Prokremliskā LKS kūda arī pret "Neatkarīgo"

Prokremliskā partija “Latvijas Krievu savienība”, kurai Valsts drošības dienests jau izteicis brīdinājumu, turpina uzkūdīt krievu sabiedrību masu provokācijai 9. maijā un pēc Kremļa parauga izplata klajus melus par vispārzināmiem faktiem. Viens no informatīvajiem uzbrukumiem vērsts arī pret “Neatkarīgo”, jo aktīvi sekojam šīs partijas klaji pretvalstiskajām darbībām.
2019. gads, Latvijas Krievu savienības pikets. ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Savā sociālajā profilā prokremliskā partija ievietojusi šādu paziņojumu: “АГЕНТЫ КРЕМЛЯ УЖЕ В NRA? Газета Neatkarīgā Rīta Avīze своей ложью подрывает национальную безопасность.

Ekrānšāviņš

“Kremļa aģenti jau NRA? Avīze Neatkarīgā Rīta Avīze ar saviem meliem grauj nacionālo drošību.” Kas tad tik ļoti nokaitinājis Latvijas valsts un Eiropas Savienības dāsni finansēto politisko organizāciju? Paziņojumā tiek apcerēta viena konkrēta “Neatkarīgās” publikācija: “Latvijas Krievu savienība ANO ierosinājusi lietu pret Latviju”. Runa ir par skolu reformu, kas paredz pāreju uz mācībām valsts valodā. Prokremliskā partija “Latvijas Krievu savienība” cīnās, lai izglītībā tiktu saglabāta padomju okupācijas režīma ieviestā divu valodas plūsmu sistēma un krievu bērniem izglītība valsts valodā faktiski nebūtu pieejama. Tādējādi turpinātos Latvijas sabiedrības mehāniska šķelšana divās kopienās.

Partija šūpo situāciju Latvijā

Ne jau izglītības problemātika ir satraukusi partijas spici, bet gan “Neatkarīgās” izdarītais secinājums: “Eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas vadītās politiskās organizācijas kara laika aktivitātes nepārprotami liecina, ka no Maskavas saņemts rīkojums šūpot situāciju Latvijā.” Vārds “zdanok” ir bieži meklēts atslēgas vārds - un šobrīd teju katrs raksts, kas parādās ar šo atslēgas vārdu un atmasko Latvijas Krievu savienības prokremlisko uzvedību, apdraud partijas turpmāku pastāvēšanu. Un tas nav figurāls izteikums. Valsts drošības dienests izteicis partijai oficiālu brīdinājumu “par nepieļaujamību izdarīt likuma pārkāpumu, kas ir vērsts pret valsts drošību vai var tai kaitēt”. Un turpinājumā var sekot kriminālatbildība. Atgādinājumam Valsts drošības dienesta citāts: “VDD, savas kompetences ietvaros vērtējot norises informatīvajā telpā, vairākkārt ir konstatējis politiskās partijas “Latvijas Krievu savienība” un tās pārstāvju aktivitāšu neatbilstību demokrātiskajām vērtībām un Latvijas nacionālās drošības interesēm.

Dienesta vērtējumā partijas aktivitātes ir vērstas uz Krievijas Federācijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu.

” Nevis “Neatkarīgā” grauj nacionālo drošību, kā to paziņojumā apgalvo partija, bet gan pati partija ar savu pastāvēšanu grauj Latvijas nacionālo drošību. Latvijas Krievu savienība ir jālikvidē, un šobrīd ir sperts pirmais solis tai virzienā. Tāpēc partijai tik ļoti nepatīk “Neatkarīgās” uzraudzība.

Okupantus vairs nedrīkst slavināt

Pēc VDD brīdinājuma saņemšanas partijas valde organizācijas nodaļām uzdeva ievērot klusuma režīmu. Publiski neslavēt Krievijas iebrukumu Ukrainā utt. Taču realitātē partija runā vienu, bet dara ko citu. Viena no svaigākajām prokremliskās Latvijas Krievu savienības melu epizodēm attiecas uz 9. maija svinēšanu. Kontekstam jāatgādina, ka Ukrainā iebrukusī Krievijas Federācijas armija ir padomju Sarkanās armijas un tās pastrādāto noziegumu mantiniece. Tāpēc ikgadējās Latvijas okupācijas svinības pie pieminekļa “Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” nav pieļaujamas. Saeima ar likumu noliegusi rīkot publiskus pasākumus tuvāk par 200 metriem no jebkura padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa. Aizliegts arī slavināt nacistiskā un komunistiskā režīma ideoloģiju saturošus notikumus, šo ideoloģiju pārstāvošu personu dzimšanas dienas, kauju un uzvaru atceres dienas. Aizliegts arī izmantot militāru agresiju un kara noziegumus identificējošā stilistikā izmantotus simbolus. Likumdevējs uzskata, ka tādējādi tiek pausts skaidrs nosodījums Krievijas iebrukumam Ukrainā un tiks novērsta masveida mītiņošana Krievijas atbalstam.

Festivāla vietā būs “naktssardze”

Ko tikmēr dara Latvijas Krievu savienība? Valsts radio partijas līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs pavēstījis, ka partija Rīgas domē pieteikusi klusuma brīdi 9. maija rītā: “Cilvēku būs daudz, un šī plūsma nebūs organizēta. Nekādu uzrunu vai pasākumu nebūs. Ar ko rīdzinieki nodarbosies, atnākot pie pieminekļa, nevienam nav zināms. Protams, runāsim ar policiju, jo esam atbildīgi sabiedrības priekšā, lai šī diena būtu pēc iespējas organizēta tā, lai katrs varētu atnākt, nolikt ziedus un aiziet prom. Bez kādas svinēšanas un tā tālāk.” Bet tikmēr saviem atbalstītājiem interneta vidē organizācija joprojām izplata pavisam citu vēstījumu. Arī par to “Neatkarīgā” jau rakstīja, un, cerams, drošības institūcijas ņem vērā, ka “LKS aģitē uz masu provokāciju 9. maijā”. Masu pulcēšanās tiks noformēta kā ziedu nolikšana un pieminekļa “Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” naktssardze. Vēlamais cilvēku skaits - vismaz 100 000. Oficiāli šāds pasākums Rīgas domē nav pieteikts. Taču pieteikts ir ikgadējais “Nemirstīgo pulka” gājiens, kas glorificē sarkanās okupācijas armijas karavīrus un viņu pastrādātos noziegumus.

“Бессмертний полк” ir jāaptur

Tas ir Krievijas Federācijā izstrādāts un tālāk tautiešiem ārzemēs izplatīts koncepts, kas nostiprina kolektīvās vēstures atmiņas naratīvu par krieviem kā atbrīvotāju nāciju. “Atbrīvotāji” dodas gājienā ar milzīgām sarkanarmiešu fotogrāfijām. Latvijā gājiena priekšgalā neiztrūkstoši biedre Tatjana Ždanoka. Savukārt kā galvenā Rīgas gājiena koordinatore Krievijas uzturētajā “Бессмертний полк” vietnē minēta viņas sabiedrotā Margarita Dragile. Par ieguldījumu akcijas rīkošanā Dragile ir saņēmusi Vispasaules Krievijas tautiešu kongresa apbalvojumu. Arī viņa drošības iestāžu pārskatos minēta kā Kremļa ietekmes aģente. “Neatkarīgā” sazinājās ar šo aģenti, lai noskaidrotu, vai gājiens notiks. Viņa paskaidroja, ka “šobrīd neesam gatavi komentēt”. Trūkstot skaidrības, kas 9. maijā būs atļauts un kas nē. Rīgas domē apstiprina, ka iesniegums par gājiena rīkošanu nodots izvērtēšanai valsts drošības struktūrām, bet principā jau tagad var prognozēt, ka šāds gājiens netiks atļauts. Tas būtu klajā pretrunā aizliegumam slavināt Padomju Savienības un tās mantinieces Krievijas Federācijas pastrādātos kara noziegumus un kara noziedzniekus. Jaunajā kara realitātē 9. maija svinības jebkādā to formā nav pieļaujamas. Svinētāji saucami pie atbildības. Savukārt prokremliskā Latvijas Krievu savienība komplektā ar tās daudzajām satelītorganizācijām būtu likvidējama, jo

partijas aktivitātes neatbilst demokrātiskajām vērtībām un Latvijas nacionālās drošības interesēm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā