Pacienti: veselības aprūpei jāmeklē ministrs – reanimatologs

Pacientu organizācijas vērsušās pie valdības veidotājiem ar atklātu vēstuli, aicinot koalīcijas partijām būt drosmīgām un uzņemties Veselības ministrijas vadību, lai nodrošinātu iesākto darbu un attīstītu veselības aprūpi valstī, veidojot uz pacientu vērstus veselības pakalpojumus.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pacientu organizācijas apzinās, ka dažu gadu laikā nav iespējams izlabot desmitiem gadu ielaistās problēmas, taču uzsver, ka pašreizējā brīdī veselības aprūpes sistēmu ir jāturpina reanimēt. Medicīniskos salīdzinājumos tas nozīmē, ka pašlaik veselības aprūpe vēl arvien ir intensīvajā terapijā, tās stāvoklis ir stabils, bet, kad gaidāma pacienta izveseļošanās - nav zināms.

Pacienti meklē ministru

Vērojot valdības veidošanas procesu, Latvijas cilvēku ar invaliditāti un pacientu organizācijas vēršas pie valdības veidotājiem ar atklātu vēstuli. To parakstījušas daudzas organizācijas, kuru vidū ir Latvijas Diabēta federācija un Latvijas Diabēta asociācija, Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība “Dzīvības koks”, Latvijas Astmas un alerģijas biedrība, Pulmonālās hipertensijas biedrība un citas. Vēstules autori ir Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija “Sustento”. Šo vēstuli var nodēvēt arī par darba sludinājumu: “Pacientu organizācijas aicina darbā veselības ministru vai ministri!”

Vēstules autoru - organizācijas “Sustento” - pārstāve Irīna Meļņika “Neatkarīgajai” skaidro pacientu nostāju: Latvijas pilsoņi ir izpildījuši savu pienākumu un ievēlējuši jaunu Saeimu, un pašlaik sabiedrība gaida, kad vēlētāju uzticību saņēmušās partijas izpildīs savu pienākumu un izveidos Latvijas valdību. “Pilsoņi gaida, ka jaunā valdība uzņemsies atbildību par valsts un tās pilsoņu labklājību, jo īpaši veselības jomu, kas Latvijā vienmēr ir bijis plašu diskusiju temats,” teikts vēstulē. Veselības joma ievērojami cieta Covid-19 pandēmijas laikā, kas atstāja būtisku ietekmi uz sabiedrības veselību un labklājību kopumā. “Taču, valdības veidošanas procesam ievelkoties, veselības nozares nākotne tiek nopietni apdraudēta,” saka I. Meļņika. Turklāt pašlaik neviens no Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem nav izrādījis iniciatīvu uzņemties veselības jomas politisko vadību.

Veselības aprūpe jāreanimē

“Neatkarīgā” rakstīja, ka jaunākie dati par demogrāfiskajiem procesiem Latvijā apliecina, ka Latvijas vidējais mūža ilgums samazinās, pieaug priekšlaicīgā mirstība. Šos problēmjautājumus uzsver arī pacienti atklātajā vēstulē. “Veselības aprūpe Latvijā daudzās pozīcijās krietni atpaliek no situācijas mūsu kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā,” norāda organizācijas. “Pēdējo gados ievērojami pieaugusi priekšlaicīgā mirstība, bet vidējais mūža ilgums ir par desmit gadiem īsāks nekā Eiropā.”

Neraugoties uz visu šo bēdīgo statistisko informāciju, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus, pacientiem Latvijā jārēķinās ar lieliem līdzmaksājumiem. Joprojām saglabājas plaisa starp veselības aprūpi un sociālo aprūpi, šīs abas jomas nav integrētas, kas nozīmē - pacients pēc ārstēšanās slimnīcā reti saņem nepieciešamo sociālo aprūpi. Pēc smagām slimībām cilvēks nevar uzreiz saņemt rehabilitācijas pakalpojumus, uz tiem ir ļoti ilgi jāgaida.

Pēdējo gadu laikā ir bijis zināms progress, konstatē pacientu organizācijas, piemēram, Ministru kabinetā apstiprinātas Sabiedrības veselības pamatnostādnes līdz 2027. gadam, Reto slimību ārstēšanas plāns, Onkoloģijas plāns, ir arī piešķirti papildu līdzekļi. Taču divu trīs gadu laikā nevar izlabot to, kas ir ielaists vairāku gadu desmitu laikā. Tāpēc

“tagad nedrīkst apturēt šo veselības aprūpes sistēmas uzlabošanu, nedrīkst pārtraukt kāpšanu ārā no bedres, veselības aprūpes sistēmu ir jāturpina reanimēt”,

situāciju valstī ar medicīnas ikdienu salīdzina pacienti. Arī nesen veiktā sabiedrības viedokļu aptauja rāda, ka tieši veselības aprūpi iedzīvotāji redz kā valdības darba pirmo prioritāti.

“Vairumā diagnožu efektīva ārstēšana un medikamenti pacientiem joprojām tiek piedāvāti slimības vēlīnā, nevis agrīnā stadijā, turklāt medikamenti kompensācijas sistēmā tiek iekļauti pārāk lēni un nepietiekamā skaitā,” pacientu organizācijas ir arī neapmierinātas ar ārstēšanu.

Pacientu organizācijām nav saprotams, kāpēc trīs valdību veidojošās partijas koalīcijas sarunās nevelta nekādu uzmanību veselības aprūpei kā prioritāram tematam. Neviena partija nav paudusi vēlmi uzņemties veselības ministra amata pienākumus. “Mums, gluži otrādi, veidojas iespaids, ka partijas apzināti izvairās uzņemties atbildību par sabiedrības veselības uzlabošanu,” saka “Sustento” organizācijā.

Pieprasa prioritāti ar finansējumu

Pacientu organizācijas aicina valdību veidojošās koalīcijas partijas valdības deklarācijā ierakstīt veselības aprūpi kā valdības darba prioritāti - sabiedrības veselība nedrīkst palikt tikai Veselības ministrijas problēma, tai ir jābūt visas valdības atbildībai. Otrkārt, organizācijas pieprasa ieplānot papildu finanšu līdzekļus 2023. un 2024. gada valsts budžetā veselības aprūpei - profilaksei, diagnostikai, medikamentiem, ārstēšanai un rehabilitācijai.

“Aicinām koalīcijas partijām būt drosmīgām un uzņemties Veselības ministrijas vadību, lai nodrošinātu iesākto un veidotu uz pacientu vērstu veselības pakalpojumu attīstību,” teikts vēstulē. Vēl pacientu organizācijas atgādina, ka tās var būt resurss mūsdienīgas veselības aprūpes sistēmas attīstībā, nevis traucēklis, par kādu dažkārt pacientu organizācijas tiek uzskatītas.

Jāatgādina, ka pēdējos gadus veselības nozari vadīja politiskais spēks “Attīstībai/Par!”, kas parlamentā nav ievēlēti. Veselības jomas pārvaldības pieredze ir faktiski tikai “Jaunajai Vienotībai”, taču tas nebūt nenozīmē, ka veselības jomu nevarētu uzņemties arī citas partijas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā