Ugunsmūris ap dziesmu svētku biļetēm arī svētku dalībniekiem

Dziesmu svētku biļetes kļuvušas grūti pieejamas jeb faktiski nepieejamas ne tikai skatītājiem un svētku baudītājiem, bet arī pašiem dziesmu un deju svētku dalībniekiem, secina “Neatkarīgā”, mēģinot tikt pie biļetēm dalībnieka statusā.
©Neatkarīgā

"Neatkarīgā" turpina iepazīstināt ar XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku aizkulisēm. Šoreiz - par dziesmu svētku dalībnieku iepriekš pasūtīto biļešu izpirkšanas sistēmu, kas vienkārša šķiet tikai pašiem tās radītājiem - ierēdņiem, bet parastos dalībniekos raisa vilšanos, mulsumu un neizpratni.

Tik ļoti sarežģīts, ka jāskaidro

Diemžēl ne tik raiti norit process ar dziesmu svētku dalībnieku iepriekš pasūtīto biļešu iegādi ("Neatkarīgā" jau rakstīja, ka pēc ilgiem laikiem šajos svētkos katram to dalībniekam bija iespēja pieteikt vienu biļeti kādam savam tuviniekam uz Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) iepriekš noteiktiem pasākumiem ), jo ierēdņi šo procesu tik ļoti sarežģījuši, ka dalībniekiem tiek rīkoti īpaši skaidrojoši vebināri. Citādi cilvēkiem biļešu iegādes un saņemšanas procesu ir grūti saprast. Vienā no vebināriem ieskatījās arī "Neatkarīgā".

Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Daina Markova mierina, ka visi kolektīvi - svētku dalībnieki saņems pilnīgi visu pasūtīto biļešu skaitu, lai gan citās proporcijās, nekā sākotnēji iecerēts, jo esot jāievēro proporcija 25/75, kas nozīmē, ka 75% biļešu ir jānonāk publiskā tirdzniecībā.

LNKC pārstāvis Ingmārs Vīgners skaidro, ka 1700 kolektīvu un 40 624 svētku dalībnieku vēlmes apkopot nav bijis tas vieglākais darbs, un iepazīstina ar biļešu sadales algoritmu, atgādinot, ka svētku dalībnieki jau startā tika brīdināti, ka viņu vēlmes var nesakrist ar iespējām. "Ja pilnīgi visi piesakās uz vienu pasākumu, nav iespējams nodrošināt 20 000 biļešu uz vienu pasākumu," viņš sacīja.

Lai, pēc ierēdņu domām, taisnīgāk veiktu biļešu sadali dalībniekiem, ieviests pārdalīšanas koeficients. Piemēram, ja uz deju koncertu pieejamas 2000 biļetes, bet pieteikto biļešu skaits ir 8000, piemērojot pārdalīšanas koeficientu 0,25, iznāk: ja kolektīvs uz koncertu pieteicis 60 biļetes, 60 x 0,25 =15 biļetes jeb 15 biļetes būs uz pieteikto koncertu, bet 45 uz alternatīvu pasākumu - ģenerālmēģinājumu. Tieši tāds pats koeficients tiek lietots, ja ir divas dažādas biļešu cenu kategorijas.

Tātad savas vēlmes piepildīt varēs vien ceturtā daļa svētku dalībnieku. Rodas jautājums, ko darīt pārējiem? Varbūt izkauties savā starpā, lai biļeti iegūst stiprākais, rīkot izlozi vai loteriju? Vebinārā izskanēja informācija, ka daudzi kolektīvu dalībnieki atsakoties pirkt pieteiktās biļetes, ja tās ir uz ģenerālmēģinājumu.

LNKC pārstāvji atkal centās dalībniekus mierināt, bet kolektīvu vadītājus savukārt mudināja iedvesmot dalībniekus, stāstot, ka, piemēram, koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" ģenerālmēģinājums ne ar ko neatšķiršoties no tāda paša nosaukuma koncerta, toties noslēguma koncerta "Kopā augšup" ģenerālmēģinājums gan būšot bez dejām.

Biļešu izpirkšanas process

Neziņu kliedē teksts, ka 20.-21. maijā uz katra kolektīva - svētku dalībnieka pieteikumā norādīto e- pastu tiks nosūtīta detalizēta informācija. Biļetes, balstoties uz saņemto informāciju, dalībniekiem jāizpērk no 22. maija līdz 4. jūnijam ieskaitot - kasēs vai internetā. Ja biļetes divu nedēļu laikā, līdz 5. jūnijam, nav izpirktas, rezervāciju anulē, un biļetes no 12. jūnija tiek atgrieztas publiskajā tirdzniecībā.

Dalībnieku biļešu izpirkšanas kārtība, pērkot kasēs, paredz izpirkt biļetes jebkurā "Biļešu paradīzes" kasē, kasierei uzrādot e- pastā saņemtu sešu ciparu kodu un kolektīva nosaukumu. Maksāt var skaidrā naudā vai ar maksājumu karti.

Ir strikti noteikumi, kas jāievēro visos dalībnieku biļešu izpirkšanas veidos: apmaksa jāveic vienā reizē, dalīti maksājumi nav iespējami - visas biļetes jāizpērk vienā reizē, vietu izvēlēties nevar. Biļetes gan katram kolektīvam rezervētas secīgi, visam kolektīvam kopā, piemēram, ja rezervētas 20 biļetes, tās būs vietas ar kārtas numuriem no 1 līdz 20, nevis "izmētātas" pa visu arēnu vai estrādi.

Izpērkot biļetes internetā, ieviesti divi dažādi varianti - mazākam biļešu skaitam līdz 16 un no 17 biļetēm uz augšu. Pirmajā gadījumā e-pastā tiks sūtīta saite, kas jāatver, jāievada kods un jāizvēlas apmaksas veids (ar maksājumu karti vai internetbankā), saņemšanas veids, un tiks saņemtas biļetes un rēķins par darījumu.

Savukārt, ja biļešu skaits būs 17 un vairāk, drošības apsvērumu dēļ, kā apgalvo LNKC pārstāvis, netiks sūtīta saite, bet tikai rēķins, kas jāapmaksā internetbankā, un pēc rēķina apmaksas "Biļešu paradīze" e- pastā atsūtīs biļetes. Ja biļešu būs daudz, būšot vairāki sūtījumi. Kļūdu gadījumā var rakstīt uz e-pastu:dziesmusvetki@bilesuparadize.lv.

Jautājumu daudz, atbilžu arī

Vebināra laikā no svētku dalībniekiem tika saņemti daudzi jautājumi. Galvenokārt dalībniekus interesēja, vai būs iespējams izpirkt mazāk biļešu nekā pieteikts, atteikties no vienas vai divām biļetēm, vai diasporas kolektīviem būs citi noteikumi, un ko darīt, lai, pārskaitot naudu, nepiesietos Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Lielākoties uz visiem jautājumiem tika atbildēts, piemēram, ka no vienas vai divām biļetēm atteikties nevarēs, arī iegādāties mazāk nekā pieteikts, un šie jautājumi jārisina katra kolektīva iekšienē. Arī diasporas kolektīviem biļešu iegādei nav citu noteikumu.

Tāpat tika skaidrots, ka precīzu vietu vēl nav iespējams pateikt, bet tikai cenu zonu, jo "visu automatizēti dara robots". Bet, lai izvairītos no VID uzmanības, biļešu pirkšanai nevajag izmantot saimnieciskās darbības kontus DZIED. Tāpat dalībnieki neskaidros jautājumus var noskaidrot, rakstot uz e-pasta adresēm: biletes@dziesmusvetki.lv vai info@dziesmusvetki.lv.

Biļetes atkal izpērk pāris stundās

Piektdien uz plkst.10 bija pieejamas biļetes uz dziesmu un deju svētku koru lielkoncertu "Tīrums. Dziesmas ceļš" un tā ģenerālmēģinājumu, informēja aģentūra LETA. Piektdien publiskajā tirdzniecībā nonākušas 94965 biļetes uz četriem svētku koncertiem: koru lielkoncertu “Tīrums. Dziesmas ceļš” un tā ģenerālmēģinājumu un noslēguma koncertu “Kopā augšup” un tā ģenerālmēģinājumu (bez dejām), kā arī Sadziedāšanās nakti. Biļetes uz noslēguma koncertu jau ir izpārdotas.

Jau pirmajā tirdzniecības stundā izpārdotas visas biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku deju lieluzvedumu "Mūžīgais dzinējs", bet pēc divām stundām izpirktas biļetes arī uz deju lielkoncertu "Balts," ziņoja portāls "Delfi".

Kopējais biļešu skaits uz svētku pasākumiem ir 174 000, no kuriem 74% tiks nodoti publiskajai tirdzniecībai, 25% būs iepriekšējā rezervācijā un 1% tiks atvēlēts ielūgumiem. 43 000 biļešu tiks pārdotas iepriekšējā rezervācijā, no kurām lielākā daļa - 79% - ir rezervēta svētku dalībniekiem, 12% daudzbērnu ģimenēm ar "Goda ģimenes karti", 3% pašvaldībām, 6% pārējām grupām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā