Okupācijas pieminekļa demontētāji un viņu ģimenes būs jāsargā

Nepieciešamie politiskie lēmumi objekta “Piemineklis Padomju armijas karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” izvākšanai no Pārdaugavas panorāmas tiek pieņemti. Līdztekus sācies darbs pie tehnisko risinājumu izvēles, un demontāžas speciālisti piektdien aicināti uz konsultatīvu apspriedi Rātsnamā. 79 metrus augstā dzelzsbetona stēla ir jādabū gar zemi pēc iespējas īsā laikā, lai izvairītos no sabotāžas un darbu veicēju vajāšanām.
©Demontējamā objekta shēma

Vispirms armija ar spridzināšanas metodi noliks gar zemi demontējamā objekta centrā esošo dzelzsbetona stabu, bet tālāk jau demontāžas mašīnas tiks galā ar betona kalšanu, drupināšanu un metāla stiegrojuma atsijāšanu. Tāds uzrunāto ekspertu skatījumā ir reālistiskākais plāns. “Neatkarīgā” konsultējās ar Rīgas Tehniskās universitātes mācībspēku, inženierzinātņu doktoru Renāru Birniku, kā arī Latvijā lielākā šāda profila uzņēmuma SIA “Demontāža” valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Mālnieku. Uzņēmumam ir vērā ņemama pieredze visdažādāko objektu demontāžas darbos. Piemēram, pašlaik tas strādā apjomīgajā Rīgas centrālās stacijas pārbūves projektā. Savukārt 2015. gadā, izmantojot spridzināšanas metodi, Brocēnos tika demontēts 120 metru augsts skurstenis. Līdzīgi būtu iespējams rīkoties ar demontējamo objektu Uzvaras parkā.

Ātrums ir izšķiroši svarīgs

Rīgas domnieki aptuvenās demontāžas izmaksu aplēses jau ir izaudzējuši līdz diviem miljoniem eiro. Spridzināšana ļautu izmaksas ievērojami samazināt, varbūt pat iekļaujoties zem miljona. Protams, bez tehniskajiem projektiem un detalizētām izmaksu pozīcijām precīzus skaitļus minēt nav iespējams. Jāņem vērā, ka objekts ir sarežģīts, būvēts ar ļoti pamatīgu stiegrojumu, pāļi iedzīti līdz pat dolomītam. Konstrukcija ir teju neiznīcināma. Tāpēc grauzt to pa gabaliņam būtu laikietilpīgi, mokoši un no sabiedrības drošības viedokļa bīstami. Šajā gadījumā darbu ātrums ir izšķiroši svarīgs. Renārs Birniks atgādina, ka, pat sākot Valsts drošības dienesta būvi kādreizējā Marsa riteņbraukšanas treka vietā, atradās cilvēki, kas bija gatavi gulties priekšā mašīnām, lai apturētu būvniecību. Un tur runa bija tikai par kokiem. Okupācijas piemineklis ir politiski daudz jutīgāks objekts, un nav šaubu, ka prokremliski noskaņotā sabiedrības daļa demontāžas darbu gaitā centīsies īstenot dažādas provokācijas, varbūt pat sabotāžas. Tāpēc pieminekļa kompleksa centrālais objekts jānoliek gar zemi maksimāli ātri. Lai tas dažās sekundēs pazūd no Pārdaugavas panorāmas. Abi “Neatkarīgās” uzrunātie eksperti šai jautājumā ir vienisprātis.

Demontētājiem jāapvienojas biedrībā

Renārs Birniks gan pieļauj, ka Latvijas armijas iemaņas tik komplicēta objekta gadījumā varētu arī nebūt pietiekamas un tādā gadījumā būtu pieaicināmi ārzemju eksperti. Līdzīgi kā tas notika 1995. gada 4. maijā, spridzinot Skrundas lokatoru. Mārtiņš Mālnieks turpretim domā, ka mūsu armija pavisam labi tiks galā ar šo objektu, un, kā “Neatkarīgā” jau vēstīja, “Armija piedāvā dažādu objektu spridzināšanas pakalpojumu”.

Ja būs nepieciešams, tiks galā arī ar šo. Pašvaldībai tikai jāpiesaka objekts. Turklāt tas būtu dziļi simbolisks akts - Latviju no ietekmīgākā okupācijas artefakta atbrīvo Nacionālie bruņotie spēki. Svarīgi arī no sabiedrības drošības viedokļa. Ja par demontāžu būs atbildīgs viens konkrēts uzņēmums, tam varēs uzbrukt, to varēs vajāt, vērsties pret darbiniekiem un viņu ģimenēm.

Tāpēc demontāžas darbiem jākļūst par kolektīvas gribas izpausmi.

Mārtiņš Mālnieks uzskata, ka objekta demontāžai nepieciešams dibināt bezpeļņas organizāciju - biedrību kurā apvienotos demontāžas procesā iesaistītie cilvēki. Pretējā gadījumā var izveidoties situācija, ka ideoloģisku vai darbinieku drošības apsvērumu dēļ uzņēmumi vienkārši nepieteiksies konkursam uz šo objektu. Bet, šo patriotisku ieceri īstenojot caur biedrību, šī problēma atkristu.

Konkurss izsludināts

“Rīgas pieminekļu aģentūra” Rīgas domes uzdevumā 23. maijā izsludinājusi konkursu “Par objekta “Piemineklis Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” demontāžu”. Vienīgie elektroniskajā iepirkumu sistēmā EIS pievienotie dokumenti vakar bija trīs objekta shēmas, kā izskatās - no oriģinālā pieminekļa projekta, un uzaicinājums uz apspriedi, lai informētu piegādātājus par plānoto iepirkumu un iegūtu atgriezenisko saiti no piegādātājiem. Sanāksme notiks 27. maijā pulksten 13.00 Rātsnama Kamīnzālē. Interesenti aicināti pieteikties apspriedei līdz šodienas, 26. maija, pulksten 14.00. SIA “Demontāža” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Mālnieks vēl nebija izlēmis, vai piedalīsies tajā, taču būtu ļoti svarīgi, lai ideja par okupācijas pieminekļa demontāžu kā Latvijas tautas gribas kolektīvu izpausmi tiktu ņemta vērā. Nepieciešamie politiskie priekšnosacījumi objekta aizvākšanai jau tiek nodrošināti.

2015. gads. Sagatavošanās darbi 120 metru augsta skursteņa spridzināšanai Brocēnos. / Ekrānkadrs no vietnes demontaza.lv

Ap 300 aizvācamu objektu

Rīgas dome ir pieņēmusi lēmumu Nr. 1511 “Par objekta “Piemineklis Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” demontāžu”. Un Saeimā pašlaik tiek virzīts likumprojekts “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā”. Tas paredz Uzvaras parka pieminekļa demontāžu, savukārt citus demontējamos objektus līdz 30. jūlijam noteiks Ministru kabinets. Objektu demontāža būs jāveic līdz šī gada 15. novembrim, un to darīt būs pienākums pašvaldībai, kuras teritorijā objekts atrodas. Vairāk nekā 30 gadu pēc Latvijas Republikas neatkarības atgūšanas sarkano okupācijas armiju un padomju režīmu mūsu zemē slavina aptuveni 300 pieminekļu, akmeņu un citu artefaktu.

Krievijas iebrukums Ukrainā atgādina, ka šis apkaunojošais padomju mantojums pēc iespējas ātrāk jānovāc.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā