Krievijas agresijas atbalstītāji piesaka jaunu provokāciju

Kariķējot pagājušās nedēļas nogalē notikušo Latvijas patriotu gājienu “Par atbrīvošanos no padomju mantojuma”, Krievijas Federācijas atbalstītāji pieteikuši atbildes akciju “Pret šīs valsts (tas ir, Latvijas) vadītāju muļķību un ļaunumu. Par pilsonisku pasauli, par pieminekļa atbrīvotājiem saglabāšanu un par cieņu pret visiem valsts iedzīvotājiem”. Šīs provokācijas pieteicējs ir galēji radikālā organizācija “Latvijas Krievu savienība”.
Tatjana Ždanoka saka pretvalstisku runu tukšā Eiropas Parlamenta sēžu zālē. ©LKS publicitātes foto

Grūti iedomāties pamatojumu, kādēļ drošības iestādes un pašvaldība šo provokatīvo pasākumu varētu pieļaut, taču jāatgādina, ka “Latvijas Krievu savienība” savas akcijas īsteno arī tad, ja tās nav saskaņotas vai pat tiek aizliegtas.

Jāgaida nulles tolerance

Tieši tā notika Ukrainas kara upuru piemiņas dienā, 9. maijā, un arī 10. maijā, kad Latvijas okupācijas un Krievijas agresijas slavētāji pulcējās pie demontējamā objekta “Piemineklis Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.” Tā notika 13. maijā, kad “Latvijas Krievu savienības” pieteiktais mītiņš Rātslaukumā formāli tika aizliegts, taču organizācijas vadība ar Eiroparlamenta deputāti Tatjanu Ždanoku priekšgalā tāpat ieradās uzkurināt sanākušos Krievijas agresijas atbalstītājus. Cita lieta, ka necik lielā skaitā viņi nebija pulcējušies un pat Ždanokas aizturēšana nespēja izprovocēt nekārtības. Savukārt vēl nākamajā dienā iecerētā krievu pasaules spēka demonstrācija Uzvaras parkā pavisam izgāzās lietus dēļ. Turklāt arī Valsts policija, atbrīvojusies no dažiem prokremliski noskaņotiem vidējā ranga priekšniekiem, kas iepriekš atteicās izpildīt vadības pavēles, tagad sola nulles toleranci pret Krievijas agresijas slavinātājiem.

Uzspodrināts okupantu obelisks

LKS publicitātes foto

Vai jauns mēģinājums sapulcināt valstij nelojālos Latvijas iedzīvotājus “Latvijas Krievu savienībai” tiks pieļauts, kļūs zināms ne agrāk kā pāris dienas pirms 28. maijā plānotās akcijas. Pieteicēji, gluži kā parodējot piektdien notikušo Latvijas patriotu gājienu no Brīvības pieminekļa līdz demontējamajam okupācijas piemineklim Uzvaras parkā, iešot pretējā virzienā, gājienu noslēdzot pie Brīvības pieminekļa - Latvijas neatkarības simbola. Organizācija gan rēķinās ar iespējamību, ka pasākums varētu tikt arī aizliegts, un aicina sekot aktualitātēm. Bet tikmēr partija īsteno dažādas sīkākas provokācijas. Mežaparkā pie Ķīšezera atrodas cits padomju okupāciju un iebrucēju armiju glorificējošs piemineklis - “Obelisks. Sarkanās armijas 374. strēlnieku divīzijai, kas sāka Rīgas atbrīvošanu no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”. Iezīmējot to kā neatliekami demontējamu objektu, pieminekļa pamatne bija rūpīgi nokrāsota Ukrainas karoga krāsās.

LKS darbinieki uzspodrinājuši Latvijas okupācijas armijai veltīto obelisku Mežaparkā. / LKS publicitātes foto

Jo tā armija, kas okupēja Latviju un slepkavoja Latvijas iedzīvotājus, ir tā pati, kas pašlaik iznīcina Ukrainas zemi un ļaudis. Taču Krievijas atbalstītāji ukraiņus un latviešus apsaukā par nacistiem, okupācijas simbolu iezīmēšanu dēvē par vandalismu un rūpīgi uzklātās Ukrainas krāsas mazgā nost.

Ždanokai pretvalstiska runa Briselē

Nule prokremliskās organizācijas darbinieki svaigi uzspodrināja arī Mežaparkā esošo pieminekli Latvijas okupācijai, bet eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka Briselē teikusi runu “par Latvijas varas iestāžu izraisīto cīņu ar pieminekļiem Otrā pasaules kara upuriem un varoņiem”. Lielu rezonansi Ždanokas uzruna gan neizraisīja, jo parlamenta sēžu zāle tobrīd bija tukša. Ždanoka tikai izlikās, ka uzrunā parlamentu. Taču sociālajos tīklos šī uzruna tiek pavairota, un tajā ietverti vairāki melīgi apgalvojumi. Pirmkārt, kara upuru piemiņas vietas Latvijā neviens neaiztiek un negrasās aiztikt, izņemot Krievijas Federācijas vēstniecību, kas padomju karavīru apbedījumu vietas izmanto propagandas nolūkos. Otrkārt Latvijas varas iestādes nevis izraisījušas cīņu ar pieminekļiem, bet gan novēloti reaģē uz sabiedrības pieprasījumu demontēt padomju okupācijas režīma artefaktus. Un sabiedrība pieprasa demontēt arī Ždanokas pārstāvēto galēji radikālo organizāciju, kas šobrīd darbojas pret Latvijas valsts interesēm, mobilizējot Krievijas un tās agresijas aizstāvjus Latvijā. Sabiedrības iniciatīvas vietnē “Mana balss” tiek vākti paraksti par “Latvijas Krievu savienības” aizliegšanu, par aizliegumu prokremliski noskaņotām personām ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un Latvijas Republikas pilsonības atņemšanu. Visas trīs iniciatīvas vistiešākajā mērā attiecas uz “Latvijas Krievu savienību” un citiem Krievijas agresijas atbalstītājiem. Tāpēc nav brīnums, ka portāls “Mana balss” saskaras ar prokremlisko hakeru uzbrukumiem - tāpat kā vietne “ziedot.lv”, kurā savākta nauda okupācijas pieminekļa demontāžai.

Tas nav pieņemami!

Valsts drošības dienests prokremliskajai “Latvijas Krievu savienībai” ir izteicis oficiālu brīdinājumu “par nepieļaujamību izdarīt likuma pārkāpumu, kas ir vērsts pret valsts drošību vai var tai kaitēt”. Dienests konstatējis, ka partijas aktivitātes ir vērstas uz Krievijas Federācijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu. Taču ar organizācijas līdzšinējām pretvalstiskajām aktivitātēm acīmredzot nepietiek, lai pretvalstisko organizāciju likvidētu, bet tās līderus ne tikai aizturētu, kā tas notika 13. maijā, bet arī paturētu apcietinājumā. Tuvojas Saeimas vēlēšanas, un “Latvijas Krievu savienība” joprojām pretendē uz iekļūšanu Latvijas parlamentā.

Likumpaklausīgajam un patriotiski noskaņotajam Latvijas sabiedrības vairākumam tas nav pieņemami.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā