Aicina ļaut daudzbērnu vecākiem agrāk iet pensijā

Saeimai tuvākajā laikā būs jāapspriež iedzīvotāju parakstīta iniciatīva – daudzbērnu ģimeņu vecākiem ļaut pensionēties pirms valstī noteiktā pensionēšanās vecuma.
©Depositphotos.com

Iniciatīvas autori piedāvā noteikt 62 gadu pensionēšanās vecumu vecākiem, kuri izaudzinājuši vismaz trīs bērnus.

Šī iniciatīva gan nav jauna, tāpat kā priekšlikumi par agrākas pensionēšanās iespējām daudzbērnu vecākiem. Iniciatīvas autore Valentīna Strautmane norāda, ka priekšlikums par priekšlaicīgu pensionēšanos daudzbērnu ģimeņu vecākiem ir saistīts ar nepieciešamību uzlabot demogrāfiskos rādītājus valstī. “Latvijā ir samazinājies iedzīvotāju skaits, tostarp reproduktīvā vecumā esošo sieviešu skaits. Dzimstības koeficients ir ap 1,7 punktiem, kas ir krietni mazāk, lai notiktu pilnvērtīga paaudžu nomaiņa - tad tam būtu jāsasniedz 2,1-2,2 punkti. Latvijā tas pēdējo reizi bija novērojams astoņdesmito gadu beigās,” viedokli pamato Valentīna Strautmane. Viens no risinājumiem būtu palielināt daudzbērnu ģimeņu skaitu Latvijā, un tāpēc ir nepieciešama arī atbilstoša un daudzbērnu ģimeņu vecākiem labvēlīga pensiju politika.

Aicina ļaut pensionēties 61 gada vecumā

Iniciatīva paredz daudzbērnu ģimenēm, kurā ir trīs bērni, pensionēšanās vecumu abiem vecākiem samazināt līdz 62 gadiem ar nosacījumu, ka ir vismaz 25 gadu darba stāžs. Ģimenēs, kurās ir četri bērni, vecākiem pensionēšanās vecumu noteikt 61 gads, bet, ja ir pieci un vairāk bērnu, vecāki varētu pensionēties, sākot jau no 60 gadu vecuma. Nosakot šādu pensionēšanās vecumu, tas nenozīmētu, ka visi 60 gadus sasniegušie uzreiz dotos pensijā, tomēr tiem, kuri noteiktu apsvērumu dēļ to vēlētos, tāda iespēja būtu.

“Tas dotu lielāku motivāciju ģimenēm, kurās ir divi bērni, padomāt par trešo un nākamajiem bērniem,” ir pārliecināta iniciatīvas autore. Portālā “manabalss.lv” šo iniciatīvu ir parakstījuši vairāk nekā desmit tūkstoši personu, un tā ir iesniegta Saeimā.

Priekšlaikus var pensionēties piecu bērnu vecāki

Pašlaik pensionēšanās vecums ir 64 gadi un seši mēneši, bet no nākamā gada pensionēšanās vecums būs 65 gadi. Apdrošināšanas stāžam, lai saņemtu vecuma pensiju, ir jābūt vismaz 15 gadiem. Latvijā ir iespējams saņemt pensiju priekšlaikus - divus gadus pirms noteiktā pensionēšanās vecuma.

Pašlaik pensiju likums jau paredz dažus gadījumus, kad pensiju var pieprasīt agrāk, taču šos nosacījumus nevar nosaukt par pārāk labvēlīgiem daudzbērnu vecākiem, jo vispirms ir nepieciešams pietiekami liels darba stāžs, bet, otrkārt, tas attiecas tikai uz tiem vecākiem, kuriem ir vismaz pieci bērni. Šādu ģimeņu Latvijā ir ļoti neliels īpatsvars. Pensiju likums nosaka: bērna vecāks vai aizbildnis, kura apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem, var pieprasīt pensiju piecus gadus agrāk, ja laikā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, šis vecāks ir ne mazāk kā astoņus gadus aprūpējis piecus vai vairāk bērnu vai bērnu ar invaliditāti. Sievietēm, kuras ir izaudzinājušas piecus vai vairāk bērnu vai bērnu ar invaliditāti, ir tiesības pieprasīt pensiju piecus gadus agrāk, ja darba stāžs nav mazāks par 20 gadiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā