Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa bagātība ir meklējama kafijas biezumos

Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa ienākumu deklarācija rada par viņu greizu priekšstatu, ka līdz ar tagadējo amatu iegūtais 2021. gada atalgojums 43 960,49 eiro apmērā dod viņam daudz lielākus ienākumus, nekā viņam piederoša sīkfirma, no kuras viņš dividendēs saņēmis 13 878,68 eiro.
©Depositphotos.com

Ak, gandrīz 14 tūkstoši eiro nav maz Latvijā, kur pusei nodarbināto par tādu atalgojumu atliek vien sapņot. Turpretī labākajā sabiedrībā nepilni 14 tūkstoši eiro gadā ir sīknauda un pat 44 tūkstoši eiro Latvijas valsts pārvaldē iekļuvušiem cilvēkiem nav liela nauda. Kurš vien pratis iekārtoties ministrijā vai tai pēc ranga pielīdzināmā valsts vai pašvaldību iestādē, tam tur garantēti vismaz 20 tūkstoši eiro gadā par darbu, kura apmēru un rezultātus nav iespējams ieraudzīt pat ne ar palielināmo stiklu. Rīgas domes priekšsēdētājam noteikti pienākas vairāk kaut vai par lāstiem, kādus pilsētnieki viņam velta tad, kad piedzīvo nepatikšanas, par kurām var pamatoti vai nepamatoti vainot pašvaldību. Tā tas bijis ar visām pilsētu galvām no laika gala, bet M. Staķis pats uzprasījies, lai lāstu būtu vairāk. Viņš taču nav vienkāršais, bet Stabiņstaķis! Tātad apņēmies iznīdēt transporta līdzekļu kustību pilsētā, pakāpeniski aizšķērsojot visas ielas ar stabiņiem.

Stabiņlikšanas kampaņa nav vienīgais M.Staķa raksturojums, pēc kuriem jābrīnās, kā tāds cilvēks vispār varēja nonākt Latvijas mērogā patiešām augstā amatā. Vispārējas frāzes par viņu vēsta, ka pirms pievēršanās politikai esot bijis uzņēmējs. Viņa 2021. gada ienākumu deklarācija to apstiprina. Jā, ir īpašnieks kaut kādai nekad nedzirdētai sīkfirmiņai, kurā divi darbinieki spējuši sagādāt viņam gandrīz 14 tūkstošus eiro. Valsts ieņēmumu dienesta publicētajā 2021. gada nodokļu maksātāju sarakstā ar kopā 149 080 ierakstiem šī firma ieņem 46 098. vietu ar valstij gada laikā samaksātiem 4,9 tūkstošiem eiro. Jā, tas acīm redzami vairāk nekā spēj maksāt lielākā daļa Latvijā reģistrēto uzņēmumu, kas nekādus nodokļus nemaksā vispār, taču tik un tā daudz mazāk, nekā vajadzētu sagaidīt no uzņēmējiem, lai viņu samaksāto nodokļu summa būtu pietiekama valsts un pašvaldību kopējo problēmu risināšanai. Tas nekādi nesanāk, ja desmit Staķa firmas vajadzīgas, lai sagādātu valstij tik daudz naudas, cik vajadzīgs viena Staķa algošanai, neieskaitot izdevumus Rīgas Rātsnama uzturēšanai. Tomēr šāds iespaids par M. Staķa uzņēmējdarbības vērienu ir maldinošs.

Uzņēmumu reģistrs apstiprina, ka M. Staķim piederoša firma “Infinity Coffee” ir mātes uzņēmums vēl četrām firmām Latvijā. M. Staķa birojs šo stāstu papildināja ar norādi, “Infinity Coffee” grupā apvienotie ar kafijas biznesu saistītie uzņēmumi darbojas ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā. Šeit palūkosimies tikai uz to, ko par M. Staķa biznesu apliecina Latvijas valsts iestādes.

Finansiālā ziņā ievērojamākais no “Infinity Coffee” grupas uzņēmumiem ir “King Coffee Service” - tātad karaliskie pakalpojumi kafijas pasniegšanā. VID dokumentos šī darbība aprakstīta kā “citur neklasificētu mašīnu iznomāšana”. Uzņēmuma mājaslapa precizē, ka “citur neklasificētie automāti” ir kafijas automāti, kā arī “citi kafijas risinājumi jūsu biznesam”. 2020. gadā, uz kuru attiecas jaunākais UR eksponētais uzņēmuma gada pārskats, apgrozīti pāris miljonus eiro un nopelnīti 142,2 tūkstoši eiro. 2021. gadā šī darbība turpinājusies arī ar vērienu, ja jau VID apliecina, ka saņēmis no firmas ne nu gluži miljonu, bet gandrīz 972 tūkstošus eiro. Par to “King Coffee Service” 1 198. vieta 2021. gada nodokļu maksātāju sarakstā.

No lielākā uzņēmuma daudz neatpaliek nākamais, “Innocent Pro”, kas VID nodokļu maksātāju sarakstā ierindots 1 471. vietā ar nodokļu nomaksu 773 tūkstošu eiro apmērā. VID datos tas figurē kā kafijas, tējas un kakao vairumtirgotājs. Savā mājaslapā uzņēmums izsakās skaistāk, bet nesaprotamāk, ka “esam pilna servisa kafijas uzņēmums, kura misija ir pavisam vienkārša - ikviens ir pelnījis tasīti izcilas kafijas ik dienu!” Nav precizēts, vai uzņēmums piegādā kafiju klientiem tikai Latvijā, vai visā pasaulē.

Tālāk seko “Rocket bean cafe” ar nodokļu maksājumiem 156 tūkstošu eiro apmērā, kas devuši 5 864. vietu nodokļu maksātāju sarakstā. Nauda pelnīta ar restorānu un mobilās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu.

Visbeidzot “Innocent Coffee Masters” ar “bāru darbību” sagādājis valstij 143 tūkstošus eiro, kas devuši 6 278. vietu nodokļu maksātāju sarakstā. Šim uzņēmumam vienīgā valdes locekle ir Ilze Paidere-Staķe.

Uzziņa, kāpēc Mārtiņš Staķis vietu valsts aparātā nav saņēmis mantojumā

Ģirts Ozoliņš/F64

1979. gadā dzimušais Mārtiņš Staķis ir publiski pieminēts “Latvijas Vēstnesī” 2003. gada maijā, kad tur publicētas toreizējo valsts augstāko amatpersonu deklarācijas. Starp toreizējās labklājības ministres Dagnijas Staķes tuviniekiem nosaukts viņas dēls Mārtiņš. Tomēr nevar teikt ne pušplēsta vārda, ka savu tagadējo amatu valsts pārvaldē viņš būtu saņēmis mantojumā.

Pirmais ieraksts aģentūras LETA arhīvā par Mārtiņu Staķi izdarīts 1999. gada janvārī, atsaucoties uz viņu kā SIA “Narvesen Baltija” iepirkuma asistentu, kurš skaidrojis, kāpēc cigaretes kļuvušas dārgākas. Turpmāko desmit gadu laikā viņš no asistenta izaudzis līdz mārketinga direktoram un 2010. gadā ķēries pie pats savu uzņēmumu veidošanas. 2016. gadā jau varējis papildināt uzņēmējdarbību ar pamanāmu sabiedrisko darbību - kļuvis par Latvijas TV reliģijas un ētikas tēmu raidījuma “Saknes debesīs” vadītāju. Reliģijas virzienā ne tikai runājis, bet arī darbojies kā Vecās sv. Ģertrūdes baznīcas valdes loceklis. Savukārt 2017. gada augustā sāktā politiķa karjera, piedaloties politiskās partijas “Kustība Par!” dibināšanā, paātrināja viņa virzīšanos no zemessarga līdz Aizsardzības ministrijas parlamentārajam sekretāram. Proti, “Kustībai Par” bija labi rezultāti Saeimas 2018. gada vēlēšanās, bet vēl labāki tie izrādījās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās 2020. gada augustā. Jau pirms šīm vēlēšanām M. Staķis bija nolicis Saeimas deputāta mandātu. 2020. gada oktobrī tika ievēlēts par Rīgas domes priekšsēdētāju. Uz viņa partijas biedra, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša 2022. gada 24. marta lēmumu apturēt Rīgas domē valdošās koalīcijas izstrādāto Rīgas teritorijas plānojumu M. Staķis reaģēja ar izstāšanos no “Kustība Par!” un tās paplašinājuma apvienībā “Attīstībai/Par!”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā