Kas ASV prezidentam vērtīgs – tas Latvijas Saeimai aizliedzams

Diametrāli pretēju attieksmi pret no Krievijas mūkošajiem gaišajiem augsto tehnoloģiju prātiem šā gada aprīlī nodemonstrēja ASV prezidenta Džo Baidena administrācija un Latvijas Saeima.
Lai piesaistītu savas valsts ekonomikas un militārās varenības izaugsmei no Krievijas mūkošos gaišos prātus, ASV Valsts prezidents ne mirkli nevilcinājās, sākot darbu pie ieceļošanas un darba vīzu saņemšanas atvieglojumiem. Latvijas likumdevējs un Valsts prezidents rīkojās diametrāli pretēji, uz vairāk nekā gadu aizliedzot viņiem mūsu valstī pat ieceļot ©Ekrānšāviņš no Bloomberg

Ekrānšāviņš no Saeimas mājaslapas

Šā gada 30. aprīlī ziņu aģentūrai “Bloomberg” kļuva zināms, ka ASV prezidenta administrācija plāno lūgt ASV Kongresu atcelt ierobežojumus, kas liedz Krievijas un citu valstu gaišajiem prātiem ieceļot un strādāt ASV, turpretim Saeima steidzamības kārtā jau 7. aprīlī veica grozījumus Imigrācijas likumā, kas liedz šiem speciālistiem pat ieceļošanu mūsu valstī.

Atšķirīgā spēja saskatīt ieguvumus no Krievijas mūkošajiem augsto pievienoto vērtību radītājiem liecina par abu valstu politiskās vadības dažādām prāta spējām un vēlmi virzīt savas valsts ekonomiku uz izaugsmi un konkurētspējas stiprināšanu globālajā tirgū.

Saeimas mājaslapā redzamajos dokumentos kā galvenais grozījumu Imigrācijas likumā virzītājs iezīmēts frakcijas “Attīstībai/Par” deputāts Mārtiņš Šteins - tas pats deputāts, kurš ar saviem apģērba gabaliem no Saeimas tribīnes mēdz popularizēt homoseksuālo dzīvesveidu.

Grozījumi Imigrācijas likumā iesniegti Saeimas prezidijā šā gada 30. martā. Jau 31. martā tie izskrējuši cauri atbildīgajai Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, un tajā pašā dienā noticis balsojums pirmajā lasījumā. Jau pēc nedēļas sekojis otrais balsojums. 7. aprīlī galīgajā lasījumā “par” balsoja 80 deputātu, “pret” 0, “atturas” 0. Valsts prezidents Egils Levits grozījumus pasteidzās izsludināt jau 8. aprīlī.

Grozījumi paredz līdz 2023. gada 30. jūnijam apturēt pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Jāatgādina, ka šā gada marts un aprīlis bija laiks, kad Krievijā aizvērās daudzas augsto tehnoloģiju kompānijas un ļoti daudzi augsto tehnoloģiju gaišie prāti lūkojās pēc jaunas pagaidu dzīves un darba vietas. Daudzi no viņiem cerēja savu otro mājvietu rast kaimiņzemē Latvijā.

Tikmēr ASV politiskā vadība saskatīja iespēju no Krievijas mūkošos gaišos prātus aizvilināt pie sevis. Kā 30. aprīlī vēstīja “Bloomberg”, ASV pastāvošo ieceļošanas un darba atļauju saņemšanas ierobežojumu atcelšanas iemesls - vēlme ASV darba tirgum piesaistīt pusvadītāju, datordrošības, kosmisko tehnoloģiju, raķešu dzinēju, kodolinženierijas un citus augsto tehnoloģiju speciālistus. Taču, kā norādīts plašsaziņas līdzekļos, ierobežojumu atcelšanas patiesais mērķis ir izpumpēt no Krievijas inovāciju bāzes radītājus, tādējādi vājināt Krievijas un stiprināt ASV ekonomiku un drošību.

Zīmīgi ir datumi abu valstu atšķirīgajās rīcībās. Latvija lielā steigā darīja visu, lai gaišajiem prātiem liegtu ieceļot valstī jau no 8. aprīļa, savukārt ASV tajā laikā jau bija uzsākušas darbu, lai atvieglotu viņu ieceļošanu, par ko “Bloomberg” tapa zināms 30. aprīlī. Rodas loģisks jautājums, vai atsevišķus mūsu deputātus kādas respektablas ārvalstu personas ļoti nepaskubināja steigā pieņemt likuma grozījumus, lai no Krievijas bēgošie speciālisti nepaliktu Latvijā, bet gan dotos uz ASV vairot to kapitālu?

Pārlapojot Saeimas stenogrammas, atklājas, ka nekādas īpašas debates par Imigrācijas likuma grozījumiem nav notikušas. Pēdējā lasījumā vairākas reizes uzstājies Nacionālās apvienības frakcijas deputāts Jānis Dombrava. Viņš paudis, ka no Krievijas un Baltkrievijas Latvijā neviens nav ielaižams, jo tas esot ļoti bīstami mūsu valsts drošībai. Vienīgais, kurš uzdrošinājies paraudzīties uz notiekošo plašāk, ir ZZS frakcijas deputāts Armands Krauze. Viņš aicinājis deputātus atvērt acis un izvērtēt, vai tomēr nebūtu lietderīgi Latvijai piesaistīt no Krievijas bēgošos augsto tehnoloģiju speciālistus.

Deputāts Saeimas debatēs teicis: “Kaut arī Krievijā šobrīd valda fašistiskais režīms un liela daļa oligarhu, uzņēmēju atbalsta šo režīmu, Krievijā tomēr ir arī ļoti daudz cilvēku, kuri cīnās pret šo režīmu, kuri tagad brauc prom no Krievijas, uz kaut kurieni pārceļas. Tie ir humāni apsvērumi, kā dēļ viņiem dot patvērumu citur. Daudzos gadījumos tas atbilst valsts interesēm. Šeit es gribētu vērst uzmanību - IT jomas uzņēmumu īpašnieki ar visiem saviem darbiniekiem, kuri ir izrādījuši pretestību Krievijas fašistiskajam režīmam un vēlas pārcelties uz kādu kaimiņvalsti un turpināt cīnīties pret šo agresoru, vai viņus tomēr nevajadzētu atbalstīt. .. Kā piemēru es gribētu minēt kaut vai startapus, kas arī pie mums tiek atbalstīti. Šiem jaunajiem cilvēkiem, kuri uzsākuši kādu startapu, jau naudas nav, viņi arī līdz šim nevarēja šo uzturēšanās atļauju nopirkt par simtiem tūkstošu. Līdz ar to šos gaišos prātus un arī tādus cilvēkus, kuri tiešām ir gatavi cīnīties pret Putina režīmu un tajā pašā laikā arī atbilstoši mūsu valsts interesēm šeit uzturēties, maksāt nodokļus, tomēr vajag atbalstīt. .. Vakar publiskajā telpā parādījās ziņa, ka Maskavas “Google” ofiss pārcēlās. Uz kurieni? Uz Viļņu! Lai gan viņi, pēc neoficiālas informācijas, bija vēlējušies pārcelties uz Rīgu. Viņi tomēr pārcēlās uz Viļņu, tāpēc ka tur varēja visus papīrus un dokumentus sakārtot ļoti ātri - nedēļas laikā. Ir vēl vairākas IT firmas, programmēšanas firmas, kuras šobrīd plāno pārcelties. Rodas jautājums - uz kurieni tās pārcelsies? Tās pārcelsies uz Igauniju un Lietuvu? Tas neatbilst Latvijas valsts interesēm, jo tad faktiski šis bizness jeb šī aktivitāte būs kaimiņvalstīs, nevis Latvijā.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā