“Latvenergo” pauž gatavību nekavējoties publiskot vēsti par vēja parka projekta iegādi

Lai arī jau vairāk nekā divus mēnešus notiek konfidenciālas sarunas starp valsts akciju sabiedrību “Latvenergo” un SIA “Laflora” par Kaigu kūdras purva vēja parka projekta iegādi, par iespējamo darījumu nekas oficiāli netiek ziņots. “Latvenergo” apliecina “Neatkarīgajai” gatavību publiski ziņot par darījumu, tiklīdz tas būs noslēgts.
©Foto kolāža

Varas gaiteņos ik pa laikam pavīd informācija par notiekošajām sarunām par aptuveni simt miljonu eiro vērtā projekta iegādi. Informācija par notiekošo tiek turēta lielā slepenībā. No publiski pieejamām informācijas druskām noprotams, ka “Latvenergo” grasās iegādāties tieši projektu, nevis gatavu strādājošu vēja parku no jau iepriekš izvēlēta pretendenta, neizsludinot publisko iepirkumu.

“Neatkarīgā” vaicāja “Latvenergo” valdes priekšsēdētājam Mārtiņam Čakstem, kā virzās lēmumu pieņemšana saistībā ar SIA “Laflora” piedāvātā Kaigu purva vēja parka projekta iegādi; kad varam gaidīt vēsti par darījuma noslēgšanu un kādi šķēršļi kavē darījumu?

Ar “Latvenergo” komunikācijas direktora Andra Sikšņa starpniecību saņēmām šādu atbildi: “Mēs ar nepacietību gaidām, kad varēsim oficiāli paziņot par jaunu projektu attīstības jauniem posmiem, iegādātiem aktīviem un tuvināšanos savu mērķu (akcionāra akceptētas stratēģijas ietvaros) sasniegšanai. Tikko kā būs nozīmīgi darījumi, ziņosim. “Latvenergo” koncerna vidēja termiņa stratēģija, kas ir akcionāra apstiprināts dokuments, paredz sniegt izšķirošu ieguldījumu Latvijas zaļā kursa mērķu sasniegšanā, paplašinot un diversificējot savu ģenerācijas portfeli ar zaļajām tehnoloģijām, mazinot Latvijas energoatkarību un virzoties uz klimatneitralitāti 2050. gadā. Tādēļ paredzēts attīstīt atjaunīgās enerģijas ražotņu izveidi un iegādi, prioritāri vēja un saules elektrostacijas, 2026. gadā sasniedzot to kopējo jaudu 600 MW. Lai to panāktu, šobrīd gan paši attīstām vairākus vēja un saules parkus, gan runājam ar vairāk nekā 10 dažādiem komersantiem par sadarbību gan vēja, gan saules parku būvniecībā gan Latvijā, gan Igaunijā, gan Lietuvā.”

Līdzīgus jautājumus adresējām arī “Latvenergo” akciju turētājam Ekonomikas ministrijas valsts sekretāram Edmundam Valantim.

Jau 17. oktobrī “Neatkarīgā” ziņoja, ka “Latvenergo” bez likumā paredzētā publiskā iepirkuma vēlas iegūt vērienīgo vēja parka projektu. https://neatkariga.nra.lv/izpete/394406-latvenergo-bez-likuma-paredzeta-publiska-iepirkuma-velas-iegut-verienigu-veja-parka-projektu. Tobrīd neviena no pusēm šo informāciju nevēlējās apstiprināt, taču arī noliegt negrasījās.

Šā gada oktobrī nespējot atrast “Latvenergo” iepirkumu Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) datu vietnēs, “Neatkarīgā” vērsās pēc palīdzības pie IUB Tiesību aktu piemērošanas departamenta vecākās referentes Elīnas Virtmanes. Vaicāta, kā IUB datu vietnēs atrast “Latvenergo” vēja parka projektu iegādes iepirkumu, E. Virtmane “Neatkarīgajai” skaidroja, ka publiskos iepirkumus regulē vairāki likumi, taču, runājot par konkrēto gadījumu, viņa norādīja: “Tā kā vadības sistēmā nav informācijas par šādu darījumu, pirmšķietami var secināt, ka publisko iepirkumu likumu normas nav piemērotas.”

Šā gada oktobrī, līdzīgi kā “Latvenergo”, par iespējamo darījumu izteicās SIA “Laflora” sabiedrisko attiecību vadītāja Anda Zakenfelde: “Mēs šobrīd neko nevaram komentēt. Kad pienāks laiks, mēs visu darīsim zināmu.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā