Partijas peldas valsts naudā, bet ziedojumus arī joprojām nesmādē

Lai gan pēc iepriekšējām Saeimas vēlēšanām partiju koalīcija, kas bija kļuvusi par valdošo, paņēma no nodokļu maksātāju naudas un nolēja zelta lietu gan pār sevi, gan arī pār dažām opozīcijas partijām, šogad partijas ir saņēmušas arī gana lielus ziedojumus.
©Depositphotos.com

Jāatgādina, ka 2019. gada novembrī, pieņemot grozījumus Politisko partiju finansēšanas likumā,

pašreizējā valdošā koalīcija sešas reizes palielināja valsts budžeta finansējumu partijām,

par kurām vēlēšanās nobalsojuši vismaz 2% vēlētāju. Jāatgādina arī, ka opozīcijas partijas - ZZS un “Saskaņa” - par šo priekšlikumu nebalsoja, atstājot Saeimas sēžu zāli.

Pēc tik būtiskas valsts finansējuma palielināšanas partijām gandrīz izsīka ziedojumi - tām vairs nevajadzēja cilvēkus pārliecināt nobalsot par to programmām, kā tautā saka, “ar rubli”.

Tomēr šogad, t.i., Saeimas vēlēšanu gadā, vērojama politisko ziedotāju aktivizēšanās.

https://www.knab.gov.lv/lv/valsts-budzeta-finansejums

Jaunpienācējiem jāpelna pašiem

Saprotams, ka nesen dibinātas partijas nekādu valsts finansējumu nesaņem un tām savi izdevumi jāsedz no biedru naudas vai ziedojumiem.

Piemēram, partija “Latvija pirmajā vietā” (“LPV”) pagaidām ir spējusi piesaistīt kopā 75 000 eiro, kas nav pārāk liela summa. Pirmo ziedojumu šī partija saņēmusi pagājušā gada 6. oktobrī no tās līdera Aināra Šlesera - liecina informācija KNAB mājaslapā. Kopumā A. Šlesers partijai ziedojis 19 500 eiro.

Ievērojamus ziedojumus veikuši arī bankas “AB LV” bijušais īpašnieks Oļegs Fiļs (9400 eiro), bijušais premjers Vilis Krištopans (8000 eiro) un viņa kundze Aija (500 eiro), pazīstamais ieroču speciālists, uzņēmējs Arnolds Libeks (5000 eiro), bijušais basketbola kluba “Rīga” prezidents Guntis Šēnhofs (2000 eiro), uzņēmējs Arnis Gromovs (19 ziedojumos kopā 3800 eiro).

Aināra Šlesera tuvs līdzgaitnieks Jānis Maršāns, kurš bijis amatpersona apmēram 80 uzņēmumos, tostarp valstij piederošos, piemēram, “Latvijas valsts ceļi”, “Latvijas gaisa satiksme”, tagad partijai ziedojis 10 000 eiro.

Lielākajiem ieguvējiem ziedo maz

Lielākā ieguvēja no valsts finansējuma palielināšanas partijām ir opozīcijā esošā “Saskaņa”, kurai gadā no valsts budžeta pienākas maksimālā summa - 800 000 eiro. Nav brīnums, ka šai partijai šogad ir maz ziedots. Turklāt lielākie ziedotāji ir bijuši partijas valdes locekļi Boriss Cilēvičs (1700 eiro), Nils Ušakovs (1600 eiro), Ivars Zariņš (1000 eiro), Jānis Krišāns (2200 eiro), kā arī SIA “Rīgas pilsētbūvnieks” bijusī valdes locekle Inese Šnepsta (2700 eiro).

Otra lielākā ieguvēja no valsts finansējuma palielināšanas bija partija “KPV LV”, kuras pašreizējais nosaukums ir “Par cilvēcīgu Latviju” - tai pienācās vairāk nekā 643 000 eiro.

Kā zināms, šai partijai vairs nav pat Saeimas frakcijas, KNAB tai ir “apturējis” valsts finansējuma izmaksāšanu, tomēr par iepriekšējo periodu tā jau ir saņēmusi no valsts budžeta gandrīz 1,4 miljonus eiro - šādu summu notriekt nav nemaz tik viegli.

Ticat vai neticat, arī šī izputējusi partija šogad ir saņēmusi ziedojumus - 250 eiro!

Trešā lielākā ieguvēja no valsts finansējuma palielināšanas ir partija “Konservatīvie” (pienākas 626 420 eiro gadā). Tai šogad saziedoti kopumā 16 000 eiro, un ziedotāji acīmredzot ir tikai paši partijas biedri.

Viena partija, divi nosaukumi un divas kases

“Jaunā Vienotība” saņēmusi trīs ziedojumus, kas lielāki par 2000 eiro, piemēram, šādu summu ziedojusi Evita Ašerādena.

Toties partija, kuras oficiālais nosaukums ir vecais -“Vienotība” -, šķiet, ieviesusi tādu kā ziedošanas standartu - 2000 vai 2500 eiro. Tā 11 personas “Vienotībai” ziedojušas pa 2500 eiro (piemēram, politiķe Anda Čakša, viņas tēvs Timurs Čakšs, lielzemnieks Arnis Vējš), bet astoņas personas - pa 2000 eiro (piemēram, politiķis Kārlis Šadurskis, farmācijas uzņēmējs Dins Šmits).

Naudu nežēlo

Partiju apvienībai “Attīstībai/Par!” lielu ziedojumu nav bijis, toties tradicionāli tādi ir partijai “Latvijas attīstībai” - 27 personas tai ziedojušas lielāku summu par 1500 eiro. Piemēram, 76 gadus vecā Dace Pūce ziedojusi 2500 eiro, tikpat lielu summu ziedojuši pazīstamais advokāts Modris Supe un hokejists Kristaps Sotnieks.

Partija “Progresīvie” saņem valsts finansējumu, bet nesmādē arī lielus ziedojumus (kopumā šogad saziedoti 56 000 eiro). Piemēram, “Draugiem” īpašnieks Agris Tamanis ziedojis 6000 eiro, uzņēmējs Raimonds Simanovskis ziedojis 6000 eiro, bet Jana Simanovska - 2000 eiro.

Tomēr, šķiet, dāsnākie ziedotāji kopš jūnija ir parādījušies Liepājas partijai, kura gatavojas startēt Saeimas vēlēšanās jaunā politiskā apvienībā. Tai pa 10 000 eiro ziedojuši Uldis Sesks, Uldis Pīlēns, Anita Antona, Oskars Mors, Madara More, Aloizs Norkus; veikti vēl vairāki ziedojumi, kas lielāki par 1500.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā