Dziesmu svētku dalībniekiem sola dot jaunus labumus

Šajos dziesmu un deju svētkos, salīdzinot ar iepriekšējiem, to organizatori ieviesuši vairākas jaunas lietas un sola rūpēties par dalībnieku informētību un ērtībām, informē Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).
©Depositphotos.com

Dziesmu svētku rīkotāji sola šogad īpaši parūpēties par dalībniekiem, kuri piedalās vairākos kolektīvos, gan saplānojot mēģinājumu grafiku, gan gādājot par ēdināšanu, atkarībā no tā, kurā kolektīvā viņš tobrīd atradīsies.

Atšķirībā no 2018. gada dziesmu svētkiem, dažādu grupu dalībnieku ID kartes būs septiņās dažādās krāsās un astoņos veidos, atkarībā no tā, kuras jomas kolektīvā viņi darbojas, ir brīvprātīgie, rīkotāji vai koordinatori. Piemēram, brīvprātīgajiem ID kartes būs zaļā krāsā, rīkotājiem - sarkanā, pašvaldību koordinatoriem - bēšā, koriem - zilā, deju kolektīviem - dzeltenā utt.

Dalībnieku starta komplekti un to izdales kārtība

Tāpat kā iepriekšējos dziesmu un deju svētkos, arī šajos katrs svētku dalībnieks saņems īpašu maisiņu ar svētku simboliku, kurā atradīsies starta komplekts.

Šogad ar dažām būtiskām lietām ir papildināts tā sastāvs, un līdzās nozīmītei, kakla lentei, dalībnieka rokasgrāmatai un lietusmētelim būs arī atkārtoti uzpildāmās ūdens pudeles un higiēniskā lūpu krāsa, kā arī "Rīgas satiksmes" e-talons, jo šoreiz dalībnieka ID karte nedarbosies kā braukšanas biļete Rīgas sabiedriskajā transportā. Mēģinājumu un svētku laikā būs pieejamas arī mobilās ūdens pudeļu stacijas, taču ieejā mēģinājumos un koncertos darbosies lidostas princips - ieeja tikai ar tukšām pudelēm.

Ir arī vairāki nosacījumi attiecībā uz "Rīgas satiksmes" e-talonu. Dalībniekiem un rīkotājiem tas būs bez maksas, bet nebūs personalizēts, un nozaudēšanas gadījumā nevarēs saņemt jaunu e-talonu. Tāpat e-talons netiks izsniegts tām Rīgas iedzīvotāju grupām, kurām pārvietošanās pilsētas sabiedriskajā transportā jau ir bez maksas - bērniem un senioriem. E-talons darbosies noteiktu laiku - no 1. līdz 10. jūlijam.

Lai visi dalībnieki bez lieka stresa varētu saņemt starta komplekta maisiņus, tiks ieviesta īpaša izdales kārtība. Rīgas un Pierīgas kolektīvi tos varēs saņemt Ķīpsalas izstāžu hallē 28.-29. jūnijā, saņemšanai deleģējot kolektīva vadītāju/pārstāvi vai pašvaldības koordinatoru. Darbosies arī VIP zona svētku virsvadītājiem un virsdiriģentiem, kā arī rīkotāji šajā laikā sola bezmaksas autostāvvietu.

Starta komplektu izdalei svētku dalībniekiem no novadiem šajos dziesmu svētkos sadarbībā ar kompāniju DHL radīta jauna kārtība - tos izvadās pa Rīgas skolām, kurās nakšņos kolektīvi, un tas notiks 27.-29. jūnijā. Savukārt diasporas kolektīvi starta komplektus varēs saņemt 30. jūnijā Rīgas Kongresu namā. Pie Kongresu nama gan bezmaksas autostāvvieta netikšot nodrošināta.

Informācijas centrs un mobilā lietotne

Rīgas Kongresu nams laikā no 30. jūnija līdz jūlijam kļūs par dziesmu un deju svētku informācijas centru, kur dalībnieki varēs atjaunot kartes, saņemt informāciju par ēdināšanu u.c. Tas vienlaikus būs arī rīkotāju un brīvprātīgo centrs, aproču izdales un transporta caurlaižu ieguves vieta, drošības un darba instruktāžas centrs.

Tiks arī atjaunota un uzlabota mobilā lietotne "Dziesmusvētki", kurā sākotnēji svētku dalībnieki varēja reģistrēties. Tās uzlabotā versija būs pieejama pēc Jāņiem, sola svētku rīkotāji. Svētku laikā arī mobilā lietotne kļūs par sava veida informācijas un uzziņu centru. Tur dalībniekiem būs pieejami personalizēti mēģinājumu un ēdināšanas grafiki, sabiedriskā transporta shēmas un kartes, informācija par apdrošināšanu, atbalstītāju piedāvājumi utt. Nepilngadīgie aplikāciju varēs izmantot no 13 gadu vecuma, vecākiem būs piekļuve bērnu profiliem.

Bez maksas varēs braukt vilcienos

Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Daina Markova informēja, ka ir noslēgta vienošanās ar AS "Pasažieru vilciens," ka vilcienu kustības A un B zonā, uzrādot dziesmu un deju svētku dalībnieka karti, varēs braukt bez maksas. Savukārt lielo koncertu laikā tiks palielināts vilcienu reisu skaits.

Svētku rīkotāji šo informāciju no jūnija sola ievietot mājaslapas “dziesmusvetki.lv” sadaļā "Dalībniekiem".

Interesanta ir arī svētku dalībnieku statistika. Kā dalībniekiem paredzētajā vebinārā informēja LNKC pārstāve Santa Pētersone, svētkiem reģistrējušies 40 624 dalībnieki, no kuriem vairāk nekā 3000 piedalās vienlaicīgi vairākos kolektīvos.

Ir deviņi dalībnieki, kas piedalās sešos kolektīvos, un viens dalībnieks, kurš piedalās septiņos kolektīvos. Šajos dziesmu un deju svētkos folkloras kopu sastāvā piedalīsies arī pieci viengadnieki, bet senioru kolektīvos - divi 96 gadus veci seniori. Svētkos darbosies arī ap 1000 brīvprātīgo.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā