Lietuvas lidosta negrib sponsorēt valstsvīru VIP servisu, Rīgas lidosta neatklāj, kurš šos pakalpojumus izmanto

Viļņas lidosta pieprasījusi, lai Lietuvas Satiksmes ministrija piešķirtu lielākas dotācijas par valsts un augsta ranga amatpersonām, kuras lidojumiem vēlas izmantot VIP termināli, ziņo Lietuvas sabiedriskā televīzija.
Viļņas lidostā VIP termināļa izmantošanu Lietuvas valsts amatpersonām dotē Satiksmes ministrija, bet ar šo dotāciju nepietiek. Lai izvairītos no zaudējumiem lidostai, Lietuvas Satiksmes ministrija rosina, ka amatpersonu VIP termināļa izmantošana jāapmaksā tam konkrētajam resoram, kura amatpersona izmanto ekstra ērtības. Latvijā nekādas dotācijas par VIP termināļa izmantošanu netiek piešķirtas ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Savukārt lidosta “Rīga” nekādas dotācijas par VIP termināļa izmantošanu Latvijas valsts amatpersonu vajadzībām vai oficiālu ārvalstu delegāciju uzņemšanu nesaņem - tas ir maksas pakalpojums un lidostas komercdarbības virziens, noskaidroja “Neatkarīgā”.

VIP uzkodu un dzērienu bauda

Viļņas lidostai radušās problēmas. Pieaugot valsts amatpersonu apmeklējuma skaitam, pieaug slogs VIP terminālim, un tādēļ straujāk tiekot notērēta valsts finansējuma daļa par lidostas VIP termināļa pakalpojumiem. Valsts amatpersonu radītos zaudējumus nākoties segt lidostai pašai no sava budžeta.

Arī Lietuvas Satiksmes ministrija nevēloties finansēt amatpersonu uzņemšanu VIP zālēs no sava budžeta. Ministrija uzskata, ka katrai valsts iestādei pašai jādotē savas amatpersonas par VIP servisa izmantošanu. Savukārt Lietuvas ministri, kuri izmanto VIP termināli, apgalvo, ka VIP pakalpojumi viņiem esot ļoti nepieciešami, jo “tie ietaupa daudz laika”.

Viļņas lidostā, līdzīgi kā lidostā “Rīga” un daudzu citu pasaules valstu lidostās, ikviens, kurš nevēlas stāvēt kopējās rindās un vēlas iekļūt lidmašīnā vai izkļūt no lidostas ar lielāku komfortu, var izmantot svarīgo personu (angliski - very important person jeb saīsinājumā VIP) termināli.

Parastajai jeb “mazāk” svarīgajai personai par šo pakalpojumu nākas šķirties vienā lidojuma virzienā vismaz no 200 eiro līdz pat 400 eiro, atkarībā no pakalpojumu klāsta. Visās pakalpojumu klasēs iekļautas arī uzkodas un atspirdzinošie dzērieni.

Kā vēsta Lietuvas sabiedriskā televīzija LRT, Lietuvā bez maksas VIP termināli var izmantot “ļoti nozīmīgas personas - Valsts prezidents, Seima priekšsēdētājs, Ministru prezidents, valdības locekļi, deputāti, īpašās amatpersonas, kā arī ārvalstu un starptautisko organizāciju pārstāvji”. LRT gan apgalvo, ka par ēšanu un dzeršanu šiem izredzētajiem tomēr esot jāmaksā atsevišķi. Bet LRT tā arī nenorāda, kurš veic šo samaksu - pašas amatpersonas vai kāda no komandējumu apmaksājošām institūcijām.

Svarīgs, vēl svarīgāks

Dodoties dienesta komandējumos, biežāk VIP zāli Viļņas lidostā izmantojot ministri ar pavadošajiem delegācijas pārstāvjiem.

Kā ziņo LRT, Lietuvas tieslietu ministre savas ministrēšanas laikā VIP zāli esot izmantojusi astoņas reizes; sociālās drošības un darba ministre - arī astoņas reizes. “Runa ir par laika taupīšanu, jo lielākoties jūs lidojat no ministrijas, no darba,” LRT teikusi Lietuvas tieslietu ministre Evelina Dobrovoļska. Arī sociālās drošības un darba ministre Monika Navickiene VIP zāles izmantošanu argumentējusi līdzīgi: “Ja ir tāda situācija, kad tiešām jāsteidzas, vai pastāv risks kavēties, vai arī komandējumi tiek apvienoti ar darba pienākumiem uz vietas - lai ietaupītu laiku un nokļūtu laikā komandējuma galapunktā, tas ir svarīgi.”

Lietuvas finanšu ministre Gintare Skaiste, pēc LRT informācijas, VIP zāli izmantojusi pat 15 reižu. “Tas primāri ir ērtības jautājums. Samazināts reģistrācijas laiks, var ietaupīt darbam vajadzīgās stundas, pēc reģistrēšanās var ātrāk tikt lidmašīnā,” savas valsts televīzijā skaidrojusies G. Skaiste.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, kurš atbilstīgi sava darba specifikai komandējumos dodas ļoti bieži, VIP istabiņas esot izmantojis tikai divas reizes visā savas ministrēšanas laikā. Kā viņš apgalvojis LRT, ja viņš to nebūtu darījis, būtu nokavējis savus lidojumus. Taču, ja VIP pakalpojumus viņš izmantotu pastāvīgi, tad nepamatoti tērētu valsts budžetu: “Es ceļoju ļoti daudz. Un, ja es to (domāts VIP termināli) ik reizes izmantotu, tad par to tiktu tērēts arī daudz līdzekļu. Mana pieredze liecina, ka ar labu plānojumu var ērti izmantot arī kopējo lidostas zāli.”

Kā norāda LRT, Viļņas lidostas VIP termināļa lietošanu svarīgajām valsts personām daļēji apmaksā Lietuvas Satiksmes ministrija, gadā tam atvēlot 37 000 eiro. Lietuvas lidostu komercdirektore Gintare Norvilaite-Tauteviče LRT teikusi, ka lidostai ir obligāts pienākums uzņemt VIP terminālī visas valdības sarakstā iekļautās delegācijas.

Atbilstīgi cenrādim

Taču, kā norāda LRT, uzņemot augstās amatpersonas un daudzos viņu pavadītājus, dotācijas ātri beidzas, un tad par VIP pakalpojumiem jāmaksā lidostai pašai. Maksājamā summa pieaugot. Pērn tā esot bijusi trīs reizes lielāka nekā valsts finansētā daļa - 114 000 eiro. Tas esot galvenais iemesls, kādēļ Viļņas lidosta lūdzot Satiksmes ministriju palielināt valsts dotāciju.

Arī lidostā “Rīga” darbojas VIP terminālis, sniedzot ekstra pakalpojumus trīs pakāpēs.

Pamata pakalpojumā “Klasiskais serviss” iekļauts: bezmaksas autostāvvieta pasažieru sagaidīšanai vai pavadīšanai, individuāla sagaidīšana un pavadīšana, ceļojumu dokumentu noformēšana, reģistrētās bagāžas noformēšana un izsniegšana, Wi-Fi, TV, preses izdevumi, paaugstināta komforta transfērs uz vai no gaisa kuģa, individuālas uzgaidāmās zāles, atspirdzinošie dzērieni un uzkodas. Par to no viena pasažiera vienā virzienā tiek iekasēts 200 eiro. Savukārt augstākā klase “Premium serviss” papildus piedāvā komfortablu klienta atgādāšanu līdz lidostai vai nogādāšanu no vai līdz namdurvīm smalkā limuzīnā.

Kā “Neatkarīgajai” paskaidroja lidostas “Rīga” Komunikācijas vienības projektu vadītāja Ilze Salna, VIP servisa pakalpojums Latvijas valdības locekļiem un oficiālām delegācijām netiek dotēts. “VIP servisa pakalpojumus lidosta “Rīga” visiem klientiem, tajā skaitā valsts institūcijām, sniedz saskaņā ar cenrādi,” norādīja I. Salna.

Savukārt uz “Neatkarīgās” jautājumu, vai ir iespējams noskaidrot, kuras Latvijas valsts amatpersonas visbiežāk ir izmantojušas VIP servisa pakalpojumus, atbilde bija pavisam īsa: “Statistiku par personām, kas to izmanto, mēs neapkopojam.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā