LKS aģitē uz masu provokāciju 9. maijā

Latvijas Krievu savienība, kas par Krievijas Federācijas īstenotās ārpolitikas attaisnošanu jau saņēmusi pirmo brīdinājumu, plāno īstenot jaunu masīvu provokāciju. Partija aģitē krieviski runājošo publiku ierasties 9. maijā pie “sava pieminekļa” Pārdaugavā. It kā Krievija nebūtu iebrukusi Ukrainā. Masu pulcēšanās tiks noformēta kā ziedu nolikšana un pieminekļa naktssardze. Vēlamais cilvēku skaits – vismaz 100 000.
©Ekrānšāviņš

Līdz varas nomaiņai Rīgas domē 9. maija svinības katru gadu organizēja sabiedriskā organizācija “9maijs.lv” kopīgi ar pašvaldību un Krievijas vēstniecību. Galvenajā svinību vietā, Pārdaugavā pie pieminekļa “Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”, gūla puķes, Georga lentes, sirpji, āmuri un citi Krievijas atribūti. Daudzskaitlīga publika pulcējās uz Latvijas okupācijas svinībām - ēda šašliku, dzēra šņabi, dziedāja sarkanarmiešu dziesmas, skatījās sava prezidenta Vladimira Putina uzrunu un savas armijas parādi pie Kremļa, bet naktī rīkoja grandiozu uguņošanu. Noslēgumā nekontrolējams “krievu pasaules” gājiens Rīgas centra virzienā. Tā tas turpinājās desmit gadus, kamēr galvaspilsētā pie varas bija “Saskaņa”. Pēc ārkārtas vēlēšanām jaunā vara atnāca reizē ar pandēmiju, un 9. maija svinības divus gadus faktiski nenotika. Jā, puķes okupācijas svinētāji tāpat atnesa, bet lielais ikgadējais “krievu pasaules” festivāls ar Putinu milzu ekrānos izpalika. Vai 2022. gadā, kad Latvijas pilsētas pildās ar ukraiņu bēgļiem, “krievu pasaules” svinības notiks atkal, ir vistiešākajā mērā atkarīgs no tā, vai tiks apturēta Latvijas Krievu savienības darbība. Piemēram, pasludinot šo partiju par teroristisku organizāciju, kas atbalsta kara noziegumus.

“9maijs.lv” atkāpjas

Līdzšinējie 9. maija svinību organizatori - Vadima Baraņņika vadītā biedrība “9maijs.lv” - publiski paziņojuši, ka Krievijas iebrukuma dēļ svinības atceļ. Rīgas domē pasākuma pieteikums gan nav atsaukts, taču sociālajos tīklos biedrības vārdā publicēts šāds ieraksts:

“Ņemot vērā situāciju pasaulē kopumā un tostarp arī Latvijā, mēs nesaskatām iespēju organizēt tradicionālos svētku un izklaides pasākumus 9. maijā pie pieminekļa atbrīvotājiem. Pašlaik notiekošajam jāliek katram no mums pārvērtēt ne tikai Uzvaras vērtību, bet pirmām kārtām - miera vērtību.”

Miera nav. Krievijas Federācija ir iebrukusi Ukrainā. Nogalina iedzīvotājus, izsūta viņus uz Krieviju. Tāpat kā savulaik to darīja Latvijas “atbrīvotāji”. Krievijas Federācija ir Padomju Savienības un pastrādāto kara noziegumu mantiniece. Uz šī fona “uzvaras” svinības šķiet nepieļaujamas pat kādreizējiem “Uzvaras dienas” organizatoriem. Bet pastāv arī citi kavējoši apstākļi - līdzšinējais 9. maija pasākumu ģenerālsponsors “Baltijas Mediju alianse” un tā līdzīpašnieks Oļegs Solodovs nonākuši nopietnās finansiālās problēmās par sankciju apiešanu noteikto sodu dēļ.

Ielūgums “atbrīvošanas” domubiedriem

Tagad okupācijas svinību organizēšanas stafeti pārņemt pieteikusies Tatjanas Ždanokas un Miroslava Mitrofanova vadītā partija “Latvijas Krievu savienība”, kā arī tās satelītorganizācijas. Pagaidām gan nav skaidrs, vai 9. maijā pie pieminekļa “Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” iecerēts tikai mītiņš ar sekojošu gājienu vai arī citi izklaides un svinību pasākumi - Putins ekrānos, “Katjušas” dziedāšana un tādā garā. Pašvaldībā oficiāls pieteikums pagaidām nav iesniegts. Taču publiskajā telpā izplatīts Latvijas Krievu savienības uzaicinājums pulcēties 9. maija vakarā - it kā pieminekļa aizsardzībai. Partijas vārdā video uzaicinājumu ierunājusi partijas padomes locekle un Rīgas domes frakcijas galvenā referente Tatjana Andrijeca. Ielūgums veltīts “visiem rīdziniekiem, kas ik gadu nāk pie uzvaras pieminekļa nolikt ziedus”.

100 vai 100 000

Vispirms partijas un Rīgas domes darbiniece Andrijeca apstāsta, ka pēdējā mēnesī kopā ar biedriem daudz laika pavadot pie pieminekļa, jo naktī uz 27. februāri “kaut kādi nelieši” aplēja pieminekli ar krāsu un pieminekļa plāksnes apzīmēja ar “nacistisku lozungu”. (Šī krāsa ir ukraiņu zili dzeltenā, bet par nacistisku nosauktais lozungs - Slava Ukrainai!) Tālāk Rīgas domes darbiniece vēsta, ka partija organizējusi naktssardzi. Cilvēki piesakās uz dežūrām un atbilstoši grafikam sargā pieminekli “no vandaļiem un provokatoriem”. Un tālāk seko galvenais vēstījums: “Mēs visi zinām, ka 9. maijā pie pieminekļa ierodas vairāk nekā 100 000 cilvēku. Uz naktssardzi pagaidām pierakstījušies aptuveni 100 cilvēku. Simt un simt tūkstoši - domāju, šie skaitļi ir ļoti daiļrunīgi. Vēlos teikt, ka labējie radikāļi pašlaik tausta zemi zem kājām. Ja viņi sapratīs, ka mēs neesam vienoti un ka esam iebiedēti, tad baidos, ka drīzumā mums nāksies šķirties no mūsu pieminekļa. Uzskatu, ka šobrīd mums ir izšķiroši svarīgi apvienoties, neatkarīgi no nacionalitātes, politiskām un citām pārliecībām, jo tās šobrīd vispār nav svarīgas. Visi, kam dārgs ir 9. maijs un šis piemineklis, mums visiem jāapvienojas, jāiznāk laukā un jāaizstāv mūsu piemineklis līdz galam. Tikai tā mēs varēsim to noturēt.”

Ceļā uz partijas slēgšanu

Latvijas Krievu savienības vēstījuma esence - 9. maijā pie pieminekļa jāatnāk 100 000 cilvēkiem, citādi piemineklis tiks nojaukts. Šis īsais teikums izstiepts garā aizplīvurotā skaidrojumā, taču tam arī zināms iemesls. Valsts drošības dienests partijai ir izteicis oficiālu brīdinājumu: “Dienesta skatījumā partijas aktivitātes ir vērstas uz Krievijas Federācijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu. VDD ir aicinājis partiju novērst nelikumīgās darbības, brīdinot, ka pretējā gadījumā dienests pret to izmantos likumā noteiktos instrumentus.” Kā “Neatkarīgā” jau vēstīja, pēc VDD brīdinājuma partijas vadība izdeva saviem biedriem iekšēju rīkojumu, kas “Prokremliskās LKS biedriem aizliedz slavēt karu”. Lēmums par publiskās komunikācijas ierobežošanu pieņemts, jo brīdinājumam var sekot partijas darbības apturēšana uz laiku vai pat piespiedu likvidācija. Tomēr 9. maijs “Krievu pasaules” ietekmes aģentiem no stratēģiskā viedokļa ir izšķiroši svarīgs. Acīmredzot tāpēc viņi uzņemas riskēt nopelnīt nākamo soda punktu ceļā uz partijas likvidāciju.

Šī būs “krievu pasaules” manifestācija

Pagājušajā nedēļā Latvijas Krievu savienība izplatīja vēl citu paziņojumu. To ierunājis partijas līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs. Tie ir ieteikumi Rīgas domes vadībai, kā labāk organizēt piemiņas pasākumus šā gada 9. maijā: “Mēs piekrītam, ka šajā situācijā nav vietas svinībām, bet mēs uzstājam, ka pasākumi 2. pasaules kara upuru piemiņai, tajā skaitā ziedu nolikšana memoriāla pakājē Pārdaugavā, nekādi nav pretrunā mūsdienu reālijām. Gluži otrādi - tie kalpos, lai aktualizētu pretkara prioritātes.” Tā kā parasti pie pieminekļa ierodas ap 100 000 cilvēku, pašvaldībai esot jāuzņemas koordinējoša loma ļaužu plūsmu organizēšanā, policijai kopā ar brīvprātīgajiem jānodrošina kārtība.

Tātad, ko Krievijas iebrukums Ukrainā būs mainījis 9. maija svinību kontekstā Latvijā, ja Latvijas Krievu savienības plāns īstenosies? Faktiski neko. Visas dienas garumā pie pieminekļa “Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” puķu festivāls, bet turpinājumā “naktssardze” pieminekļa “pasargāšanai no vandaļiem un provokatoriem”. Ja neskaita ēdināšanas būdu un Putina uzrunas iztrūkumu ekrānos (kas arī vēl nav teikts), 9. maijs var izvērsties par pēdējo gadu lielāko “krievu pasaules” manifestāciju Rīgā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā