Pat seksa festivāls "Riga Pride" ir veltīts Ukrainai

Krievijas – Ukrainas karš padarījis mazsvarīgus daudzus notikumus, kas citkārt sabiedrībā gūst plašu rezonansi, un kara apstākļiem pakārtojas arī ikgadējais seksa minoritāšu festivāls “Riga Pride”. Dažādi pasākumi kompaktā formātā turpinās visā šīs nedēļas garumā, bet sestdien policijas uzraudzībā notiks “Gājiens par brīvību”. Par brīvu Ukrainu.
©Festivāla publicitātes foto

Pirmajos festivāla gados apsardze bija nepieciešama, jo konservatīvajā sabiedrības daļā bija gana daudz indivīdu, kam seksuālo minoritāšu publiskie pasākumi izraisīja ekstrēmu nepatiku. Tika darīts viss, lai galvenais festivāla pasākums - gājiens - tiktu aizliegts, bet, kad tas neizdevās, homofobi centās visādi to traucēt - līdz pat gājiena dalībnieku fiziskai ietekmēšanai. Tā notika 2005., 2006., 2007. gadā. Turpmākajos gados heteroseksuālā publika ar šāda festivāla klātbūtni pakāpeniski aprada, un mūsdienās tas ieguvis Latvijas versijai raksturīgo atturību, vairāk runājot par seksa politiku nekā par pašu seksu. Tradicionālajā “Riga Pride” pasākumu klāstā ir diskusijas, konferences, izstādes, koncerti un, salīdzinot ar ārzemēs notiekošajiem seksa minoritāšu pasākumiem, visnotaļ atturīgs gājiens.

Homofobu vietā gaidāmi kremlini

Pēc kovida ierobežojumu pauzes gājiens notiks arī šogad, taču apsardze būs kā festivāla pirmajos gados. Ne tik daudz tāpēc, ka atkal varētu ierasties ekstrēmistiski noskaņoti homofobi, bet gan rēķinoties ar tiem, kuri 9. un 10. maijā gāja pie Pieminekļa Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.

Šogad “Riga Pride” pasākums ir veltīts Ukrainai, un Ukrainas karogi prokremliski noskaņotos indivīdos izraisa ekstrēmi negatīvas emocijas.

Viņi lamājas, spļaudās un kaujas. Tāpēc sestdien seksa minoritāšu festivāla noslēdzošā pasākuma apmeklētājiem jārēķinās ar būtiskiem drošības ierobežojumiem, savukārt pārējiem pilsētniekiem - ar pārvietošanās un satiksmes ierobežojumiem Vērmanes dārza apkārtnē laika posmā no 12.00 līdz 18.00. “Gājiens par brīvību!” no Vērmanes dārza virzīsies pa Elizabetes ielu, turpināsies pa Brīvības ielu, nogriezīsies Bruņinieku ielā, Tērbatas ielā un pa Tērbatas ielu atgriezīsies atpakaļ Vērmanes dārzā. Pēc tam sekos koncerts.

Gājiena karte

Lai nodrošinātu cilvēku plūsmas vieglāku organizāciju, organizatori aicina ierasties Vērmanes dārzā laikus un neņemt līdzi lielas somas vai citas mantas, kas var aizkavēt ienākšanu parkā. Somas pie ieejas būs jāuzrāda apsardzes darbiniekiem. Drošības apsvērumu dēļ ap ieeju būs izvietoti žogi un policijas barjeras. Festivāla organizatori aicina nenobīties no stingrajiem drošības pasākumiem: “Lūdzu, nemulstiet, ieeja Vērmanes dārzā nevienam praida dalībniekam nebūs liegta - visas ar organizāciju un drošību saistītās darbības būs vērstas gājiena netraucētas norises nodrošināšanai, tāpēc aicinām būt draudzīgiem un nebaidīties no drošības pasākumiem. Kopā mēs varam šo procesu atvieglot un paātrināt! Ja kādā brīdī jūtaties apdraudēti vai neesat pārliecināti, kā rīkoties, vērsieties pie RIGA PRIDE organizatoriem.” Festivāla lapā feisbukā kāds komentētājs prātīgi piebilst, ka par drošību pasākuma dalībniekiem būs jāparūpējas arī vakarā, ar karogiem uz mājām vai noslēguma ballīti ejot. Tas tiesa, ka Rīgā notikuši jau daudzi uzbrukumi cilvēkiem ar Ukrainas krāsām, bet dzeltenzilā kombinācija ar varavīksni Krievijas agresijas atbalstītājus varētu vēl papildus uzbudināt. Tāpēc ir jāuzmanās.

Tikmēr seksa un ģimenes politikā

Līdz ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā un radīto apdraudējumu Eiropas valstīm seksa minoritāšu politiskā cīņa par viendzimuma laulību legalizāciju un bērnu adopciju palikusi otrajā plānā. Atsevišķas partijas jau vairākus vēlēšanu ciklus cenšas lobēt šīs iniciatīvas, lai paplašinātu savu elektorātu. Ar negaidītu Satversmes tiesas iejaukšanos pēdējā gadā jautājums patiešām ir virzījies uz priekšu par labu seksa minoritāšu kopienai. Taču topošais Civilās savienības likums, kas būtu pirmais solis uz viendzimuma pāru laulību un adopcijas legalizāciju, šobrīd iestrēdzis parlamentā. Vispirms likumprojekta virzītājiem neizdevās savākt kvorumu Saeimas sēdē, bet tagad to uz atkārtotu skatīšanu neliek prezidijs, un tūliņ jau klāt būs Saeimas sesiju pārtraukums līdz rudenim. Tikmēr sabiedrības konservatīvais vairākums turpina parakstu vākšanu, lai ierosinātu tautas nobalsošanu ģimenes jēdziena nostiprināšanai Satversmē, tādējādi liedzot tālāku politisku virzību uz viendzimuma laulību un adopcijas legalizāciju Latvijā. Jāatgādina, sabiedriskā kārtā virzītais likumprojekts paredz veikt Satversmes 110. pantā grozījumus, nosakot, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti - un ģimeni, kuras pamatā ir laulība, asinsradniecība vai adopcija. Un ka bērnam ir tiesības augt ģimenē, kuras pamats ir māte sieviete un tēvs vīrietis. Šādā izpildījumā valsts pienākums būtu aizsargāt tradicionālo ģimeni, kas ir sabiedrības uzbūves pamatšūna. Protams, arī no šīs politiskās iniciatīvas Krievijas izvērstais karš Ukrainā ir novērsis sabiedrības uzmanību. Turklāt nevar vēl pateikt, vai iniciatīvai par labu būs nācis fakts, ka atsevišķas partijas to izmanto savām priekšvēlēšanu kampaņām. Līdzīgi, kā citas - liberālajā flangā lobē seksa minoritāšu politiskās intereses. Līdz 15. jūnijam referenduma atbalstam savākti teju 49 tūkstoši parakstu. Pagaidām tas ir nepietiekami, lai tautas nobalsošanu ierosinātu. Tomēr arī šāds iedzīvotāju skaits, kam rūp tradicionālas ģimenes uzbūves saglabāšana, ir pietiekami nozīmīgs, lai politiķi to nedrīkstētu ignorēt.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā