Latvijā dzīvojošs Krievijas pilsonis publiski aicinājis nogalināt Levitu

“Neatkarīgās” rīcībā nonākusi informācija, ka aptuveni pirms pusotra gada Latvijā legāli dzīvojošs Krievijas Federācijas pilsonis Pāvels Zimins publiski aicinājis nogalināt valsts prezidentu Egilu Levitu, kā arī piesolījis 25 000 dolāru par advokātes Ineses Šultes slepkavību.
©Neatkarīgā

Lai gan informācija par šiem “piedāvājumiem” tikusi nodota gan drošības iestādēm, gan Valsts prezidenta kancelejai, nekāda jūtama reakcija nav sekojusi - pēc “Neatkarīgās” rīcībā esošām ziņām, Pāvels Zimins joprojām netraucēti uzturas Latvijā.

“Nogalināsim viņu kopā”

Ekrānšāviņš

Pāvela Zimina “Facebook” ievietotais aicinājums fiziski vērsties pret Latvijas prezidentu Egilu Levitu dienasgaismu ieraudzīja 2021. gada nogalē. (Tagad ievietotās bildes no Zimina konta ir izņemtas, bet “Neatkarīgās” rīcībā ir tolaik izdarītie “ekrānšāviņi”.) Krievijas pilsonis Zimins dažādi nozākājis Levitu, kā arī norādījis, ka “tālās darbības bezpilota lidaparāti pēc viņa raud” (tiešs tulkojums no krievu valodas), turklāt vienlaikus arī izteikts aicinājums nosūtīt viņam Levita “koordinātas”. Tomēr visskarbākais teksts likts tieši uz prezidenta portreta, proti, (arī krievu valodā): “Es viņu neizvēlējos. Bet jūs? Nogalināsim viņu kopā.”

Ekrānšāviņš

Citos vienlaikus ievietotos ierakstos Zimins izteicis tiešus nāves draudus arī zvērinātai advokātei Inesei Šultei, nepārprotami aicinot viņu nogalināt. Juristei veltīti vairāki ieraksti, kuros ievietotas viņas fotogrāfijas ar dažādiem apzīmējumiem, tomēr viss vainagojas ar tiešu “piedāvājumu” - “maksāju 25 000 dolāru par viņas stulbo galvu” (krievu val.).

Kad jau tajā pašā vakarā Valsts policijai tika nodota un pārsūtīta informācija par Zimina sociālajos tīklos izteiktajiem draudiem, minētie ieraksti no “Facebook” pazuda, tomēr ar to paguva “dalīties” liels sociālā tīkla lietotāju skaits. Visi izdarītie “ekrānšāviņi” ir saglabāti un nodoti atbildīgo instanču rīcībā.

Policijas reakcija apstulbina ziņotāju

Uzņēmējs, kura rīcībā nonāca šokējošie Zimina ieraksti sociālajā tīklā, faktiski nekavējoties tajā pašā vakarā vērsās pie Valsts policijas, konkrēti pie izmeklētājas, kuras lietvedībā jau atradās lieta, kurā figurēja minētais Krievijas pilsonis. (Jāpiebilst, ka ar policijai ziņas sniegušo uzņēmēju “Neatkarīgā” tikās klātienē, šobrīd respektējam informācijas avota lūgumu pagaidām taktisku apsvērumu dēļ neatklāt viņa identitāti.)

Saruna, pēc uzņēmēja teiktā, bijusi vairāk nekā šokējoša. Pēc informācijas uzklausīšanas policijas izmeklētāja nevis lūgusi pārsūtīt minētos soctīkla ierakstus, bet gan visnotaļ neapmierinātā balsī pavaicājusi: “Tad ko man tagad darīt, skriet meklēt Ziminu?” Kad šādas attieksmes pārsteigtais informācijas sniedzējs atbildējis, ka, viņaprāt, tas būtu visai loģisks solis, policiste joprojām ļoti negribīgi solījusi, ka nodošot šo informāciju tālāk. Vēl interesanti, ka sarunas gaitā iejaukusies arī kāda policijas darbiniecei blakus esoša persona, kura norādījusi, ka neesot pieklājīgi traucēt tik vēlu. “Es biju vienkārši šokā - valsts policijas darbiniece, uzzinot par izteiktiem draudiem valsts augstākās amatpersonas dzīvībai un nepārprotamiem aicinājumiem izrēķināties ar konkrētu zvērinātu advokāti, bija klaji neapmierināta, ka es ar tādiem “sīkumiem” atļaujos viņu traucēt! Turklāt vēl pēc pulksten 21.00! Acīmredzot, šīs policistes izpratnē, ziņot par jebkādu iespējamu apdraudējumu personas dzīvībai, pat ja tas ir valsts prezidents, var tikai darba dienā, darba laikā un rindas kārtībā,” sarkastiski ironizēja ziņojuma sniedzējs.

Tomēr, būdams ar zināmu pieredzi policijas darba “specifikā”, uzņēmējs minēto sarunu ar izmeklētāju ierakstīja un nepieciešamības gadījumā ir gatavs šo ierakstu nodot “Neatkarīgās” rīcībā. (Par ieraksta esamību “Neatkarīgajai” nekādu šaubu nav, jo sarunas laikā tas tika pilnībā atskaņots.)

Sastopoties ar policijas nevarību, uzņēmējs vērsies gan pie citām Latvijas drošību sargājošām iestādēm, gan Valsts prezidenta kancelejā. Tomēr arī šie iesniegumi nekādu rezultātu neesot devuši - cik pašam informācijas sniedzējam ir zināms, līdz pat šai dienai Zimins tā arī vismaz oficiāli nav nopratināts ne par prezidentam izteiktajiem draudiem, ne par aicinājumu fiziski vērsties pret zvērināto advokāti.

Savukārt pusotru gadu ilgo kavēšanos ar visa šī stāsta nodošanu “Neatkarīgās” rīcībā uzņēmējs skaidroja ar, viņa vārdiem sakot, “laikam jau naivo cerību, ka iesaistītās un informētās valsts iestādes tomēr kaut ko beidzot darīs, īpaši pēc 2022. gada 24. februāra. Diemžēl šīs cerības tomēr nav piepildījušās”.

Prezidenta kanceleja informāciju nosūtījusi “pēc piederības”

Sazinoties ar Valsts prezidenta kanceleju, “Neatkarīgā” noskaidroja, ka 2021. gadā iesniegumi par Egilam Levitam internetā izteiktajiem draudiem tiešām ir saņemti. Kā paskaidroja kancelejas darbiniece Daniela Kaca, iesniegumi tālāk nodoti prezidenta kancelejas vadītājam Andrim Teikmanim, kurš, pēc viņas teiktā, visticamāk, to tālāk novirzījis ar attiecīgu kompetenci apveltītām struktūrām.

Kādām struktūrām un kāda bijusi to reakcija, sīkāku informāciju pagaidām uzzināt neizdevās, jo Teikmaņa kungs atrodas īslaicīgā atvaļinājumā. “Neatkarīgā” savus jautājumus ir nosūtījusi rakstiski un gaida Andra Teikmaņa atbildi, protams, rēķinoties ar to, ka precīzs iesnieguma tālākās virzības un sagaidītās reakcijas izklāsts varētu būt ierobežotas pieejamības informācija.

Valsts drošības dienestam Zimins “esot zināms”

“Neatkarīgā” vērsās arī pie Valsts drošības dienesta ar jautājumiem, vai Krievijas Federācijas pilsonis Pāvels Zimins jebkad ir nonācis VDD redzeslokā, vai ir veiktas kādas darbības saistībā ar šīs personas aktivitātēm, kā arī ar papildu jautājumiem par Ziminu, kas tieši nav saistīti ar publiski izteiktajiem draudiem.

Saņemtajā atbildē VDD norāda, ka dienests nav veicis minētās personas aizturēšanu, tomēr tālāk raksta: “Varam apstiprināt, ka VDD minētā persona ir zināma. Vienlaikus, ņemot vērā dienesta darba specifiku, VDD no plašākiem komentāriem atturēsies.”

“Neatkarīgā” ir nosūtījusi jautājumus Valsts policijas preses dienestam gan par skaidrojumu policijas pasīvajai reakcijai uz Valsts prezidentam un advokātei izteiktajiem nāves draudiem, gan par visu informācijas kopumu, kas ir nonākusi Valsts policijas rīcībā saistībā ar minētā Krievijas pilsoņa darbībām Latvijā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā