Lietuva iekasēs naudu par plastmasas maisiņiem veikalos

No jūlija Lietuvā veikalos vairs nebūs bezmaksas plāno plastmasas maisiņu. Pērkot ābolus, kartupeļus, gurķus vai citus sveramos produktus, par vienkāršu caurspīdīgu plastmasas maisiņu būs jāpiemaksā 1–5 centi. Aptaujātie pircēji un mazumtirdzniecības tīklu pārstāvji dažādi uztver jauno maksājumu; tirgotāji vēl rēķina ieguvumus un zaudējumus un sola piedāvāt alternatīvas.
©Neatkarīgā

Pircējiem ir dažādi viedokļi

Aptauju video formātā atspoguļo Lietuvas TV raidījums LNK, un tā saturu izklāsta portāls “kauno.diena.lt” savā ekonomikas sadaļā.“Ko jūs domājat par to, ka no jūlija būs jāmaksā par plāno maisiņu?” vaicā žurnāliste. "Es domāju, ka mēs jau maksājam par tiem. To cena ir iekļauta precēs,” teic intervētais vīrietis.

"Samaksāšu, kad vajadzēs," sacīja aptaujātā sieviete. "Un kā jūs domājat? Varbūt nēsāsiet līdzi savu daudzkārt lietojamo maisiņu?" vaicāja žurnāliste. "Protams, ņemšu," atbildēja intervētā sieviete. "Neļaujiet tam palikt," sacīja kāds cits no intervētajiem pircējiem.

"Vai jūs maksāsiet par tiem vai atnesīsiet savu?" vaicāja žurnāliste."Es šeit neredzu traģēdiju. Gaļa, visi pārējie produkti būs fasēti, un dārzeņus varēs likt citur," atbildēja aptaujātā pircēja.

Pārmaiņām gatavojas, bet maisiņu cenu vēl īsti nezina

"Lidl" pārstāvei Linai Skersutei tika jautāts, kā komersanti gatavojas tam, ka no jūlija par plānajiem maisiņiem būs jāmaksā. Vai klientiem būs jāņem līdzi savi maisiņi un tur jāieliek āboli un citi sveramie produkti?"Mēs ļoti nopietni uztveram plastmasas samazināšanu. Šī ir viena no mūsu prioritārajām ilgtspējas jomām. Kopš 2020. gada esam spēruši pirmos soļus, tad mūsu sortimentā parādījās atkārtoti lietojamie maisiņi - tieši tādi, kas spēj aizstāt plānos. Mēs redzam, ka pircēji ir pieņēmuši šīs alternatīvas un izmanto tās. Mēs domājam, ka no jūlija tās kļūs vēl aktuālākas. Vai klienti varēs ņemt līdzi savus maisiņus? Protams, jā. Cerams, ka pārsvarā tie būs atkārtoti lietojami maisiņi," atbild "Lidl" pārstāve."Vai esat izlēmuši, cik maksās plānie maisiņi? Baumo, ka dažādos lielveikalos tie var maksāt no viena līdz pieciem centiem," jautā žurnāliste.

"Šobrīd vēl aktīvi strādājam, lai pieņemtu lēmumu, kas mūsu klientiem būtu vispievilcīgākais un vislabākais, lai būtu ērti lietot maisiņus un aprēķināt to cenu. Mēs joprojām strādājam pie tā, taču drīzumā paziņosim, kā viss mainīsies no jūlija," sola "Lidl" pārstāve.

"Vai dažām precēm maisiņi joprojām būs bez maksas? Piemēram, svaigām zivīm, gaļai?" grib zināt žurnāliste. Uz to L. Skersute atbild, ka "mūsu sortimentā ir tikai fasētas zivis un gaļa. Tāpēc šiem produktiem maisiņi nav vajadzīgi, un tie nebūs vajadzīgi no jūlija".

"Vai gatavojaties tam, ka no jūlija klienti nāks sašutuši, ka vairs nevar dabūt maisiņus bez maksas?” vēlas noskaidrot intervētāja.

"Mēs saprotam, ka pircējiem šī maiņa ir diezgan grūta, jo mums visiem ir savi ieradumi, un to maiņa prasa laiku. Taču mēs noteikti informēsim un izglītosim klientus, kā iepirkties, izmantojot mazāk maisiņu.

Mēs aicināsim izmantot atkārtoti lietojamus maisiņus, šī ir ērta alternatīva. Mēs varam tos mazgāt, nēsāt tik reižu, cik vēlamies, tie patiešām ir ilgtspējīgi. Tāpēc mēs iesakām izmēģināt," mudina "Lidl" pārstāve.

"Vai papildus atkārtoti lietojamiem maisiņiem piedāvāsiet arī papīra maisiņus vai cita veida maisiņus?" vēlas zināt žurnāliste. "Šobrīd risinām vēl daudzus jautājumus. Cerams, ka nākotnē būs vairāk šādu alternatīvu. Kā viss būs, redzēsim no jūlija pirmās dienas," norāda L. Skersute.

Cer, ka nebūs neapmierinātu klientu

Jaunās izmaiņas pārrunātas arī ar mazumtirdzniecības tīkla "Rimi" pārstāvi Egli Krasauskieni.

"Vai, nākot uz tirdzniecības centru, pircējs varēs ienest savu vairākkārt lietojamo maisiņu, ja par parastajiem plastmasas būs jāmaksā?" jautā žurnāliste. "Jā, protams. Kā sociāli atbildīgs uzņēmums "Rimi Lietuva" vienmēr popularizē ilgtspējīgas idejas gan tagad, gan pēc 1. jūlija. Cilvēki no mājām varēs nest gan atkārtoti lietojamos maisiņus, gan plastmasas maisiņus," atzīst "Rimi" pārstāve.

"Vai esat jau izlēmuši, cik plastmasas maisiņi jums izmaksās?" vēlas noskaidrot žurnāliste. "Šobrīd mūsu tirdzniecības tīkls vēl apsver, kāda varētu būt to cena. Droši vien pircējiem nāksies kardināli mainīt savus ieradumus. Tas ir sarežģīti, bet tā ir patiesība," uzsver E. Krasauskiene.

"Vai esat gatavi, ka daļa pircēju var būt dusmīgi, neapmierināti ar jaunajām izmaiņām?” vaicā žurnāliste.

"Mūsu tirdzniecības tīkls ievieš Eiropas Savienības direktīvās paredzētās izmaiņas. Mēs esam pārliecināti, ka mūsu klienti ir apzinīgi un rūpējas par plastmasas izmantošanas samazināšanu, un mēs ceram, ka mums nebūs neapmierinātu klientu," atbild "Rimi" pārstāve.

"Varbūt jau iepriekš informēsiet pircējus, ka maisiņu par brīvu vairs nevarēs dabūt?" grib zināt žurnāliste.

"Mēs esam mudinājuši klientus plastmasas maisiņu vietā izvēlēties vairākkārt lietojamos maisiņus, kurus jau kādu laiku piegādājam savos veikalos," atbild "Rimi" pārstāve.

"Kā alternatīvu minējāt atkārtoti lietojamos maisiņus un papīra," atgādina žurnāliste. "Iesakām papīra maisiņus dažādiem konditorejas izstrādājumiem, un tie pirms un pēc 1. jūlija būs bez maksas," atbild "Rimi" pārstāve.

Tika aptaujāti arī tirdzniecības tīkla "Rimi" pircēji.

"Domāju, ka cilvēki pasūtīs no Ķīnas, ja vajadzēs tos maisiņus," sacīja kāda intervētā pircēja. "Vai jūs gatavojaties nēsāt savu atkārtoti lietojamo maisiņu vai joprojām pirksiet plastmasu?" žurnāliste vaicāja pircējam. "Varbūt būs kardināli jāmaina savi ieradumi. Kamēr nācās atrasties pie jūras, redzēju tik daudz plastmasas, ka tas ir šokējoši," atbildēja pircējs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā