Rātskungam Staķim tūkstošiem vērti komandējumi par nodokļu maksātāju naudu

Caurlūkojot Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa komandējumu apkopojumu laika posmā no 2021. gada 1. janvāra līdz šā gada 1. jūnijam, atklājas, ka viens mēra komandējums rīdziniekiem izmaksājis aptuveni vienu līdz divus tūkstošus eiro. Vairākus komandējumus apmaksājusi uzņemošā puse.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Tūkstotis te, divi - tur, sedz arī uzņemošā puse

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis 2021. gada 25. septembrī devies komandējumā uz Ņujorku ASV, kur uzturējies līdz 1. oktobrim, bet no 18. līdz 19. oktobrim uz Vīni Austrijā, liecina "Neatkarīgās" rīcībā esošais Rīgas domes priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieku un domes deputātu komandējumu saraksts no 2021. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 1. jūnijam. Ņujorkas brauciens izmaksājis vien 126 eiro, jo viesnīcas un ceļa transporta izdevumus sedza uzņemošā puse. Arī Vīnes komandējums izmaksājis 103,92 eiro, jo arī šajā komandējumā viesnīcas un ceļa izdevumus sedza uzņemošā puse. Apkopojumā nav norādīts, kura juridiskā vai fiziskā persona apmaksā brauciena un uzturēšanās izdevumus Rīgas mēram.

Savukārt 2022. gada 14. martā M. Staķis devies uz Kannām Francijā, kur uzturējies līdz 18. martam. Šī komandējuma kopējās izmaksas ir 1868,08 eiro. Tā paša gada 3. aprīlī M. Staķis braucis uz Ženēvu Šveicē, kur uzturējies līdz 5. aprīlim. Šī komandējuma kopējās izmaksas1892,12 eiro.

31. maijā M. Staķis devies uz Stokholmu Zviedrijā, kur uzturējies līdz 3. jūnijam, bet 8. jūnijā - uz Helsinkiem Somijā, kur bijis līdz 10. jūnijam. Stokholmas komandējums izmaksājis 1495,86 eiro, bet Helsinku - 1109,54 eiro.

18. augustā M. Staķis pabijis Kijivā Ukrainā, no kurienes atgriezies 20. augustā. Komandējums izmaksājis 1151,41 eiro. 26. augustā domes priekšsēdētājs devies uz Reikjavīku Islandē, iztērējot 556,40 eiro, bet aviobiļetes iegādes izdevumus segusi uzņemošā puse.

9. oktobrī M. Staķis devies uz Amsterdamu Nīderlandē un Briseli Beļģijā, kur uzturējies līdz 13. oktobrim. Nodokļu maksātājiem tas izmaksāja 1532,81 eiro, lai gan aviobiļetes, vilciena biļetes un viesnīcas izdevumus Amsterdamā (divas naktis) sedza uzņemošā puse.

17. oktobrī domes priekšsēdētājs braucis uz Viļņu, iztērējot 31,30 eiro. Jāpiebilst, ka 2022. gads Rīgas domē ar komandējumiem bijis dāsns - domnieki kopā devušies 33 komandējumos un apceļojuši teju vai visu Eiropu. Arī 2023. gadā pirmajā pusgadā galvaspilsētas vadība devusies jau 21 komandējumā.

2023. gadā M. Staķis no 13. līdz 17. martam bija Kannās Francijā, un tas izmaksāja 961,17 eiro. 10. martā un 11. martā apmeklēta Tampere Somijā, iztērējot 762,77 eiro, bet divu dienu komandējums tepat Latvijā, Augšdaugavas novadā, 23. un 24. martā izmaksājis 72 eiro.

No 21. līdz 23. maijam Rīgas mērs bijis Oslo Norvēģijā, iztērējot 1053,47 eiro, bet no 27. līdz 29. maijam - tautā popularitāti guvušajā un jau "Neatkarīgās" daudzkārt aprakstītajā komandējumā Tamperē Somijā laikā, kad tur norisinājās pasaules čempionāts hokejā. Rīdziniekiem - nodokļu maksātājiem M. Staķa hokeja brauciens izmaksāja 1352,42 eiro.

M. Staķa komandējumus pēta arī Lato Lapsa

"Meliem īsas kājas: Staķis oficiālajā atbildes vēstulē nespēj atbildēt gandrīz ne uz vienu jautājumu par savā hokeja braucienā it kā apspriesto un par citām izmaksām," vēsta portāls “pietiek.com”.

"Rūpīgi iepazīstoties ar oficiālo skaidrojumu, ko Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis ir sniedzis par savu hokeja čempionāta spēļu apmeklējumu Somijā uz nodokļu maksātāju rēķina, izrādās, ka meliem īsas kājas: M. Staķis savā oficiālajā atbildes vēstulē nespēj atbildēt gandrīz ne uz vienu jautājumu par savā hokeja braucienā it kā apspriesto un par citām izmaksām," raksta “pietiek.com”, kas publicējis žurnālista Lato Lapsas atkārtotu iesniegumu, kurā gan iekļauta M. Staķa oficiālā atbilde, gan uzskaitīti visi Rīgas pašreizējam mēram “neērtie” jautājumi.

"Neatkarīgā" jau rakstīja, ka Rīgas mērs Mārtiņš Staķis devās darba vizītē uz Tamperi no 27. līdz 29. maijam. Sagadīšanās dēļ tajā laikā tur norisinājās pasaules hokeja čempionāts, kurā izšķirošajās spēlēs piedalījās arī Latvijas izlase.

Rīgas mēra darbības atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normām, izdodot rīkojumu par komandējuma noteikšanu pašam sev un ar to saistīto izdevumu apmaksu, veic Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

"Rīgas domes priekšsēdētājam Mārtiņam Staķim nebija tiesību vienpersoniski attiecībā uz sevi izdot rīkojumu par komandējumu uz Tamperi," aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

"Neatkarīgā" jau rakstīja, ka Rīgas domes politiskās partijas "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps saviem lasītājiem sociālajā tīklā "Facebook" ne tikai solīja noskaidrot informāciju par visiem Mārtiņa Staķa komandējumiem šī sasaukuma laikā, bet arī ir vērsās ar iesniegumu VARAM, aicinot VARAM pieprasīt Rīgas mēram paskaidrojumu un vērtēt viņa rīcību.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā