9. maijs ir sēru diena. Svinības aizliegtas

Šodien 9. maijā Latvijas valsts karogi pie ēkām izkarami sēru noformējumā, jebkādas svinības ir aizliegtas, un policija īpaši uzraudzīs, lai puķu licēji pie padomju varu slavinošajiem pieminekļiem nenodarbotos ar Krievijas iebrukuma cildināšanu.
©Andrejs Strokins/F64

Pateicoties Krievijas Federācijas kultivētajai tautiešu politikai, 9. maijs pirmspandēmijas pēdējos gados bija pārvērties kara propagandas festivālā Latvijas krievvalodīgajiem. Ar Putina uzrunu klausīšanos, sarkanās armijas dziesmām un salūtu par godu uzvarai, kas Latvijai atnesa okupāciju un ciešanas. Krievijas iebrukums Ukrainā ir radikāli pazeminājis sabiedrības iecietības līmeni, un tāpēc tradicionālās okupācijas svinības ir aizliegtas. Uzvedību 9. maijā regulē vairāki jaunpieņemti vai grozīti normatīvie akti.

Pirmkārt, likums “Par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienas noteikšanu”. Likuma mērķis ir vērst Latvijas sabiedrības uzmanību uz Krievijas Federācijas uzsākto militāro agresiju Ukrainas teritorijā un solidarizēties ar Ukrainas tautu cīņā par Ukrainas valsts suverenitāti, neatkarību un teritoriālo integritāti. Šajā dienā pie ēkām novietojams Latvijas valsts karogs sēru noformējumā. Publisku izklaides un svētku pasākuma rīkošana ir aizliegta. Pirotehnikas lietošana arī. Nekādas uguņošanas. Atļautas tikai tādas sapulces, gājieni, piketi un publiskas norises, kuru mērķis atbilst piemiņas dienas raksturam. Faktiski 9. maijs šogad ir sēru diena, kurā nosodīti tiek gan Padomju Savienības, gan tās mantinieces Krievijas Federācijas pastrādātie noziegumi.

Augšminētais likums ir spēkā līdz 11. maijam. Taču tas nenozīmē, ka prokremliski noskaņotie indivīdi drīkstēs ar pāris dienu nobīdi organizēt festivālus pie sarkano armiju un padomju okupāciju slavinošajiem pieminekļiem. To noteic likuma “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”

8. pants. Pulcēšanās vieta un gājiena maršruts jāizraugās tā, lai plānotais pasākums nenotiktu tuvāk par 200 metriem no jebkura Latvijas teritorijā esoša padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa un pēc iespējas mazāk traucētu transporta un gājēju kustību. Lai arī šis likums darbojas ierobežotā rādiusā, tas nenozīmē, ka 201. metrā prokremliski noskaņotie indivīdi drīkstēs plātīties ar Georga lentēm, Z burtiem un citiem padomju varu un Krievijas agresiju slavinošiem atribūtiem. To aizliedz “Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā”.

13. pants: Totalitāro režīmu simbolu izmantošana publiskā vietā un 13. prim pants: Militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošana publiskā vietā.

Valsts policija vēsta, ka pēdējās nedēļās aizvien vairāk nodarījumu saistībā ar Krievijas karu Ukrainā tiek vērsti pret karogiem, fiksēti arī tieši konflikti. Šādos gadījumos policija izmanto arī 11. pantu: Sīkais huligānisms un 11. prim pantu: Pret personu vērsta agresīva uzvedība. Visi augšminētie likumi paredz lielus sodus, un policija solījusi, ka šajā gadā ar pārkāpējiem īpaši neceremonēsies. Smagākajiem pārkāpumiem darbināms arī “Krimināllikums”: 74.1. pants. Genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošana, kā arī 78. pants. Nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana. Par šo normu pārkāpšanu var iegrābties pat brīvības atņemšanā uz vairākiem gadiem.

Ar to jārēķinās visiem pretlikumīgo 9. maija svinību dalībniekiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā