Komentāri: Latvijas komunistu uzvaras deja uz Pāvilostas atomelektrostacijas zārka

Komentē 3

protams, ka staciju valadzēja Pāvilostā, savādāk kā varētu pēc tam šantažēt visu valsti? nu kāpēc visus šādus (arī ražotnes ar potenciālu apdraudējumu u.c.) projektus nevar celt pierobežas glubinkā, bet obligāti vajag dažus km no apdzīvotām vietām, rekreācijas zonām utt. Tas niķis saglabājies arī tagad, un kad cilvēki sāk protestēt, tad viņi esot vainīgi, ka mums nekas neattīstās

6.janvāris Atbildēt

Kluņa kungs, kā Jums šķiet: Latvijā trūkst vai pietiek elektroenerģijas un ja tās būtu vairāk, kādas rūpniecības nozares uzplauktu?

6.janvāris Atbildēt

Kodolspēkstacijas ir nenovēršama visas pasaules ekonomikas nākotne tajās valstīs, kur ir lielas masu partijas, kas rūpējas nevis par ministru un deputātu algu celšanu katru gadu kā Jaunā vienotība to dara pēdējos 10-15 gadus, bet gan izpilda vēlētāju gribu nodrošināt tautsaimniecību un mājsaimniecības ar lētu elektrību. Pat Zviedrija un Somija, kas pēc Černobiļas gribēja slēgt atomstacijas, tagad būvē un ver vaļā jaunas. Iemesls - pasaules okeānos ir 4 miljardi tonnu urāna zemā koncentrācijā, kura ķīmiski atjaunojas reaģējot ar Zemes garozas iežiem, bet tajos ir triljoniem tonnu urāna. Pēdējos 10 gados izstrādātas tehnoloģijas šīs kodoldegvielas lētai iegūšanai, filtrējot jūras ūdeni. Šī degviela ir zaļa, atjaunojas bezgalīgi ilgi (tikpat cik Zemes vai Saules mūžš), un tās izfiltrēšanas cena strauji tuvojas raktuvēs iegūstamajai urāna cenai. Prognoze uzrāda, ka no jūras ūdens pasaule drīz vien varēs iegūs urānu vismaz 1000 kodolspēkstaciju ar Rīgas TEC2 jaudu 1,1 Gigawati darbināšanai uz nākamajiem 100,000 gadiem. Urāna kā atjaunojamas kodoldegvielas izmaksa elektrības cenā ir tikai daži centi, vismaz desmit reižu lētāk nekā izmaksas citiem atjaunojamās enerģijas veidiem.Vienas klasiskās tehnoloģijas ar 1GW jaudu atomstacijas uzbūvēšanas izmaksas šodien ir 6 miljardi dolāru, lētāk nekā RailBaltic, un tā garantēti šo naudu atpelna 20-30 gados. Par to ārvalstu mēdijos daudz raksta, bet mūsu mazpartijas Jaunās vienotības “sabiedriskie mēdiji” par to klusē, kamēr šīs mazpartijas vadoņiem pietuvinātie NordPool privātbiržas spekulanti miljonāri, kas paši nekādu elektrību neražo, slauc Latvijas tautu uz nebēdu. Faktu avots:

www.forbes.com/sites/jamesco...renewable/amp/

8.janvāris Atbildēt