KNAB nesaskata interešu konflikta pazīmes Baloža darbā LVM

KNAB, līdzīgi kā Zemkopības ministrija (ZM), nesaskata interešu konflikta pazīmes tajā, ka VAS “Latvijas valsts meži” (LVM) amatpersona Andris Balodis vienlaikus atrodas amatā LVM un padomē divās privātās kompānijās – SIA “Koksnes plūsmas datu centrs” un “VMF Latvia”, kuras tiešā vai pastarpinātā veidā sniedz pakalpojumus minētajam valsts uzņēmumam.
©Neatkarīgā

“Neatkarīgā” (NRA) jau rakstīja, ka Zviedrijas Karaliskās lauksaimniecības un mežsaimniecības akadēmijas biedrs Andris Balodis ieņem augstus amatus gan LVM, gan šajās privātajās kompānijās. SIA “VMF Latvia” ir akreditēts kokmateriālu uzmērīšanas pakalpojumu sniedzējs. Sabiedrības pakalpojumu grozā ietilpst kokmateriālu uzmērīšana, izmantojot automatizētas ierīces, foto metodes, arī rokas mērinstrumentus, harvesteru pārbaudes, cietās biodegvielas paraugu ņemšana un fizikālā testēšana. Galvenais sabiedrības uzdevums nodrošināt uzticamus uzmērīšanas rezultātus. SIA “Koksnes plūsmas datu centrs” uztur informācijas sistēmas, kuras ģenerē testēšanas pārskatus ar kokmateriālu uzmērīšanas rezultātiem. Balstoties uz šo informāciju, “Neatkarīgā” vērsās KNAB, vai VAS “Latvijas valsts meži” amatpersonas Andra Baloža vienlaicīga atrašanās amatā LVM un padomē divās privātās kompānijās - SIA “Koksnes plūsmas datu centrs” un “VMF Latvia”, kuras tiešā vai pastarpinātā veidā sniedz pakalpojumus LVM, būtu vērtējama kā atrašanās interešu konfliktā? KNAB atbildēja šādi: “KNAB skaidro, ka valsts amatpersonas amata savienošana ar citu amatu pati par sevi nenozīmē, ka noticis pārkāpums, t.sk. interešu konflikts. Katrs gadījums jāvērtē individuāli. Likums “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (IKNL) nosaka prasības, t.sk. ierobežojumus, aizliegumus un pienākumus, kas jāievēro valsts amatpersonām. IKNL A. Balodim kā valsts amatpersonai - VAS “Latvijas valsts meži” mežsaimniecības direktora vietniekam koksnes piegāžu jautājumos - neaizliedz šī amata savienošanu ar citu amatu šajā pašā institūcijā vai amatu, tostarp padomes locekļa, kādā komercsabiedrībā vai komercsabiedrībās. Valsts amatpersonas amata savienošana pieļaujama, ja tā nerada interešu konfliktu un ir saņemta attiecīgās valsts amatpersonas vai koleģiālās institūcijas rakstveida atļauja. KNAB, iepazīstoties ar publiskajā telpā pieejamo informāciju, nesaskata pazīmes, kas varētu liecināt par iespējamu interešu konfliktu vai citiem IKNL pārkāpumiem.”

Iepriekš arī ZM valsts sekretārs Raivis Kronbergs, atsaucoties uz viņam sniegto informāciju, atbildēja, ka nesaskata interešu konfliktu tajā, ka amatpersona Andris Balodis vienlaikus atrodas amatā LVM un minētajās kompānijās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā