Interesentus Bunkus slepkavības lietā aicina pieteikties liecinieka statusam

Valsts policijas paziņojums par nozīmīgu pavērsienu maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā, informācijas neoficiāla noplūdināšana un oficiāls uzaicinājums pieteikties visiem, kuri vēl kaut noklusē šajā lietā, liecina, ka policijai vēl nav pietiekami daudz kvalitatīvu pierādījumu, lai lietu nosūtītu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.
Ietekmīgam nelaiķim ekskluzīva kapavieta. ©Dana Dravniece

Parasti policija tā nerīkojas - nelielās par dižiem panākumiem lietās, kas vēl atrodas ja ne gaismas gadu, tad vismaz mēnešu attālumā no tiesas. Par puspabeigtām lietām tiek teikta vien dežūrfrāze, ka izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta. Taču šajā reizē policija rīkojusies citādi un izmeklēšanas interesēs pateikusi ļoti daudz: “Bunkus slepkavības izmeklēšanā būtisks pavērsiens - noskaidrota gandrīz visu noziegumā iesaistīto personu ķēde; šodien veiktas aizturēšanas”. Svarīgākais šajā paziņojumā ir Valsts policijas priekšnieks Armanda Ruka citāts: “Izmeklēšanā ir gūta skaidra aina par nozieguma izdarīšanas apstākļiem un iesaistītajām personām, un vienlaikus aicinām vēl arī tās personas, kuras šīs lietas izmeklēšanas saistībā nav sniegušas visu tām zināmo informāciju, vai personas, kuras var vēl ko liecināt, pieteikties pašām labprātīgi un sadarboties ar policiju. Negaidiet šajā lietā, kad kriminālpolicija pieklauvēs pie jūsu durvīm. Valsts policija garantē anonimitāti.”

Izvēle - liecinieks vai līdzdalībnieks

“Neatkarīgā” konsultējās ar kompetentu avotu, ko īsti nozīmē šī rindkopa - vai tiešām tā ir tikai lielīšanās ar labi veiktu darbu. Taču tā nav, un Ruka teiktā tulkojums ir šāds: “Mums ir zināmi visi iesaistītie, un, ja jūs neatnāksiet brīvprātīgi, lietā kļūsiet par līdzdalībnieku un jums būs jāsēž cietumā. Ja atnāksiet un liecināsiet, būsiet liecinieks un cietumā nebūs jāsēž.” Acīmredzot policijai pierādījumu nostiprināšanai vēl nepieciešamas liecības. Dienā, kad tika izplatīts oficiālais policijas paziņojums, medijos tika nolieta arī visa lietas neoficiālā daļa: gan dažu aizturēto vārdi - uzņēmēji Mihails Uļmans un Aleksandrs Babenko, gan tā uzņēmuma nosaukums, ar kura maksātnespējas procesu, iespējams, saistīta administratora slepkavība. Tas ir cukura, šokolādes un cukuroto konditorejas izstrādājumu vairumtirgotājs “Rego Trade” ar formāli nezināmu patiesā labuma guvēju.

Tomēr saniknota cukura tirgotāja atriebība uzņēmuma izadministrētājam šķiet pārlieku vienkāršs skaidrojums tik skaļai slepkavībai.

Avots pieļauj, ka šajā stāstā ir vēl citi uzslāņojumi, kas sazvērniekus pamudinājuši uz galējo soli - Mārtiņa Bunkus, valsts amatpersonas, maksātnespējas administratora un advokāta, slepkavību.

Varbūt Sozinovs palīdzējis

Analizējot policijas veikto izmeklēšanu, “Neatkarīgās” avots norāda, ka virzību Bunkus lietā varēja ietekmēt cits kriminālprocess - izmeklēšana pret bijušo Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas priekšnieku Andreju Sozinovu. Ierosināti vairāki kriminālprocesi saistībā ar aizdomām par noziedzīgi iegūtu labumu legalizāciju, dienesta stāvokļa izmantošanu, melošanu valsts amatpersonas deklarācijā, nelikumīgām darbībām ar valsts noslēpumu. Līdztekus policista darbam Sozinovs savulaik piehaltūrējis bankā “LPB bank” kā drošības dienesta vadītājs, un šīs bankas līdzīpašnieks ir Mihails Uļmans, kurš tagad aizturēts saistībā ar Bunkus slepkavības izmeklēšanu. Tādējādi pastāv iespēja, ka savulaik ietekmīgais policists ir sniedzis bijušajiem kolēģiem tādas ziņas, kas ļāvušas būtiski pavirzīties uz priekšu Bunkus slepkavības izmeklēšanā, apmaiņā pret zināmu indulgenci paša lietā. Šī, protams, ir tikai versija, jo oficiāli policija vēsta: “Patlaban, kad izmeklēšana nonākusi jau nākamajā posmā un ir aizturētas personas, turpinās kriminālprocesuālās darbības, tāpēc Valsts policija vēl nevar sniegt nekādu detalizētāku informāciju nedz par izmeklēšanas gaitu, nedz veiktajām aizturēšanām un citām izmeklēšanas niansēm. Tagad svarīgi šo darbu novest līdz galam, pirms varēsim sniegt publiski plašāku informāciju par kriminālprocesu.”

Svarīgi gan!

Mārtiņš Bunkus ir ļoti slavens nelaiķis - būdams valsts amatpersona, viņš ar maksātnespējas procesiem pelnīja miljonus. Tik slavens, ka slēgtajā Meža kapu kapsētā pamanījies izkārtot sev atdusas vietu līdzās pirmajam Latvijas valsts prezidentam Jānim Čakstem. Pie kapiem Aizsaules ielā Bunkus arī tika nošauts - ar triecienšauteni AK-47 no braucoša kravas busiņa. Jo simboliskāka un nekaunīgāka šī slepkavība bija tāpēc, ka turpat netālu atrodas Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas galvenā administratīvā ēka. Četrus gadus ilgušajā izmeklēšanā neoficiālajā apritē cirkulējušas vairākas versijas. Gan par Bunkus izmisīgajiem centieniem tikt pie likvidējamās bankas “ABLV Bank” administrēšanas, gan par “Trasta komercbankā” izadministrēto Kaukāza mafijas naudu. Tagad, saskaņā ar policijas neoficiāli noplūdināto informāciju, nozieguma atslēga ir cukura firmas “Rego Trade” maksātnespēja, kas tika pasludināta 2008. gadā un nav noslēgusies vēl šobaltdien. Zīmīgi, ka tas bija arī vienīgais maksātnespējas process, kurā Bunkus bija administrators savā nāves brīdī. Citos maksātnespējas procesos viņš bija advokāts, konsultants, interesents no malas, taču ne mazāk ietekmīgs un ne mazāk pelnošs. Līdz 2018. gada 30. maija rītam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā