Visus krievus nepatrieks

Krievijai turpinot karu Ukrainā un Saeimai gatavojoties pieņemt paziņojumu, kurā agresīvā kaimiņvalsts atzīta par terorismu atbalstošu valsti, Nacionālā apvienība sākusi gatavot grozījumus imigrācijas likumā, lai radītu likumīgu pamatu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem nepagarināt termiņuzturēšanās atļaujas, kā arī krasi ierobežot to un pastāvīgās uzturēšanās atļauju izsniegšanu. Taču kā visur arī šeit tikšot iekļauti vairāki izņēmumi, kas dažiem šo valstu pilsoņiem tomēr ļaus palikt Latvijā.
©F64

Nepagarinot termiņuzturēšanās (TUA) atļaujas, no Krievijas pilsoņiem īsti atbrīvoties gan neizdosies. Pirmkārt, tādēļ, ka 1. jūlijā derīga bija tikai 9281 Krievijas pilsonim izsniegta TUA. Otrkārt - likuma grozījumi, kurus noteikti koriģēs arī koalīcijas partneri, primāri tiks vērsti pret tiem, kas TUA saņēma apmaiņā pret dažādiem ieguldījumiem. Piemēram, nekustamajā īpašumā vai kredītiestādē. Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica norāda, ka pastāv aizdomas, ka ne vienmēr ir pārbaudīta ieguldītās naudas izcelsme.

Bez TUA, visticamāk, paliks arī inovatīvie uzņēmēji un darba ņēmēji. Z. Kalniņa-Lukaševica uzskata, ka šādos gadījumos ļoti padziļināti jāvērtē šādu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu klātienes nepieciešamība. “Ja ir kādi īpaši speciālisti, kas braukuši strādāt no Krievijas, būtu jāpaskatās, vai nebūtu iespējams piesaistīt no citas valsts vai Ukrainas. Nevar būt automātiska atjaunošana, jābūt ļoti rūpīgai vērtēšanai,” saka Z. Kalniņa-Lukaševica.

Savukārt Nacionālās apvienības valdes loceklis Jānis Dombrava atzīst, ka būs arī izņēmumi. Piemēram, ar Latvijas valstspiederīgo laulībā esošai personai TUA, visticamāk, tiks pagarināta. No valsts indivīds netiks izraidīts arī tad, ja, TUA derīguma termiņam beidzoties, viņš ārstēsies stacionārā. Apvienības priekšlikumi būs saudzīgi ari pret etniskajiem latviešiem un lībiešiem.

Šāda attieksme nozīmē, ka no 9281 Krievijas pilsoņa ar TUA gandrīz garantēti tā netiktu pagarināta 5372, atstājot Latvijā gandrīz četrus tūkstošus kaimiņzemes pilsoņu ar TUA.

Kaut arī Nacionālā apvienība strādā pie saviem imigrācijas likuma grozījumiem, valdību vadošā “Jaunā Vienotība” uzskata, ka ar jaunu likumprojektu jānāk klajā “Attīstībai/Par!”, kuras pārziņā ir imigrācijas lietas uzraugošā Iekšlietu ministrija. Tādēļ iespējams, ka līdz likumprojekta iesniegšanai šī Saeima vēl netiks. J. Dombrava gan cer, ka apvienības virzītie grozījumi šajā Saeimas sasaukumā tiks apstiprināti vismaz pirmajā lasījumā, lai nākamajai Saeimai būtu likumīgs pamats lemt par likumprojekta tālāku virzību.

Tiesa, vēršanās pret Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu TUA nepiepildīs Nacionālās apvienības vēlmi atbrīvot Latviju no Krievijas pilsoņiem. Lielākā daļa - 37,61 tūkstotis - Krievijas pilsoņu Latvijā dzīvo ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Turklāt 27,68 tūkstoši no tiem ir bijušie Latvijas valstspiederīgie - nepilsoņi un pilsoņi, kuriem ir ciešas saites ar Latviju, kas uzturēšanās atļaujas anulēšanu bez nopietna, piemēram, krimināla rakstura iemesla padara gandrīz neiespējamu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā