Būs atkal jāvērtē Jaunzeme, varbūt arī Romeiko

Nākamā gada februārī iztek Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes pilnvaru termiņš, taču valdībai viņas veikums jāvērtē pusgadu pirms pilnvaru termiņa beigām, proti, tagad. Tikmēr plašākai sabiedrībai nepamanītas palikušas dažas ģenerāldirektores dzīves šķautnes.
©Ģirts Ozoliņš/F64

I. Jaunzeme savas darbības laikā nežēlīgā plašsaziņas līdzekļu starmešu gaismā nokļuva, pateicoties vairākām VID darbinieku aizturēšanām, viņas atstādināšanai no amata, kā arī bijušo VID amatpersonu atklāsmēm par VID iekšējā darba organizāciju un VID vadības paaugstināto interesi virzīt kriminālprocesus pret politisko un ekonomisko procesu analītiķiem, žurnālistiem un publicistiem Jurģi Liepnieku un Lato Lapsu.

Līdz šim publiski ēnā palikuši divi akcenti I. Jaunzemes darbībā - viņas saistība ar bijušo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas juridiskā departamenta direktoru Gvido Romeiko un viņa dēlu, uzņēmēju Elmāru Romeiko.

Līdz šim mazāk zināmais

Piemēram, 2019. gada martā tobrīd jaunieceltā VID ģenerāldirektore I. Jaunzeme savā valsts amatpersonas deklarācijas publiskojamajā daļā uz brīdi atklāja ar likumu aizsargājamus personas datus, kopdzīves faktu ar bērna (I. Jaunzemes amatpersonas deklarācijā minēts viens bērns - dēls Artūrs Romeiko, Gvido Romeiko deklarācijā divi bērni - Artūrs Romeiko un Elmārs Romeiko) tēvu Gvido Romeiko un faktu par dzīvošanu G. Romeiko piederošajā dzīvoklī Rīgas centrā. Tas ātri tika labots, informācija tika dzēsta.

Nav ziņu par to, vai I. Jaunzeme ir saukta pie atbildības par sensitīvu datu izpaušanu. Bet ir zināms, ka G. Romeiko ilgus gadus bijis Finanšu un kapitāla tirgus komisijas juridiskā departamenta direktors un padomes loceklis un darba gaitas iestādē noslēdza pērnā gada nogalē.

VID Valsts amatpersonu deklarāciju datu bāzē ir pieejama G. Romeiko valsts amatpersonas deklarācija, beidzot darbu 2022. gada 31. decembrī. Tajā norādīts, ka algā Finanšu un kapitāla tirgus komisijā viņš nopelnījis 156 200,08 eiro, 1830,54 eiro saņēmis no VID, bet 3000 eiro - no sava dēla Elmāra Romeiko.

Gvido Romeiko pieder dzīvoklis Rīgā un nekustamais īpašums Liepājā, bet viens nekustamais īpašums Rīgā ir kopīpašumā. Viņš ir veicis ieguldījumus fondos un divās bankās uzkrājis 44443,77 ASV dolārus un 292 022,34 eiro, bet 31 554,31 uzkrājis pensiju fondā.

Romeiko dēls esot apkrāpis cilvēkus

G. Romeiko vecākais dēls Elmārs Romeiko, spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, ir aktīvs jaunietis, daudz ceļo un, šķiet, nodarbojas ar biznesu. Savulaik guvis dzeltenās preses uzmanību, draudzējoties un šķiroties ar TV šova “Dejo ar zvaigzni” dalībnieci Ievu Kemleri.

Ārpus privātās dzīves E. Romeiko ir vairāku uzņēmumu līdzīpašnieks un valdes loceklis.

Izpētot publiskos datus, jaušams, ka ar uzņēmējdarbību Elmāram veicies visai raibi. Vairāki no uzņēmumiem ilgstoši nav iesnieguši gada pārskatus un citas atskaites, ko nosaka likums. Uzņēmumiem ir piemēroti dažādi liegumi, tikuši izslēgti no PVN reģistra, VID bijis spiests apturēt un arī izbeigt saimniecisko darbību. Vismaz vienam no uzņēmumiem ir arī aktuāls nodokļu parāds. Sadarbība ar VID E. Romeiko nav bijusi prioritāte.

Bet VID nav vienīgais. Arī ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) E. Romeiko uzņēmums nav sadarbojies, un PTAC pat ir bijis spiests sodīt E. Romeiko piederošo SIA “Weekendbox” ar 5000 eiro lielu soda naudu par negodprātīgu komercparksi. PTAC īsā laika periodā bija vērsušies vairāki patērētāji ar sūdzībām, ka, iegādājoties tīmekļvietnē "weekendbox.lv" dāvanu kartes, tās nevarēja izmantot, un cilvēki principā tika apkrāpti.

Vietnē “sudzibas.lv” par Elmāru Romeiko atrodams šāds ieraksts: "Cik daudz uzņēmumu ir apkrāpti, "pateicoties" šī cilvēka meliem un bezatbildībai. Kad "Weekendbox", izrādās, bija uz izputēšanas robežas, Elmārs Romeiko turpināja maldināt savus sadarbības partnerus -uzņēmumus, ka bažām nav pamata un viss iet uz priekšu, lai tikai uzņēmumi turpina pieņemt klientus. Uzņēmumu piestādītie rēķini netika maksāti, un, kad jau situācijas nopietnība tapa skaidrāka, Romeiko pazuda un neko pat necentās risināt. Nauda svarīgāka par godu. Kauns."

Lai, iespējams, izvairītos no PTAC soda piemērošanas SIA “Weekendbox”, neilgi pirms PTAC lēmuma tika pieņemts lēmums par uzņēmuma likvidāciju. Izskatās, ka PTAC pasteidzies un lēmums pieņemts agrāk par iespēju uzņēmumu likvidēt. Uzņēmums šobrīd vēl joprojām tiek “likvidēts”, VID ir apturējis saimniecisko darbību, bet E. Romeiko pērn nodibinājis jaunu kompāniju, kas reģistrēta Latvijā.

Dēls palīdz tēvam, tēvs - civilsievai

Protams, E. Romeiko ir pieaudzis cilvēks un viņa uzņēmējdarbība nav attiecināma ne uz tēvu, ne arī uz tēva sievu I. Jaunzemi.

Tomēr ne viss ir tik vienkārši. E. Romeiko pēdējos divus gadus tēvam ir nodrošinājis papildu ienākumus 6000 eiro apmērā, liecina G. Romeiko amatpersonas deklarācija (vēl 3000 saņemti 2021. gadā).

Savukārt I. Jaunzeme pēdējo divu gadu laikā no G. Romeiko ir saņēmusi vismaz 6492 eiro, liecina I. Jaunzemes amatpersonas deklarācija. 4097 eiro saņemti 2022. gadā, bet 2395 eiro - 2021. gadā.

Ir kā jau nekas sevišķs, bet, tā kā I. Jaunzemes darbību valdībai nāksies vērtēt, kādam karstasinīgam valdības loceklim augšminētie aspekti var šķist gana pievilcīgi debatēm.

Caurums aizvējam

"Neatkarīgā" jau rakstīja, ka bijušais finanšu ministrs Jānis Reirs I. Jaunzemi atstādināja no amata. Pēc vēlēšanām J. Reira vietā par finanšu ministru kļuva Arvils Ašeradens, kurš I. Jaunzemi bargi sodīja ar pirksta pakratīšanu un iecēla atpakaļ amatā līdz pilnvaru beigām. Lai arī A. Ašeradens joprojām ir finanšu ministrs un, iespējams, teju, teju kļūs pat par premjeru, līdzšinējam I. Jaunzemes politiskajam aizvējam uzradies robs. Ievēlēts cits Valsts prezidents bez I. Jaunzemes paziņas Sarmītes Ēlertes, kura finanšu ministram varēja ietekmīgi aizlikt par VID ģenerāldirektori vērā ņemamu aizstāvības vārdu.

Ministru kabinets I. Jaunzemi amatā apstiprināja 2019. gada 5. februārī. Tātad viņas pilnvaru termiņš beidzas nākamā gada 4. februārī. Tas nozīmē, ka valdībai jau tagad uz karstām pēdām jālemj, vai uzticēt I. Jaunzemei turpināt darbu uz nākamo termiņu, vai sludināt konkursu uz VID ģenerāldirektora vakanci.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā