Pārtikas pakas var būt pēdējais salmiņš ne tikai "oficiāli" maznodrošinātajiem

Latvijā ik mēnesi pārtikas pakas saņem vismaz divdesmit tūkstoši iedzīvotāju. Tomēr straujais pārtikas cenu kāpums sagādā problēmas nodrošināt savas ģimenes ar ēdienu ne tikai trūcīgajiem, bet arī cilvēkiem ar ienākumiem virs trūcīgā un maznodrošinātā statusa.
©Gints Ivuškāns/F64

Latvija jau daudzus gadus, izmantojot Eiropas struktūrfondu finansējumu, izsniedz trūcīgajām personām pārtikas un higiēnas piederumu pakas. Pārtikas pakas var saņemt tikai tie iedzīvotāji, kuri vērsušies pēc palīdzības sociālajos dienestos un pēc ienākumu līmeņa izvērtēšanas saņēmuši trūcīgā vai maznodrošinātā statusu.

Cenas kāpj pārtikai, atbalsta tikai visnabadzīgākos

Sabiedrības iniciatīvu portālā “manabalss.lv” ir sākta parakstu vākšana, lai pārtikas pakas varētu saņemt ikviena faktiski maznodrošinātā persona. Parakstu vākšanu sākusi Latvijas bezdarbnieku un darba meklētāju interešu aizstāvības biedrība. Iniciatīvu aicināti parakstīt visi tie, kuri piekrīt, ka Eiropas Savienības pārtikas pakas jānodrošina pilnīgi visām personām, kam ir noteikts maznodrošinātās personas statuss.

“Pašlaik Latvijā personas, kurām ir sociālā dienesta izdots trūcīgās vai maznodrošinātās mājsaimniecības statuss un kuru ienākumi nepārsniedz 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un katrai nākamai personai mājsaimniecībā 229 eiro, var saņemt pārtikas un higiēnas preču pakas no Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajā personām,” “Neatkarīgajai” stāsta iniciatīvas iesniedzēju pārstāve Vera Semjonova. Ja jau pašlaik pārtikas pakas var saņemt arī maznodrošinātas personas, kāpēc ir jāvāc paraksti?

Vera Semjonova skaidro, ka pēdējā laikā pārtikas un arī higiēnas preču cenas ir ievērojami pieaugušas, tāpēc būtu nepieciešams palielināt ienākumu līmeni, kuru tad ņemtu vērā palīdzības piešķiršanā no Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām. Proti, pašreizējais trūcīguma un maznodrošinātības līmenis “netiek līdzi” cenu kāpumam, līdz ar to faktiski cilvēki nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, bet nevar saņemt arī palīdzību, jo viņi “neskaitās” maznodrošināti.

Pieprasa pakas visiem maznodrošinātajiem

Iniciatīvā ir ierosināts atbalsta paku piešķiršanas ienākumu slieksni palielināt līdz 436 eiro mēnesī pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un katrai nākamajai personai mājsaimniecībā 305 eiro. “Piedāvājam mainīt pašreizējos noteikumus par atbalsta paku piešķiršanu, paredzot, ka atbalsta pakas var saņemt visas personas un mājsaimniecības, kurām ir piešķirts maznodrošinātās mājsaimniecības statuss,” saka V. Semjonova. “Ar šādu iniciatīvu tiks nodrošināta Eiropas atbalsta paku pieejamība ikvienai mājsaimniecībai, kurai ir piešķirts maznodrošinātās personas statuss.”

Pašlaik gan par iniciatīvu nav parakstījušies daudz - aptuveni 500 cilvēku. Taču arī šādi var pievērst uzmanību ierosinājumam, un, iespējams, Labklājības ministrija šo ierosmi izskatīs. Zināms, ka nākamgad ir plānots palielināt ienākumu robežu, kas tiek ņemta vērā, izsniedzot pārtikas pakas - līdz 397 eiro, taču tā nebūs tāda, kāda tiek ierosināta ar šo iniciatīvu.

Līdz šim saņēmuši tūkstoši

Pārtikas paku izdalei gadā ir plānots izlietot vairākus miljonus eiro, un katru gadu izlietoto līdzekļu apjoms aug. Pagājušajā gadā pārtikas un pamata materiālās palīdzības komplektu iegādei un piegādei tika izlietoti 8,5 miljoni eiro, savukārt šogad paredzēti 10,5 miljoni eiro.

Šāgada pārtikas pakās ir dažādi pārtikas produkti: auzu pārslas, putraimi, griķi, manna, makaroni, milti, rīsi, cukurs, olu pulveris, zirņi, eļļa, zivju un gaļas konservi, kā arī citi produkti.

Pārtikas pakas izsniedz šādi: divas pakas uz trim mēnešiem. Savukārt higiēnas preču paku izsniedz vienu trijos mēnešos. Šoruden, ņemot vērā cenu kāpumu, trūcīgām personām izsniegs papildu pakas. Precīzu izsniegto pārtikas paku skaitu neizdevās noskaidrot, bet zināms, ka, piemēram, šogad rudenī garantētā minimālā ienākuma pabalstu saņēma aptuveni 20 000 cilvēku. Tā kā šie ir trūcīgākie iedzīvotāji, viņiem ir tiesības saņemt pārtikas pakas.

UZZIŅA

Kas var saņemt palīdzību?

Tiesības saņemt pārtikas un pamata materiālo palīdzību, kā arī piedalīties papildpasākumos ir ģimenēm vai atsevišķi dzīvojošām personām, kuras:

  • atbilst trūcīgas mājsaimniecības statusam;
  • nonākušas krīzes situācijā;
  • atbilst maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, kurā ienākumi mēnesī nepārsniedz 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai, bet katrai nākamajai personai mājsaimniecībā 229 eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā