Mārupē turpinās slavināt Krievijas armiju

Mārupes novada pašvaldība formulējusi pamatojumu, kas tās ieskatā padara pieļaujamu padomju režīmu slavinoša objekta novietošanu un publisku izrādīšanu Skultes ciemā – svarīgi ir saglabāt aviācijas vēsturi. Runa ir par padomju armijas bumbvedēju, kas savulaik uzstādīts ar mērķi slavināt padomju okupācijas varu un sarkano armiju, kuras mantiniece pašlaik slepkavo cilvēkus Ukrainā. Kultūras ministrija ir pašvaldībai pretējos ieskatos un uzskata, ka objekts “lidmašīna” ir jāiznīcina.
©Imants Vīksne

Ar sentimentālu kopbildi pensionētie padomju virsnieki un viņu pēcteči Skultes lidmašīnu 27. jūnijā izvadīja pēdējā gaitā, taču šīs nebūt nav pensionētās sarkanarmietes karjeras beigas. Objekts tikai pārvietots nepilnu kilometru uz lidostas pusi no privātas zemes ciema centrā uz valstij piederošu un lidostas “Rīga” pārvaldītu zemi. Tur atrodas arī citi padomju aviācijas lūžņi - ar sarkanām zvaigznēm, sirpjiem, āmuriem un pat Krievijas Federācijas karogu pāri visam. Turklāt par to aplūkošanu no publikas tiek iekasēta nauda. Latvijai nelojālajiem un pēc okupācijas tīkojošajiem ļaudīm tagad būs vēl vienkāršāk pulcēties uz sakrāliem brīžiem 9. maija garā.

Nekorekti tulkotas likuma normas

Kontekstā ar sabiedrības vairākuma apņemšanos likvidēt padomju okupācijas varu un Krieviju slavinošus objektus šis neoficiālais aviācijas muzejs ir visnotaļ problemātisks juridisks rēbuss. Tas neatbilst likumā noteiktajam izņēmuma kritērijam, un 15. novembrī vairums tā eksponātu faktiski kļūs par rupju likumpārkāpumu. Par to ar skubu ir jādomā valsts akciju sabiedrībai ““Starptautiskā lidosta “Rīga””, kas ir šī likumpārkāpuma atrašanās vietas iznomātāja. Latvijas Okupācijas muzejs, kam deleģētas ekskluzīvas tiesības noteikt, kura padomju pieminekļa fragmenti būtu saglabājami, pateicis, ka Skultes lidmašīna nav saglabājama tās krājumā. Pat ne gabaliņš. Taču šefību pār šo padomju varu slavinošo objektu ir uzņēmusies Mārupes pašvaldība sadarbībā ar lidostu “Rīga”. Visticamāk, juridiski pārsniedzot savas pilnvaras un nekorekti tulkojot likuma normas. “Neatkarīgā” jau vēstīja, ka pārvietoto krievu bumbvedēju izrādīs uz lidostas “Rīga” zemes par septiņiem eiro.

Pašvaldība uzņemas pilnu atbildību

Lūk, “Neatkarīgās” saņemtais pašvaldības skaidrojums, kādēļ šis padomju varu un Krievijas armiju slavinošais eksponāts Skultes ciemā ir kas labs un vajadzīgs:

“Mārupes novada pašvaldība norāda, ka saskaņā ar likuma “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā” 4. panta trešo daļu “Lēmumu par šā likuma 3. pantā noteiktajiem kritērijiem atbilstoša objekta, (..), demontāžu pieņem tā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā attiecīgais objekts atrodas”. Tātad lēmums par Skultes lidmašīnas, kas atrodas Mārupes novadā, demontāžu vai pārvietošanu uz Aviācijas muzeju ir Mārupes novada pašvaldības kompetencē. Lai arī likuma 3. pants nosaka, ka objektus aizliegts eksponēt publiskajā ārtelpā, publiskajā būvē vai publiskas personas iekštelpā (izņemot akreditētus muzejus), tas, ka vides objekts - lidmašīna tiek pārvietota uz F. Candera aviācijas tehnikas muzeja apsaimniekoto teritoriju, Mārupes novada pašvaldības ieskatā nav likuma pārkāpums un izvēlētā vieta ir atbilstošākā šāda veida objekta izvietošanai. Latvijā arī nav neviena akreditēta aviācijas muzeja. Mārupes novada pašvaldība sadarbībā ar starptautisko lidostu “Rīga” un aviācijas tehnikas muzeju jau vairākus gadus ir kopīgi sadarbojušies ar mērķi Latvijā saglabāt liecības par aviācijas vēsturi.”

Un pāri visam plīvo Krievijas Federācijas karogs.

Taču ar šādu traktējumu nav mierā Kultūras ministrija.

Lidmašīna ir jāiznīcina.

Kultūras ministrijas rīkojums Mārupes pašvaldībai:

“Kultūras ministrija (KM) aicina Mārupes novada domi ievērot normatīvajos aktos* noteikto kārtību un atbilstoši tai līdz š.g. 15. novembrim iznīcināt padomju režīmu slavinošo, Mārupes novada Mārupes pagastā esošo objektu “Skultes lidmašīna.” Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jau 21. jūlijā nosūtīja oficiālu vēstuli Mārupes novada domei par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu, savukārt KM 22. jūlijā oficiāli vērsās pie pašvaldības par tās teritorijā esošajiem padomju un nacistisko režīmu slavinošajiem objektiem - “Skultes lidmašīna” un “Otrā pasaules kara piemiņas zīme,” kuri iekļauti Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu sarakstā un uz kuriem attiecas likumā “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā” noteiktā objektu demontāžas kārtība.

Atbilstoši likumā noteiktajam demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus, kam ir mākslinieciska vērtība, arhitektoniska kvalitāte vai kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme, iekļauj Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) krājumā. Lēmumu par demontēto objektu oriģinālo detaļu vai fragmentu iekļaušanu LOM krājumā pieņem muzeja direktors, pamatojoties uz muzeja krājuma komisijas atzinumu un konsultējoties ar NKMP.

Saskaņā ar likumā noteikto LOM var deponēt tā krājumā esošas demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus valsts, pašvaldības vai privātam akreditētam muzejam. Vēršam uzmanību, ka Aviācijas muzejs nav ieguvis valsts atzīta (akreditēta) muzeja statusu, līdz ar to objekts “Skultes lidmašīna” nevar tikt deponēts Aviācijas muzejam.

LOM nav izrādījis vēlmi iekļaut objekta “Skultes lidmašīna” oriģinālās detaļas vai fragmentus savā krājumā un deponēt tos kādam citam muzejam. Šādos gadījumos likumā noteiktajā kārtībā ar objekta demontāžu saprotama objekta nojaukšana vai novākšana (ja attiecīgais objekts nav būve), to iznīcinot, kā arī veicot atbrīvotās teritorijas sakopšanu, turklāt darbi veicami ne vēlāk kā līdz 2022. gada 15. novembrim.

KM parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons uzsver:

“Ja padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu detaļas vai fragmenti netiek uzņemti Latvijas Okupācijas muzeja krājumā, visām pašvaldībām Latvijā vienādi jāievēro likums - konkrētais objekts ir fiziski jāiznīcina.”

KM ar oficiālu vēstuli 28. jūlijā vērsusies arī VARAM, lūdzot nodrošināt kontroli pār to, kā pašvaldības izpilda likuma un tam pakārtoto Ministru kabineta noteikumu prasības attiecībā uz padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā