Lieta par "Azov" nomelnošanu vēl nav pabeigta

Ģenerāļa Pētera Radziņa biedrība vērsusies Latvijas Mediju ētikas padomē ar prasību panākt nodibinājuma “Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica” atvainošanos Ukrainas armijas elitārajai vienībai “Azov” par tās demonizēšanu Kremļa propagandas garā.

Ar nosaukumu “Azov” tiek apzīmēta Ukrainas Nacionālās gvardes Azovas militārās vienības 3057. specvienība, kas pašlaik turpina cīnīties par Mariupoli. Vienības komandierim Denisam Prokopenko martā piešķirts Ukrainas varoņa tituls, un tas ir prezidenta pagodinājums visai vienībai. “Neatkarīgā” jau vēstīja, ka “Bataljons “Azov” ir Mariupoles cerība”. Šī elitārā vienība ir tik nozīmīga Ukrainas aizsardzības sastāvdaļa, ka jau kopš pirmā iebrukuma Ukrainā 2014. gadā Krievija to cenšas ne vien fiziski iznīcināt, bet arī starptautiski diskreditēt, lai tādējādi caur vienu armijas vienību visiem Ukrainas bruņotajiem spēkiem uzliktu nacisma zīmogu un mazinātu starptautiskās sabiedrības simpātijas un atbalstu Ukrainai. Iznīcināt azoviešus krieviem neizdodas, bet Ukrainas armijas apmelošanas plāns tiek īstenots ar mainīgām sekmēm. Latvijā šo Kremļa naratīvu izplatīja Krievijas propagandas kanāls “Sputnik” un nodibinājums “Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica”. “Sputnik” darbība pie mums ir apturēta, savukārt nodibinājums “Re:Baltica” turpina darboties un pret “Azov” vērstās publikācijas ir brīvi pieejamas tīmeklī.

Autors ir iespējams ietekmes aģents

Ekrānšāviņš

Šo sacerējumu galvenais autors ir Leonīds Ragozins - Krievijas Federācijas pilsonis, kam Latvijā piešķirta termiņuzturēšanās atļauja. Brīvžurnālists un iepriekš arī nodibinājuma “Re:Baltica” padomes loceklis. Būtisks ir fakts, ka šis pilsonis ir iespējams Krievijas ietekmes aģents. Par to nesen sabiedrību informēja aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Ragozins izplatot tādu viedokli, kas “praktiski viens pret vienu tiek atskaņots Krievijas propagandas medijos”. Jāatgādina, Latvijas valsts televīzija, neizprotamu apsvērumu vadīta, Ragozinu tika ieaicinājusi komentēt notikumus Ukrainā. Aizsardzības ministrs pēc šīs intervijas prasīja raidsabiedrībai paskaidrojumu: “Šobrīd, kad Krievija sākusi nepamatotu karu Ukrainā, slepkavojot civiliedzīvotājus un pakļaujot Ukrainas tautu neizmērojamām ciešanām, Latvijas sabiedriskajā medijā uz raidījumu tiek aicināts iespējamais Krievijas ietekmes aģents, kurš atskaņo Krievijas propagandas vēstījumus par šo karu.” Latvijas Televīzija neko nepareizu savā rīcībā nesaskatīja, un neko nepareizu nesaskata arī nodibinājums “Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica”. Kaut gan Ragozina raksti par “Azov” ir plaši pārpublicēti caur Krievijas propagandas rīkiem, tātad atbilst Kremļa informatīvajām vajadzībām karā pret Ukrainu.

Kurš par ko priecātos

“Neatkarīgā” nodibinājumam uzdeva jautājumu - vai paši neplāno šīs publikācijas pārskatīt vai atsaukt? Atbilde ir noraidoša.

“Nē, neplānojam. Ētikas padome jau vienreiz šādu sūdzību izskatīja un atzina, ka Re:Baltica rīkojusies atbilstoši labas žurnālistikas praksei. Kopš tā laika rakstā un tā tapšanas apstākļos nekas nav mainījies, izņemot mēģinājumus sociālajos tīklos manipulēt ar apgalvojumiem par raksta saturu. Es personīgi priecātos, ja cilvēki lasītu rakstu, nevis interpretācijas par to - tas ir brīvi pieejams rebaltica.lv mājas lapā. Sanita Jemberga, raksta līdzautore, Re:Baltica redaktore.”

Tomēr nebūt ne visi cilvēki, kas izlasīja Ragozina rakstus, par tiem priecājas. Ģenerāļa Pētera Radziņa biedrība un tās vadītājs Agris Purviņš, kas arī tika iepīti Ragozina sacerējumos, 2019. gada nogalē vērsās Latvijas Mediju ētikas padomē. Padome nekā neētiska azoviešu un mūsu nacionālistu pataisīšanā par nacistiem nesaskatīja. Tik vien pielēma kā aicināt kaut kādus abstraktus medijus, “izstrādājot mediju materiālus, izvairīties no sensacionalizācijas un pārspīlējuma, vai skaidrot šādas pieejas pamatojumu”. Tagad, jau uz kara fona Ģenerāļa Pētera Radziņa biedrības vadītājs Agris Purviņš vērsies Mediju ētikas padomē atkārtoti.

Krievijas propagandas interesēs

Lūk, citāts no padomei nosūtītās atklātās vēstules: “2020. gada februārī Mediju ētikas padome, manuprāt, pieņēma negodprātīgu lēmumu sakarā ar iesniegumu par Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica publicētajiem rakstiem “Kā NA biedri draudzējas ar Ukrainas galēji labējiem” un “Kādēļ mēs par to rakstījām”, kas tika publicēti latviešu, krievu un angļu valodā. Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, pieprasu Mediju ētikas padomei atzīt savu kļūdu un aicināt Re:Baltica atvainoties Ukrainas Nacionālās gvardes speciālo uzdevumu vienībai - pulkam Azov - par tā nepamatotu demonizēšanu Krievijas propagandas interesēs, kā arī izņemt no sava portāla rakstus vai vietas rakstos, kur ir pieminēta Ukrainas Nacionālās gvardes speciālo uzdevumu vienība - bataljons (pulks) Azov.”

Šobrīd vairs nav nekādu šaubu, ka “Azov” ir Ukrainas aizsardzības spēku elitārākā vienība, visas Ukrainas cerība, nevis kaut kāds nacistu zombiju perēklis, kā to pasniedz Kremļa propaganda un nodibinājums “Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica”.

Vai var melot ētiski

Visticamāk Latvijas Mediju ētikas padome pretenziju par iespējamā Krievijas ietekmes aģenta Ragozina sacerējumiem skatīs atkārtoti, bet, kāds būs rezultāts, grūti prognozēt. Padomes pārstāvis Guntars Līcis, kurš bijis klāt arī iepriekšējā - Ragozinam labvēlīgajā - lemšanā, spriež tā. Padome nevērtē publikāciju saturu, nevērtē, sarakstīta taisnība vai nē, vērtē tikai to, kā sarakstīts - vai žurnālists ievērojis kodeksā ietvertās ētikas normas. Tikmēr Latvijas Mediju ētikas padomes jaunpienācēja Gunta Līdaka ir citās domās - viņasprāt, patiesība arī ir ētikas kategorija, jo nevar taču ētiski melot. Tāpēc nodibinājuma un Ragozina publikāciju analīzei būtu jāpiesaista militārie eksperti - lai tad viņi pasaka, kas ir “Azov” - saujiņa nacistu vai tomēr Ukrainas aizsardzības elite.

Cita lieta, ka arī kritisks Latvijas Mediju ētikas padomes lēmums nekādā veidā nebūs saistošs ne Ragozinam, ne arī nodibinājumam “Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica”. Pirmkārt, padome ir brīvprātīga nozares institūcija, kuras lēmumi ir rekomendējoši. Otrkārt, nodibinājums nav pievienojies Latvijas Mediju ētikas padomei. Tātad pat teorētiski - Mediju ētikas padomes pausts nopēlums iespējamā Krievijas ietekmes aģenta Ragozina sacerējumiem neliks pazust no tīmekļa, bet nodibinājumam “Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica” nekas neliks atzīt savu kļūdu. To var vienīgi tiesa, bet maz ticams, ka azoviešiem atradīsies laiks tiesāties ar saviem nomelnotājiem - visādiem sputņikiem, aģentiem un nodibinājumiem. Viņiem tagad jākaro. Par Mariupoli, par Ukrainu, par visu demokrātisko pasauli.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā