Ždanoka vairs neaizkustina pat Krievijas agresijas līdzjutējus

Prokremlisko ekstrēmistu organizācijas “Latvijas Krievu savienība” mēģinājumus sarīkot masu nekārtības un grautiņus pagājušās nedēļas nogalē izdevies novērst. Maskavas pasūtījums destabilizēt situāciju Rīgā netika izpildīts, un pat Tatjanas Ždanokas iesaiste Krievijas agresijas atbalstītāju uzkurināšanai nedeva vajadzīgos rezultātus. Taču nekas vēl nav beidzies.
©LKS publicitātes foto

Jāatgādina, ka Latvijas Krievu savienības rīkotais mītiņš “krievu pasaules” redzējuma atbalstam tika aizliegts. Formāli pasākums bija pieteikts, lai protestētu pret varas iestāžu patvaļu attiecībā uz padomju pieminekļiem, tostarp nu jau politiski apstiprināto ieceri demontēt “Pieminekli Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”. Taču tīmeklī tikmēr figurēja patiesie mītiņotāju motīvi - ierādīt nacistiem viņu īsto vietu, sūtīt latviešus uz Sibīriju, apšaut tos, kuri ziedo pieminekļa demontāžai, un tādā garā.

Ždanoku neviens neglābj

Neraugoties uz drošības iestāžu un Rīgas domes pieņemto pasākuma aizliegumu, sociālo tīklu prokremliskajos burbuļos turpināja klejot uzsaukumi pulcēties uz krievu spēka demonstrāciju gan piektdien pie domes, gan sestdien Pārdaugavā. 10. maijā tas daļēji izdevās, jo vairāki prokremliski noskaņoti vidējā līmeņa policijas vadītāji atteicās izpildīt priekšniecības pavēli izklīdināt Krievijas agresijas slavinātājus un daži padotie ar prieku neko nedarīja. Taču pāris turpmāko dienu laikā Valsts policijas rindās notika pretvalstiski noskaņoto darbinieku atsijāšana, un jau piektdien situācija bija radikāli atšķirīga. Kad Krievijas agresijas slavinātāji sāka pulcēties uz aizliegto mītiņu, priekšā jau bija simti policistu. Daļa no viņiem - arī pašu mītiņotāju vidū. Pieeja Rātslaukumam tika bloķēta. Bija gan provokatīvs mēģinājums pārsimt sanākušo Krievijas līdzjutēju satracināt. Šim nolūkam nesaskaņotajā mītiņā ieradās prokremliskās organizācijas “Latvijas Krievu savienība” līderi ar plakātiem, tādējādi pārkāpjot pašu formāli izplatīto aicinājumu saviem sekotājiem nenākt uz mītiņu. Policija operatīvi reaģēja, un līderi tika ievietoti busā ar restotiem logiem. Tad sekoja acīmredzamais neticamais - faktiski neviens no sanākušajiem pat nemēģināja “atbrīvot” Tatjanu Ždanoku vai paust neapmierinātību ar šādu lietu gaitu. LKS plāns izraisīt nemierus Vecrīgā izgāzās.

“Krievu pasauli” iztraucēja lietus

Lai cik arī sīks incidents bija Ždanokas aizturēšana, taču to operatīvi pamanīja Krievijas Federācijas ārlietu resors. Savā “Telegram” kanālā Marija Zaharova ielika bildi ar smaidošu Ždanoku aiz restota lodziņa un klāt komentēja: “Lūk, tā izskatā eiropeisks neonacisms. Lūk, tā nacistiskā Eiropa izrēķinājās ar antifašistiem 20. gadsimta vidū.” Protams, ja Vecrīgā būtu sākušies Maskavas pasūtinātie grautiņi, būtu iegansts darīt ko vairāk. Mazāk nekā stundas laikā “krievu pasaules spēka demonstrācija” tika izklīdināta, bet nākamajā dienā Pārdaugavā vispār nekas lāgā nenotika. Lietus noplacināja Krievijas atbalstītāju dūšu. Tomēr cilvēku daudzums ap pieminekli ikdienā joprojām ir lielāks. Krievijas agresiju atbalstošā organizācija “Latvijas Krievu savienība” šobrīd ir jāpatur uzmanības lokā, jo tā sākusi padomju pieminekļu aizsardzībai izveidotās kustības “Naktssardze” “formāta maiņu”.

“Naktssardze” apzina cīņai gatavos

Klaji pretvalstiskās organizācijas “Latvijas Krievu savienība” padomes locekle Tatjana Andrijeca pēc vizītes policijā izplatījusi šādu aicinājumu: “Cīņa nav galā. Naktssardzes komanda tika galā ar savu uzdevumu - pieminekļa aizsardzību divarpus mēnešu garumā. Bet tagad pie tā ķērušies citi vandaļi mūsu nelietīgās valdības veidolā. Neraugoties uz to, Sardze neizjūk, bet tikai nostiprināsies. Tiks mainīts formāts. Tāpēc visi, kas vēlas piedalīties cīņā, rakstiet. Šobrīd mums jābūt kopā.”

Cik tālu šajā cīņā un agresijā pret Latvijas valsti iet, Latvijas Krievu savienība un citi Krievijas agresijas atbalstītāji pašlaik plāno vairāk vai mazāk noslēgtos tīmekļa burbuļos. Taču te viņiem jāatgādina vismaz tik daudz, ka

Politisko partiju likuma 9. pants aizliedz partijām apbruņot savus biedrus vai citas personas, organizēt militāras mācības un veidot militarizētas vienības.

Šobrīd partija jau balansē uz ļoti plāna asmens. Tā saņēmusi Valsts drošības dienesta brīdinājumu, Saeimā tiek virzīts priekšlikums aizliegt partijas, kas slavina Krievijas agresiju, un pret partijas līderiem ierosinātas vairākas administratīvās lietas. Šobrīd varas iestādēm ir aizvien vairāk argumentu, lai Krievijas agresijas atbalstītāju centrālo organizāciju slēgtu un tās līderus tiesātu. Tas acīmredzot ir laika jautājums.

Krievija draud ar kriminālatbildību

Latvijā notiekošie procesi tiek rūpīgi monitorēti Krievijas Federācijā. Simbolismam agresora uzsāktajā karā pret civilizēto pasauli ir liela nozīme, tādēļ tik liela nozīme tiek piešķirta padomju pieminekļiem. Propagandas medijos plaši pavairota ziņa, ka “Krievijas Izmeklēšanas komiteja izvērtēs Latvijas varas iestāžu lēmumu par pieminekļa nojaukšanu padomju karavīriem Rīgā”. Tajā aprakstīts Latvijas Saeimas lēmums vienpusējā kārtā apturēt vienošanās punktu, kas aizsargā padomju pieminekļus. Vēstīts, ka tā ir necieņa pret padomju tautas cīņu ar fašismu, un brīdināts par krimināllietas ierosināšanu:

“Faktiski pieminekļa nojaukšana var tikt kvalificēta pēc Kriminālkodeksa 354.1. panta, kas paredz atbildību par nacisma reabilitāciju, publiski apgānot Krievijas militārās slavas simbolus.”

Krievija jebkurā gadījumā turpinās jaukties Latvijas Republikas iekšējās lietās, un Latvijas Krievu savienība līdz pēdējai iespējai kalpos kā Krievijas ietekmes aģents dažādu argumentu un ieganstu piemeklēšanā, lai kaitētu Latvijas Republikai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā