Finanšu ministrija neatbalsta ideju samazināt PVN zālēm

Finanšu ministrijas ieskatā nav atbalstāms Veselības ministrijas priekšlikums samazināt pievienotās vērtības nodokli medikamentiem. Zālēm jau pašlaik tiek piemērota samazinātā nodokļa likme – 12 procenti, tāpēc piedāvājums samazināt to līdz pieciem procentiem konceptuāli nav atbalstāms, norāda Finanšu ministrija.
KRITIZĒ. Finanšu ministrija nesaudzīgi kritizē Veselības ministrijas ideju samazināt PVN zālēm, turpretī citi nozares pārstāvji šo ideju apsveic ©Oksana Džadana/ F64

“Neatkarīgā” rakstīja, ka Veselības ministrija izstrādājusi ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību, ko pēc saskaņošanas vajadzēja izskatīt valdībai, tomēr daudzo iebildumu dēļ ziņojums, iespējams, būs jāpārstrādā.

Veselības ministrija ziņojumā piedāvā vairākus variantus, kā samazināt iedzīvotāju tēriņus zālēm. Viens no priekšlikumiem ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana no līdzšinējiem 12 procentiem līdz pieciem procentiem, tā samazinot zāļu cenu, par kādu tās iegādājas iedzīvotāji. Šo priekšlikumu Veselības ministrija virza tālākai apspriešanai, arī ņemot vērā cenu pieaugumu. Ziņojumā minēts, ka samazināta PVN likme ir arī Igaunijā un Lietuvā. Aprēķini par nodokļa likmes samazinājumu parāda, ka gadā ieņēmumi samazinātos par aptuveni 30 miljoniem eiro.

Ziņojums paredz ne tikai nodokļa samazinājumu, bet kopumā piecus veidus, kā samazināt pacientu maksājumus par medikamentiem. Starp šiem priekšlikumiem ir arī ierosme noteikt lieltirgotavas pieļaujamo piecenojumu nevis procentuāli no ražotāja cenas, bet fiksētā līmenī, piemēram, zālēm virs 200 eiro lieltirgotavas piecenojums nedrīkstētu pārsniegt sešus eiro - tāpat, kā tas ir noteikts Lietuvā un Igaunijā. Veselības ministrija arī piedāvā noteikt maksimāli pieļaujamo kopējo pacienta līdzmaksājuma summu par kompensējamajām zālēm kalendārā gada laikā - 250 eiro, virs kura turpmāk pacienta līdzmaksājums nebūtu jāveic.

PVN samazinājums neko nedošot

Finanšu ministrija neatbalsta priekšlikumu samazināt PVN likmi zālēm no 12 uz pieciem procentiem. Standarta likme ir 21 procents, bet zālēm jau pašlaik tiek piemērota PVN samazinātā likme. “Samazinātās likmes ievieš, ņemot vērā valsts budžeta iespējas un prioritātes,” uzsver Finanšu ministrija. Tāpēc “PVN samazinātā likme ir ieviešama mērķtiecīgi, precīzi nosakot ekonomisko rezultātu, kādu mērķi ar šo likmju ieviešanu ir paredzēts sasniegt, kā arī valstij ir jādod iespēja samazinātās likmes ieviešanas rezultātu izvērtēt konkrētajā laika periodā un nepieciešamības gadījumā atcelt, ja to ieviešana nav devusi gaidīto rezultātu.” Līdzīgi kā runājot par PVN likmēm citos gadījumos, arī par medikamentiem, Finanšu ministrija norāda, ka tā vietā, lai samazinātu PVN, varbūt ir jāmeklē citi mērķtiecīgāki un precīzāki atbalsta pasākumi. PVN likmes samazināšana ne vienmēr arī ļauj samazināt konkrēto preču vai pakalpojumu cenu, līdz ar to zaudē valsts budžets un sabiedrība nav saņēmusi gaidīto cenu samazinājumu. Šīs likmes samazināšana dotu lielāku labumu turīgākiem Latvijas iedzīvotājiem, jo viņi var tērēt vairāk, tā uzskata Finanšu ministrijā. Tā vietā jādomā, kā palīdzēt tieši mazturīgajiem iegādāties zāles.

Meklē pēdas ekspertu ieteikumiem

Veselības ministrija, aizstāvot ideju par PVN samazināšanu zālēm Latvijā, izmanto Pasaules veselības organizācijas ekspertu ieteikumus, bet arī Finanšu ministrija nav paslinkojusi un centusies sameklēt ekspertu ziņojumu. Ziņojumu mājaslapā atraduši, bet acīmredzot nav noticējuši, ka tas ir PVO ekspertu ziņojums. “Diemžēl, izņemot to, ka šis dokuments ir izvietots ministrijas mājaslapas sadaļā “Pasaules veselības organizācija Latvijā”, nekas nenorāda, ka tas ir Pasaules veselības organizācijas 2021. gada ziņojums. Starp Pasaules veselības organizācijas publikācijām arī neizdevās atrast tādu ziņojumu,” raksta Finanšu ministrija.

Veselības ministrijā skaidro, ka konkrētais ziņojums ir izstrādāts, sadarbojoties PVO ekspertiem un ministrijai, lai gūtu atbildes uz vairākiem jautājumiem par zāļu pieejamību. Kā “Neatkarīgajai” skaidroja Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere, PVO eksperti pieaicināti, lai sniegtu vērtējumu no malas par zāļu cenām Latvijā, un eksperti patiešām ieteikuši samazināt PVN, jo likme pašlaik ir augstākā Baltijā.

Finanšu ministrijai ir arī citi iebildumi par Veselības ministrijas dokumentu, jo tas esot balstīts uz aktualitāti zaudējušiem datiem.

Nozare gan kopumā atbalsta

Cits viedoklis par PVN samazinājumu zālēm ir farmācijas nozares spēlētājiem - kopumā šis ierosinājums tiek atbalstīts. “Neatkarīgā” izpētīja, ka PVN likmes samazināšana ir teju vienīgais priekšlikums, kam lielākā vai mazākā mērā piekrīt visi valdības sociālie partneri, kuri aicināti izteikt viedokli par ziņojumu. Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācija norāda, ka risinājums - samazināt PVN zālēm uz pieciem procentiem - ir “atbalstāms, jo tas viennozīmīgi veicinās medikamentu pieejamību pacientiem”.

Par pārējiem priekšlikumiem zāļu cenu samazinājumam viedokļi nav tik vienoti, un kopumā attieksme pret ziņojumu ir ļoti, ļoti kritiska. Piemēram, Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācija norāda, ka “sākotnēji Veselības ministrija ziņojumu izstrādājusi, nekonsultējoties ar farmācijas nozares pārstāvjiem, turklāt tas veidots, pamatojoties uz novecojušiem datiem, arī sabiedriskā apspriešana rīkota teju paslepus, informāciju par to nekur nepubliskojot”. Pēc šīs asociācijas domām, ziņojums vispār nav jāatbalsta un ir jānodod pārstrādāšanai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā