzi cilvēki, kam 15. februārī beidzas primārās vakcinācijas derīguma termiņš un būtu jāveic balstvakcinācija, to nevar paveikt, jo cilvēks ir inficējies ar SARS-CoV-2 vai kļuvis par kontaktpersonu un ir jāievēro stingrā izolācija vai mājas karantīna,” stāstīja S. Gulbe. Tas arī bijis galvenais Veselības ministrijas arguments, kāpēc jāpārceļ sertifikāta derīguma termiņš.

Nacionālā veselības dienesta dati rāda, ka primāro vakcināciju Latvijā uzsākuši 71 procents Latvijas iedzīvotāju, bet pabeiguši - 68 procenti. Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča atzīst, ka interese par vakcināciju patiešām samazinās un tam ir vairāki iemesli. Ļoti daudz iedzīvotāju pašlaik pārslimo Covid-19, atrodas pašizolācijā vai karantīnā, tāpēc nav varējuši aiziet vakcinēties. Speciāliste nenoliedz, ka būtisks iemesls, kāpēc nenotiek balstvakcinēšanās, ir arī aktuālā diskusija par sertifikāta termiņa pārcelšanu vai atcelšanu. Pašlaik no 350 000 Latvijas iedzīvotāju, kuriem vakcinācijas sertifikāta termiņš 15. februārī būtu beidzies, lielākā daļa ir saņēmuši balstvakcīnu, bet apmēram 40 000 cilvēku - nav. Tajā pašā laikā ir gandrīz 100 000 senioru, kas nav uzsākuši pat primāro vakcināciju. E. Juhņēviča atzina, ka senioru uzrunāšana par nepieciešamību vakcinēties turpinās.

Vēlreiz pārcels termiņu, nav gatavi atcelt vispār

Darbības ap vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu turpināsies, jo jau šīs nedēļas valdības sēdē vēlreiz ir plānots skatīt šo jautājumu. Veselības ministrijā apstiprināja, ka šo termiņu varētu vēlreiz pārcelt - uz 1. aprīli.

Tomēr pašlaik ne Veselības ministrija, ne valdība nav gatava un neplāno vispār atcelt prasību par derīgu sertifikātu. Veselības ministrs Daniels Pavļuts iepazīstinājis ar trīs soļu drošības pasākumu plānu, kas vairāk atgādina priekšvēlēšanu īso programmu, ne ar faktiem pamatotu dokumentu, no kura varētu saprast, kādā situācijā ir Latvija no epidemioloģiskās drošības viedokļa.

Drošības pasākumi vispirms tiks atviegloti bērniem, jo jau no pirmdienas skolēniem un pedagogiem, kuri kļuvuši par Covid-19 slimnieka kontaktpersonām, nepiemēros karantīnas nosacījumus, savukārt plānots, ka no 16. februāra bērni un jaunieši bez ierobežojumiem varēs doties “zaļajā” vidē, kā arī bez sertifikātu vai testu rezultātu uzrādīšanas piedalīties interešu izglītības, amatieru un sporta aktivitātēs. Paredzēts no 1. marta atcelt prasību pēc Covid-19 sertifikāta mazumtirdzniecībā, tāpēc ir jautājums - kāpēc vispār saglabāt prasību pēc šī sertifikāta?

Sertifikāts joprojām būs nepieciešams pasākumu apmeklēšanai iekštelpās, piemēram, izrādēs, koncertos. Līdz 1. aprīlim primārās vakcinācijas, pārslimošanas vai balstvakcinācijas sertifikāts saglabājas kā prasība darbam izglītības iestādēs, sociālās aprūpes centros, ārstniecības iestādēs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā