Vairākās vietās Latvijā no jūnija par krāna ūdeni un apkuri būs jāmaksā daudz dārgāk

Aizkrauklē par siltumu no jūnija būs jāmaksā divas reizes vairāk nekā līdz šim. Apkures tarifs pieaugs arī Baložos un Dobelē. Savukārt Rīgā un Madonā no jūnija dārgāka ir ūdensapgāde un kanalizācija.
©Ilze Zvēra/F64

Dārgāks ūdens un kanalizācija

Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinātajiem jaunajiem SIA “Rīgas ūdens” ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifiem no 1. jūnija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,02 EUR/m3, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 0,91 EUR/m3. Salīdzinot ar iepriekš spēkā esošajiem, 2018. gadā apstiprinātajiem tarifiem, gan ūdensapgādes pakalpojumu, gan kanalizācijas pakalpojumu tarifs pieaugs par 0,17 eiro/m3. SPRK secināja, ka jaunie tarifi ir pamatoti un aprēķināti tādā apmērā, lai segtu SIA “Rīgas ūdens” ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas.

“Tarifu izmaiņas saistītas ar vispārēju cenu un izmaksu pieaugumu valstī, kā arī uzņēmuma finanšu ieguldījumiem infrastruktūras atjaunošanā. Lielākais izmaksu pieaugums ir trīs izmaksu pozīcijās - elektroenerģijas izmaksās, jo ievērojami pieaugusi elektroenerģijas iepirkumu cena, personāla izmaksās, jo kopš 2018. gada pieaugusi gan minimālā, gan vidējā alga valstī, un pamatlīdzekļu nolietojumā, jo komersants pastāvīgi veic ieguldījumus ūdenssaimniecības infrastruktūras atjaunošanā un paplašināšanā,” skaidro SPRK Ūdenssaimniecības departamenta direktore Agnese Kozlovska.

Jaunos tarifus plānots piemērot Rīgā, Baltezerā, Garkalnē, Berģos, Maksteniekos, Langstiņos, Upesciemā, Krustkalnos, Valdlaučos, Dreiliņos, Rumbulā, Ulbrokā un daļā Garkalnes pagasta (“Alīses”, Remberģi 1”, “Remberģi 2”, “Selgas”).

Ūdenssaimniecības pakalpojumu cenas pieaugs arī Madonā. SIA “Madonas ūdens” ūdensapgādes pakalpojumu tarifs no 1. jūnija ir 1,25 EUR/m3, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,62 EUR/m3. Salīdzinot ar iepriekšējiem tarifiem, ūdensapgādes pakalpojumu tarifs pieaugs par 0,07 eiro, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - par 0,14 eiro. Jaunos tarifus plānots piemērot Madonā, kā arī citās Madonas novada teritorijās - Aronas, Barkavas, Dzelzavas, Lazdonas, Ļaudonas, Liezēres, Mētrienas, Ošupes, Praulienas un Sarkaņu pagastā.

Aizkrauklē par siltumu būs jāmaksā dubultā

Šā gada 1. jūnijā spēkā stāsies jauns SIA “Aizkraukles siltums” siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi SPRK. Līdz ar to Aizkrauklē siltumenerģijas tarifs būs 90,77 EUR/MWh jeb teju divtik lielāks, salīdzinot ar iepriekš piemēroto.

No 2021. gada 1. jūlija SIA “Aizkraukles siltums” piemēro pašas noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas gala tarifu 43,55 EUR/MWh, kas apstiprināts SPRK. Tarifa izmaiņas š.g. 1. jūnijā saistītas ar kurināmā (dabasgāzes) cenas un iepirktās siltumenerģijas cenas būtisku pieaugumu. Jaunajā tarifā, salīdzinot ar spēkā esošo, kurināmā izmaksas pieaugušas 2,8 reizes, savukārt iepirktā siltumenerģija, kas tiek ražota, izmantojot šķeldu, par 81,2%. Aizvadītajos mēnešos dabasgāzes cenas saistībā ar karu Ukrainā ir krietni augušas. Arī biomasas kurināmā - īpaši šķeldas un granulu - cenas turpina pieaugt, taču joprojām izmaiņas ir mazākas, salīdzinot ar novēroto dabasgāzes tirgū.

SPRK vērš uzmanību, ka SIA “Aizkraukles siltums” piešķirtā atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus nozīmē, ka kurināmā cenas vai iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņu gadījumā uzņēmumam ir iespēja agrāk reaģēt un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām. Vienlaikus, ja šo izmaiņu rezultātā tarifs samazinās, uzņēmumam ir pienākums noteikt zemāku tarifu.

Šā gada 1. jūnijā spēkā ir stājies jauns SIA “Baložu komunālā saimniecība” siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi SPRK. Līdz ar to Baložos siltumenerģijas tarifs būs 72,46 EUR/MWh jeb par 15,8% lielāks, salīdzinot ar iepriekš piemēroto.

SIA “Dobeles enerģija” siltumenerģijas tarifs no šodienas, salīdzinot ar iepriekšējo tarifu, Dobelē un Krimūnu ciemā būs par 18,6% lielāks jeb 53,37 EUR/MWh. Vairākas pašvaldības (Ogre, Cēsis, Valmiera un citas) siltumenerģijas tarifu plāno palielināt no 1. jūlija. SPRK informē, ka 16. maijā izskatīšanā bija 16 siltumapgādes tarifu projekti Latvijā.

Arī SPRK brīdina par apkures sadārdzināšanos

Ņemot vērā, ka līdz ar šā gada 1. maiju beidzas valsts noteiktais atbalsts siltumapgādes maksājumiem mājsaimniecībām, SPRK aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt sev piemērotāko risinājumu pakalpojuma saņemšanai. SPRK atgādina, ka lietotājiem ir iespēja atteikties no pakalpojumiem, piemēram, siltumapgādes vai karstā ūdens nodrošināšanas, arī īstermiņā. Proti, daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem sadarbībā ar apsaimniekotāju ir iespēja koriģēt pakalpojuma patēriņu, tādējādi par pakalpojumu maksājot kopumā mazāk.

Šobrīd spēkā esošie valsts atbalsta mehānismi energoresursu cenas pieauguma kompensācijai ir atrodami Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē.

Nepieciešamības gadījumā finansiālu atbalstu siltumapgādes pakalpojuma izmaksu segšanai maznodrošinātās un trūcīgās personas var saņemt, vēršoties pašvaldības sociālajā dienestā. Iedzīvotāji var vērsties arī pie pakalpojuma sniedzēja (privātmāju un daudzīvokļu namu iedzīvotāji, kuri izmanto tiešos norēķinus) vai apsaimniekotāja (daudzīvokļu namu iedzīvotāji, kuri neizmanto tiešos norēķinus), lūdzot iespēju izmantot izlīdzinātos maksājumus. Piedāvāt izlīdzinātu/speciālu atmaksas grafiku nav komersantu pienākums, taču daļa šādu iespēju saviem lietotājiem piedāvā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā